Yurdumuz genelinde olduğu gibi bulunduğumuz Karadeniz Bölgesinin Coğrafi yapısından dolayı her türlü kazalara hazırlıklı olmalıyız. Bilhassa engebeli yamaçların daha fazla olduğu dikey arazi şartlarına hüküm süren bölgede yaşamaktayız onun için her türlü kazalara yararlanmalara karşı nasıl davranılacağını ve nasıl ve nerede ne gibi bir hareket kavramı yapacağımızı bilmiyoruz.
Trafik Kazası Sonrasında Yaralıyı Yerinden Oynatmayın; Trafik kazaları sonrasında yapılan en önemli hatalardan birinin yaralıları bulundukları yerden işin uzmanı kişiler tarafından çıkarmak olduğunu bilmeliyiz. Eğer araç yanmıyorsa, kar kış koşullarında zincirleme kazalara gebe değilse araç içindeki yaralılar hiçbir şekilde ellenmemeli. Mümkün olduğunca hızlı 112 aranarak profesyonellerin gelmesi beklenmeli. Ki bu konuda ülkemiz çok iyi bir noktaya ulaştı.
Kurtarma görevlileri ve Ambulansların ve ekiplerin sayısı arttı. Ancak istisnai durumlar var ve mutlaka yaralının çıkarılması gerekiyorsa da baş ve boyun korunarak çıkarılmaya çalışılmalı. Çok basit travma boyunlukları var, bu boyunluklar arabada bulundurulmaya çalışılmalı. Bir kaza durumunda da kolaylıkla kullanılabilir. Burada asıl önemli nokta kafanın ve boynun sabitlenmesi ve sağa sola sallanma hareketi olmasın. Hiçbir şey yoksa yanınızdaki giysilerle, rulo, havlu benzeri materyallerle boynun etrafını destekleyebilirsiniz.
Bilinçsiz Mücadeleden Dolayı Mesleğim Basın Haber Ulaştırmakta Zorlanıyoruz; Mesleğimiz gereği geçtiğimiz günlerde yaralanmalı trafik kazası haberini alır almaz çok kısa bir zamanda kazanın yaşandığı alana ulaştım. Benden önce trafik kazasının meydana geldiği yere ulaşınca orada bulunan birkaç vatandaşa 112 sağlık ekibi aranıp aranmadığını sordum ve arandığını söylediler. Buraya kadar her şey normal seyrediyordu ne olduysa 112 sağlık ekibi kaza yerine ulaşınca kazaya karışan vatandaşla da alakası tanışıklığı olmayan bir vatandaş freni boşalış bir araç misali sağa sola emirler yağdırıyor 112 sağlık personeline yaralı çabuk araçtan çıkarın diye bağırdığını duydum. Ancak kaza sahasına gelen sağlık ekipleri hızlıca yaralıya zarar vermeden araçtan çıkarmak istiyorlar.
İtfaiye Görevlisi Vatandaşı Uyardı; Sağlık ekipleri sedyeleri hazırlamışlar yaralıya boyunduruk ve buna benzer yaralanmalarda kullanılacak malzemeleri hazırlandığı sırada vatandaş yaralıları neden kurtarmıyorsunuz diye ulu orta yere doğru bağırıyor. Ben de artık daha fazla dayanamayarak yahu kardeşim görevlileri rahat bırak da onlar görevlerini yerine getirsin diye serzenişte bulundum ancak o da nafile. Burada kısaca anlatmak istediğim bazı konularda hayat tecrübemiz ve iş bilmezlik akabinde gelişi güzel sağa sola emirler vermek bazen o ya da bu gibi kazalardaki yaşam mücadelesine müdahaleyi geciktiriyor olabilir.
Bölgemiz Genelinde Fındık Toplama Mevsimindeyiz; Karadeniz Bölgesinin tek geçim kaynağı olan fındık toplama kurutma mevsimi her yıl Temmuz ayı sonu ve Ağustos ayı ile yüksek kesimlerde Eylül ayının yarısına kadar hasat devam ediyor. Fındık bahçelerinde hasta yapılabilmesi için çok dikkat etmeliyiz arazi yapısına göre ayakkabı giymeliyiz. Metropol şehirlerde giyilen ayakkabılar ile fındık bahçesinde kullanılmayacağını bilmeliyiz. Fındık dalını yere indirme sırasında o dalın kopacağının hesabını yapmalıyız dal koparsa yamaçtan yuvarlanacağımızı gibi kazalara mahal vermeyecek çalışmalar yapmalıyız. Yine Bölgemiz genelinde fındık bahçelerinde fındık toplama sırasında üzücü kaza haberleriyle üzüldük. Ancak bizler çalışma önlemlerini almayız diyor bir başka yazımızda görüşmek üzere diyoruz.