Halk Eğitimi Merkezi salonunda yapılan kongreye TBMM Çevre Komisyonu Başkanı, AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, Vakfıkebir Kaymakamı Dr. Hacı Arslan Uzan, Belediye Başkanı Muhammet Balta, siyasi parti ilçe başkanları, oda başkanları ve esnaflar katıldı.   Kongre saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasından sonra divan teşekkül etti. Faaliyet ve denetim kurulu raporlarının okunup ibrasından sonra resmi olarak yapılması gereken huzur hakkı onaylandı.

Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odasının çevre ilçeler arasında 1968 yılında ilk olarak kurulduğunu belirten Başkan Kadem Sağlam yaptığı teşekkür konuşmasında; Odamızı kuran Rahmetti Rahmana kavuşanları rahmetle anıyorum. Sekiz yıldır onurla ve şerefle yürütmeye çalıştığım oda başkanlığına arkadaşlarımızla yeniden talip olduk. Sekiz yılın altı yılını daha önce gerçekleşmesi için vaat ettiğimiz projelerin yapılmasında sizlerden destek alarak yapılması yönünde faaliyetlerimizi yürüttük. Son iki yılda dünyada gelişen olaylar ve Pandemi meseleleri ile istemediğimiz ulusal ve uluslararası neticelerde ciddi manada en sıkıntılı sürecini geçiren esnaf ve sanatkârımızın uygusuz gecelerini bizlerde yaşadık dedi.

“KENDİ KURTULUŞUNU ÇİZEBİLECEK ÇOK CİDDİ BİR POTANSİYELİ VAR”

Başkan Sağlam konuşmasında şu ifadelere yer verdi; Yeniden talip olmamızın ana sebeplerini gözden geçirirken aslında Vakfıkebir’in kurtuluş reçetesinin kendi elinde olduğunu ve olumsuz şartlara rağmen bizlere yaşam hakkı tanımayan ulusal marketler zincirinin adeta örümcek ağı gibi ördüğü küçük esnafın neredeyse onları yutmaya başladığını gördük. Vakfıkebir’in zincirlerini kırabileceği iki yıl önceki şartlarda adım atamadığımız “biz bize yeteriz” kampanyasını başlatabilmek ve yürütebilmek için yaşadığımız sıkıntıları hepiniz biliyorsunuz. Bu kongre ile oluşturmak istediğimiz tablo Vakfıkebir’in idaresinden yönetiminden, siyasi partilerinden,  meclisinden yarın birlikte yola çıkacağımız yol haritamızı anlatmak istedik. Bütün bu olumsuzluklara rağmen Vakfıkebir’in kendi reçetesini yazabilecek. Kendi kurtuluşunu çizebilecek çok ciddi bir potansiyeli var. Birçok kimseye nasip olmayacak Vakfıkebir’in TBMM’de temsil eden bir bakan ve komisyon başkanı var. Vakfıkebir’de esnaflıktan gelmiş bir belediye başkanı var. Aramıza yeni katılmış akademik kariyer yapmış halen eğitimine devam eden ve esnaf ziyaretleriyle bir başka boyut kazandırmış Vakfıkebir’de bir kaymakamımız var. Vakfıkebir’de omuz omuza verebilen her gün istişare edebilen ve bir birleriyle dertleşen, kol kola gezebilen sivil toplum kuruluşları var. İlçemizde çok ciddi iş adamlarımız var. Vakfıkebir’de dünya markası ekmeğimiz var. Vakfıkebir’de Cenab-ı Allahın lütfü olan tereyağımız var. Bir sahilimiz ve 30 km mesafede bir yaylamız var. Vakfıkebir’de herkesin bir birini tanıyabileceği ve cenazelerde bir araya gelebileceğimiz bir bağımız var. Vakfıkebir’in bütün bu tarihi gerçeklerini konuşabileceği tarihi sorumluluğumuzu önümüze koyabilecek yol haritası çizecek ve birçok ilçeye nasip olmayan bir büyüğümüz var. Vakfıkebir’de halka hizmet etmek için siyaset yapan siyasi partilerimizin birçoğunun başkan ve yöneticilerinde ticaret yapan insanlarımız var. Vakfıkebir’de kendi yağımızla kavrulmak için “Biz bize yeteriz”i başarabilmek için ne istiyorsak var. İsteyen market istediği gibi sarabilir isteyen istediği yere gelebilir. Biz bundan sonra bütün kurum ve kuruluşlardan öz evlatlarımızı ayakta tutabilmek için etrafımızı saran o marketlerden kurtulabilmek için bir birimize sarılmak zorundayız. Hasbıhal olup dertleşmeliyiz. Büyüklerimiz biz küçüklerin yol göstericisi olmalı. Küçüklerimizi mutlaka tüketim noktasında ilçemizde üretilenlere öncelik vermeliyiz ki bu ilçede birçoğuna nasip olmayan varlar. Diyoruz ki yeni dönemde bunları aşmak için bir bu dişlinin çarklarından bir tanesi olmak için bu göreve tekrar talip olduk. Yılmadan usanmadan bu mücadelemize devam edeceğiz. Katılımlarınızdan dolayı hepinize şükranlarımı sunuyorum.

“ESNAFLARIMIZ TOPLUMUN KANAAT ÖNDERLERİ, GÜVENİLİR İNSANLARDIR”

Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta, “Var olan potansiyelimiz farkına varmamız lazım. Biraraya gelmemiz gerekiyor. Pandemi sürecinde çok sıkıntılı günler geçirdik. Bu süreçte yaralarımızı sarmak için tüm imkanlarımızı seferber ettik, esnaflarımıza destek olduk. Şehrimizi esnafımızla birlikte güzelleştireceğiz. El birliğiyle sorunları aşmak için çalışmalım. Birlik ve beraberlik içerisinde olalım. Güzel günler bizleri bekliyor. Esnaf odamızın kongresinin hayırlara vesile olmasını diliyorum” diye konuştu. Vakfıkebir Kaymakamı Dr. Hacı Arslan Uzan ise, “Eleştirmek kolay, iş yapmak zordur.  Eleştirilerimizi yapıcı yaparak, ortak akıl ile çalışmamız gerekiyor. Buradaki fotoğrafı bütün organizasyonlarda görmek istediğimi ifade ediyor, Esnaf Odası Başkanımıza ve yönetimine başarılar diliyorum” dedi. 

Son olarak söz alan TBMM Çevre Komisyonu Başkanı, AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, “Esnaflarımız toplumun kanaat önderleri, güvenilir insanlardır. 15 yıl ticaretle uğraştım. Vakfıkebir çevre il ve ilçelerden gelen insanlarımızın da alış veriş yaptığı bir yerdir. Bazı esnaflarımız ürettiği ürünleri ülkemizin farklı yerlerine gönderiyor. Buradan üretilerek Dünya’ya ihracat edilen ürünler var. Bundan dolayı da çok mutlu oluyorum, büyük bir gururla söylüyorum. İşadamlarımızı sevin, esnafımızı sevin onlara sahip çıkın. Onlar bizim arkadaşlarım, bizim insanımız. Buralarda doğduk, büyüdük. Buranın insanıyız. 57 yaşına geldim. Şu heybete bir çizik bulamazsınız. Onurlu bir şekilde sizleri temsil ettim. İnşallah Allah nasip eder aynı şekilde bırakırım. Kadem Sağlam Başkanı ve yönetim kurulu arkadaşlarını kutluyor, görevlerinden başarılar diliyorum” diye konuştu.

Yapılan seçimler sonrası Kadem Sağlam başkanlığında oluşan yönetim kurulu şu isimlerden oluştu: Hikmet Topaloğlu, Orhan Bank, Faruk Birinci, Recep Bayraktar, Adem Fil ve Mustafa Günaydın.

Denetleme Kurulu Asıl Üyeler: Abdulkadir Kadıoğlu, Bayram Baştan, Ali Madenci