Çocuklara bir mesele anlatılacağı zaman, çocuğun anlayış seviyesine inilir, aksi halde çocuk bir şey anlamaz. Büyük ilmi bir meseleyi çocuk seviyesine indiremeyen de, o konuyu tam olarak anlamamıştır. Bir topluma bir konu anlatılacağı zaman, toplumun genel seviyesi dikkate alınır, yoksa dinleyen çok az olur veya çoğunluk istifade edemez. Maharet, geniş bir yelpazeden meseleye bakarak, hem âlim hem de cahillere bir şeyler verip çoğunluğu eğitmektir. Kuran, okuma yazma bilmeyen, putlara tapan, geçmişlerini şiirle muhafaza eden, bir şairin sözü ile savaşan veya barış yapan, kız çocuklarını canlı toprağa gömen, vahşi bir topluma indi. Elbette Kuran, onları eğitmek için o cahillerin duygu ve düşüncelerini okşayacak, onların alışık olduğu bir lisanla yanaşıp, seviyelerine inerek onlara hitap edecektir.  Âlimlerin de anlaması için, belagat, tevil ve teşbihlerle onlara mesajlar verecektir. Allah, kendini cahil topluma anlatırken, bir damla suya, mikroskopla bakarak milyonlarca canlının yaratılışını görün ve benim büyüklüğünü anlayın demiş olsa idi, o cahiller için çok anlamsız olup, Kuran’ı kabul etmez, Hz. Muhammet’e şiddetle karşı çıkarlardı.

Dışarıdan dine bakan ilim ehli, Kuran’a muhalif kişilerin sözlerine inanarak, Kuran’ın basit olduğunu, Allah kelamı olamayacağını söylüyorlar ve Hz. Muhammed’in Kuran’ı yazdığını iddia ediyorlar.  Kuran’da çok çeşitli, ilmi mucizeler vardır, fen ilimlerinin ilerlemesi ve tevil ilmi ile bir kısmı meydana çıkmaya başlamıştır. Bunlardan biri 19 mucizesidir.  İlk defa Dr. Reşat Halife bunu fark etti sonra E. Yüksel bu konuda kitaplar yazdı, 19’a uymayan ayetleri inkâr ettiler. B. Sağlam hoca bu konuda kitap yazarak yanlışları düzeltmeye çalıştı.

Rakamlar bulunmadan evvel her harfin bir rakam değeri vardı. Kuran’daki ayetlerin büyük bir kısmında harflerin rakam değerleri toplamı 19 ve katları şeklindedir. Mesela, Arapçada demire hadid denir. Ha 8, iki dal 8 eder sonra ‘i’ diye okuduğumuz ‘ye’ harfi 10, toplamı 26 ediyor, bu da demirin periyotlar cetvelindeki kimliği yani atom numarasıdır. Arapçada belirli kelimelerin başına el takısı gelir, el hadid birlikte olursa 57 yani 19 un 3 katı ediyor bu da tabiatta bulunan demirin en değerli izotoplarından biridir. Kuran’ın büyük bir kısmı bu şekildedir, bütün insanlık İbni Sina zekâsında olsa, birlikte çalışsalar ve bilgisayarları kullansalar bile bu mucizeleri taklit edemezler. Kuran’da bu şekilde çok çeşitli mucizeler vardır. Fen ilimleri Allah’ın isimleridir fenler bilinmeden Allah tam olarak bilinmez.  Allah çok uzaklarda, maddi bir kral gibi hayal edilir. insanların çoğu soyut sonsuz bir Allah varlığına inanamıyor. Peygamberimiz döneminde, ilim sahibi insanlar inanmak için mucizeler istemediler. Gerçekten bu anlatılanlar akla mantığa uygundur ve doğrudur dediler, inandılar. O zamanın ilim yoksunu kişiler ille de bir mucize göreceğim, görmeden inanmam dediler.

Üç kitap tam anlaşılırsa, Allah sonsuz soyut olarak bilinebilir. Bunlar; Kuran, onun açılımı olan kâinat kitabı ve Kuran’ın muallimi olan Hz. Muhammed’dir.

OSMAN KOYUNCU 0535.760. 48.39. VAKFIKEBİR TRABZON