VAKFIKEBİR TÜRKİYE ŞAMPİYONU VAKFIKEBİR TÜRKİYE ŞAMPİYONU

Kültür ve Turizm Bakanlığı Trabzon Müze Müdürü Levent Anlıak tarafından “Kültür Varlıklarının korunması, kaçakçılık ile mücadele ve bu çalışmalarda Muhtarların Rolü” konulu eğitim düzenlendi. Vakfıkebir Mustafa Turupçu Gençlik Merkezi toplantı salonunda Müze Müdürü Levent Anlıak tarafından muhtarlara yönelik, kültür varlıklarının neden korunması gerektiği ve kültür varlığı kaçakçılığının cezai yaptırımının ne olduğu anlatıldı.

“KÜLTÜRÜMÜZÜN VE GEÇMİŞİMİZİN YOK OLMASINA İZİN VERMEYELİM”

Muhtarların vatandaşı bilgilendirme ve bilinçlendirme noktasında önemli role sahip olduğunu aktaran Müdür Levent Anlıak, define aramanın ölçütlerinden bahsederek, “Korunması gerekli olan kültür varlığı, define ve hazine kavramları birbirinden farklıdır. Korunması gereken kültür varlıkları devlet malı niteliğindedir. Yani sahiplidir ve bilimsel değer taşırlar. Define ise gönülmüş veya saklanmış olduğu ve duruma göre artık malikinin bulunmadığı bilimsel değer taşımayan menkul varlıklardır. Mozaik, lahit, oda mezar define değildir kültür varlığıdır. Korunması gerekli olan kültür ve tabiat varlıklarının açığa çıkarılması amacıyla Türk ve yabancı heyet ve kurumlara araştırma izni bakanlığımızca, sondaj ve kazı yapma izni ise cumhurbaşkanlığı tarafından izin verilir. Yani vatandaşlar tarafından araştırma sondaj veya kazı yapılması mümkün değildir. Koruma gerekli kültür varlıklarının bulunduğu alanlar sit alanları, mezarlıklar dışında vatandaşların bakanlığın ön değerlendirmesi ve valilik makamının onayı doğrultusunda hazırlanan ruhsatname ile belli koşullar altında define arayabilirler. Kültür varlığı veya define bulma amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı dışında yapılan tüm kazılar kaçak kızılar oluşturmaktadır. Korunması gerekli olan kültür varlıklarımızın yurt içinde izinsiz dolaşımı, yurt dışına çıkarılması ise kültür varlığı kaçakçılığı suçunu oluşturur. Bu nedenle köyünüze mahallemize bu amaçla gelen kişilere kanmamaları konusunda vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Bu hususta da siz değerli muhtarlara önemli görev düşmektedir. Kültür varlığı kaçakçılığı suçunun bireysel bir suç değil organize bir suç olduğunu unutmayın. Unutmayalım ki kültür varlığı bulmak amacıyla izinsiz olarak kazı veya sondaj yapan kişi 2 yıldan 5 yıla kadar, izinsiz olarak define arayan kişiler 2 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. Unutulmamalıdır ki başkasına ait bir şeye sahibinin rızası olmadan kendine yarar sağlamak amacıyla almak hırsızlıktır.” diye konuştu.

“KÜLTÜRÜMÜZÜN VE GEÇMİŞİMİZİN YOK OLMASINA İZİN VERMEYELİM”

Vatandaşların çeşitli yollarla kandırıldığına dikkat çeken Müdürü Anlıak, konuşmasında şunlara da yer verdi: “Ülkemiz bulunduğu önemli konum nedeniyle birçok ülke ile birebir ilişki içinde olan hızla gelişen büyüyen tarihine kültürüne manevi değerlerine özen gösteren bir ülke sahip olduğumuz tüm değerlerin doğru ve güzel bir şekilde tüm dünyaya aktarılması ülkemizin itibari açısından çok önem arz ediyor. Uluslararası kamuoyunda saygın bir konumda olmamızı sağlayan faktörlerden bir tanesi kültür varlıklarımızın korunmasına gösterdiğimiz özendir yüzlerce binlerce yıl korunarak günümüze gelmeye başarmış kültür varlıklarımızın tahrip edilmesini çalınmasına değerlerimizin kültürümüzün geçmişimizin yok olmasına izin vermemek için üzerimize düşen görevleri yerine getirmek bizim vatandaşlık görevimizdir.”