VAKFIKEBİR TÜRKİYE ŞAMPİYONU VAKFIKEBİR TÜRKİYE ŞAMPİYONU

Osmanlı Ordusunun 106 yıl önce Irak'ın Kut bölgesinde 147 gün süren kuşatmada 13 bin İngiliz askerini esir alarak, İngilizlere en ağır yenilgiyi yaşattığı Kut'ül Amare Zaferi, Vakfıkebir’de Hikmet Kaan Hafızlık Proje İmam Hatip Ortaokulu tarafından hazırlanan programı ile kutlandı. Okulun Konferans Salonunda Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan program, Kuranı Kerim tilavetinin okunmasıyla devam etti. Kut'ül Amare Zaferi'nin önemi hakkında konuşmayı Okulun Sosyal Bilgiler Öğretmeni Adem Gedikli yaptı.

“TÜRK TARİHİNİN ŞANLI ZAFERLERİNDEN BİRİSİDİR”

Sosyal Bilgiler Öğretmeni Adem Gedikli günün önemine ilişkin olarak yaptığı konuşmasında; “Kutul Amare’de 13 bin 300 İngiliz askeri ile 13 general 481 subay esir alınmış ve 40 bini aşkın İngiliz askeri öldürülmüştür. Irak petrollerini ele geçirmeyi amaçlayan İngilizler, 6 Kasım 1914 tarihinde Basra Körfezinden Şattülarap ağzındaki Fav mevkiine asker çıkararak saldırıya geçmişler, ilerleyen aylarda bu saldırılarını kuzeye doğru genişletmişlerdir. İngilizler, 3 Haziran 1915 tarihinde Kut’ül-Ammare’yi, Temmuz ayı sonlarına doğru da Nasıriye’yi işgal etmişlerdir. 23 Kasım 1915’de ileri harekata geçen Türk birlikleri, General Townshend komutasındaki İngiliz ordusunu geri püskürterek Kut-ül Ammare’de çember içerisine almayı başarmışlardır. Kut’ül-Ammare’yi bir kale gibi savunan General Townshend, 29 Nisan 1916 tarihinde teslim olmak zorunda kalmıştır. Türkler, Kut’ül-Ammare’de İngilizlerden başta Tümen Komutanı General Townshend olmak üzere toplam 13 general, 481 subay ve 13.300 askeri esir almışlardır. Tarihe Kut ül Amare zaferi olarak geçen savaşlar sırasında İngilizler 40 bin kayıp ve esir verirken Türk birlikleri ise 25 bin askerini kaybetti. Kut ül Amare savaşı sırasında Türk birlikleri sınırlı sayıda uçakla önemli görevler yaptı. Keşif görevleri yapan Türk uçakları bir taraftan da düşman hedeflerini bombardıman etti. 26 Nisan 1916’da Kut ül Amare’deki İngiliz kuvvetlerine erzak yardımına çalışan bir İngiliz uçağı da Türk avcı uçağı tarafından düşürüldü. Ancak kazanılan bu tarihi zafere rağmen savaşın genelinde mağlup olan Türk ordusu, takviye edilen İngilizlerin bölgeyi Şubat 1917’de işgal etmesine engel olamadı. Irak’ın güneyine 1914 sonlarında çıkarma yapan İngilizler, ancak Mart 1917’de Bağdat’a ulaşarak kenti işgal etti. Kut´ül Amâre Zaferinin tarihimizde unutulmaması gereken bir zaferdir. Kut’ül Amâre; Birinci Dünya Savaşı´nda Osmanlı ordusunun zor şartlar ve imkânsızlıklar içinde, Çanakkale´den sonra İngilizlere karşı kazandığı ve bir tümeni bütün personeli ile birlikte esir aldığı eşsiz bir zaferdir. Kut’ül Amâre Zaferi Türk tarihinin unutturulmuş şanlı zaferlerinden birisidir. İngilizlerin tarihlerindeki en büyük hezimetlerden birisini bu savaşta yaşamıştır. Bugün 106.yıl dönümünü kutladığımız ‘Kut’ül Amâre Zaferi’nin önemini çok iyi idrak etmemiz gerekiyor.”dedi.

Kut'ül Amare zaferinin 106. yıldönümü kutlama programına İlçe Kaymakamı Dr. Hacı Arslan Uzan, Belediye Başkanı Muhammet Balta, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Altın, daire amirleri, okul yöneticileri ve öğrenciler katıldı.