Yurdumuzu derin acıya boğan Öncelikle Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde metan gazından etkilenerek şehit olan 12 vatan evladı için Allah’tan Rahmet, aileleri ve ülkemize sabırlar diliyorum. Mekânları Cennet olsun.

Karadeniz Bölgesinin tek geçim kaynağı olmaz ise olmazımız Fındık toplama mevsimi yaklaşıyor. Ancak üreticinin merak ile beklediği fiyat açıklaması hala belirlenmedi.

Fındık bahçe altında bulunan ot ve dal budama larını sağlık durumları elverişli olan üreticilerimiz kendi imkanlarıyla yapmaya çalışıyorlar ancak içinde bulunduğumuz 2025 yılı her geçmiş yıllara oranla biraz daha maliyetlerin artması hayat pahalılığı biraz daha zorlaşmasıyla ucuz gündelikçi bulmak artık hayal oldu.

Fındık üreticisi zaten gübresini ilacını borçlanarak almıştı. Birde üstüne artan akaryakıt fiyatlarıyla beraber fındık bahçe temizliği yapmak astronot fiyatlara dayandı tabı bu temizliği yapmazsa fındık bahçesinden yeterince ürün alamayacak ancak üretici cebinde olmayan parasını bahçe temizliğini yapan işçilere vermek için bir yerlerden yine borçlanarak para bulacak, birde bu ürünleri toplayıp hasat yapıp patoza verip pazara indirecek ancak bu ödemeleri çalışan kesime peşinen yapacak ancak ürünün istediği fiyata satabilecek mi açıklanmayan fındık fiyatın yanında her yıl fındık hasat mevsimi yaklaşınca bazı sıkıntılar da ön plana çıkıyor.

Fındık Ürünlerini tehdit eden Kokarcayı da unutmayalım; Karadeniz Bölgesi geneline baktığımızda geçmiş yıllarda diğer bölgelerdeki kokarca istilasına uğrayan fındık üreticileri de hep sıkıntılı süreç yaşamışlardı. Çok şükür geçen yıl kokarcayla tanışmayan Şalpazarı Fındık Üreticilerimiz içinde bulunduğumuz 2025 ürün yılı öncesinde İlçe Tarım Müdürlüğü Ziraat odası ilgili yapılan tuzaklama, arılı ve ilaçlamalı saha çalışmalarında ciddi bir sıkıntı olmadığı görülüyor.

Bölgemizdeki Sıcak Hava Fındığı Zorluyor; Bölgemiz genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcakları ise adeta fındık ağaçlarının dallarında bulunan yaprakları ocak altında ateş yakmış gibi bir hale getirdi. Tabı biz bunu Fındık üretimi yapan sahil kısım ile 250 rakım arası araziler için söylüyorum. Yüksek kesimlerde bulunan fındık arazilerinde bu kadar etkilenme olmuyor. Birde her fındık mevsimi yaklaşınca bazı fındık avcıları sahaya inerek fındığınızı satmayın biraz bekletin gibi söylemlerde bulunuyor . Aslında mağdur olan yine üreticiye oluyor. Fındığını yüksek fiyata satmak daha çok para kazanmak için ya emanete veriyor ya saklıyor. Ancak parasıyla fındık toplayan küçük ölçekli üretici ise bir an önce fındığını pazara indirerek ürünü satıp parasını almak istiyor. BU arada binbir emek ile yetiştirdiğimiz fındıklarımı öyle gelişi güzel toplamayalım. Fındıkları silkeleme taktiği ile tam olgunlaşınca yerden toplayalım.

Bende Bir Fındık Üreticisiyim 30 Yıldır Silkeleyerek Yerden Hasat Yapıyorum; Daha iyi bir ürüne sahip olmak ve dalında olgunlaşması için bahçe temizliğini güzel yapalım ve fındık dallarında olgunlaşan fındıkları silkelemek suretiyle toplarsak ürün kendiliğinden dalda kuruyacağından koçanların yere düştüğünde harmana gelince daha erken kuruyor. Birde bahçelerden yaş koçanların toplaması maliyet getirmiyor onun için bilinçli bir tarımcılık yapalım Ben de aynı zamanda bir fındık üreticisiyim 30 yıldır fındıkları yerden topluyorum. Fındık bahçe temizliğini ben yapıyorum. Ardından fındık koçanları bahçeye düşeceği zamanda imeceyi ona göre ayarlıyorum Tabi arazimiz engebeli olduğu için yerden toplayan imecelerle fındık dalı silkeleme ekibini ve toplana fındık çuvallarını taşıma işlemini yapan elemanları da imece çavuşuna arz ederek bu tür bilinçli tarım yapmaya özen gösteriyorum. Bu yazdıkları sizlerde yapabilirsiniz. Birde kuruyan fındıklarınızın iyi kurulduğundan emin olun ki ona göre pazara indirin diyor şimdilik bana ayrılan köşeden ayrılıyorum haftaya görüşmek üzere değerli okuyucularım.