Vakfıkebir Atatürk Ortaokulu Okul Müdürü Çetin Zaim, yapılan çalışmalar hakkında değerlendirmede bulundu. Müdür Zaim, okulumuzda geçen yıllarda yürütülen ve bu yıl 6 öğretmenimiz tarafından yürütülen 7 aktif eTwinning projesi vardır. Öğretmenlerimiz pandemiye rağmen proje çalışmalarını aktif bir şekilde yürütmeye devam etmektedirler. Bu süreçte okulumuz ilk olarak Europen Schoolnet’in değerlendirme kriterleri doğrultusunda, güvenli internet kullanımında farkındalık yaratan eSafety Bronz etiketini almaya hak kazandı. Yapılan çalışmalarla okulumuzda bir eTwinning kültürü oluşmuş ve başvuru sürecini başarılı bir şekilde tamamlayarak Atatürk Ortaokulu Trabzon’da 25 okul arasına girerek eTwinning okulu olmaya hak kazanmıştır. Vakfıkebir’i bu başarı tablosunda temsil eden tek okul olmaktan gururluyuz.

Okulumuz İngilizce öğretmeni Yetkin Dere, tarafından yürütülen 4in1 isimli eTwinning projesi ikisi Türkiye’den yedisi Avrupa’dan okulların dahil olduğu uluslararası bir projedir. Projemizin dili İngilizcedir. Projenizim temel amacı, öğrencilerimizin daha fazla yabancı dil (İngilizce) kullanmalarını sağlayacak sosyal enteraktif bir ortam sağlamak ve öğrencilerimizi bu ortamda aktif tutmaktır. Proje, müfredat çalışmalarına entegre edeceğimiz çalışmalar sayesinde öğrencilerimizin akademik başarılarını artırmayı ve yabancı dillere yönelik tutumlarını geliştirmeyi hedeflemektedir. 

Oku-Yorum Projesi, okulumuz Türkçe Öğretmeni Erşan Kalafatoğlu, rehberliğinde yürütülmektedir. eTwinning portalı üzerinden Türkiye’nin yedi farklı şehrinden bir araya gelen öğretmenler, öğrencilerin okuma ve yorumlama yeteneğini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Projede öğrenciler her ay belirlenen bir yazarın kitabını okuyor. Daha sonra kitapla ilgili eleştiri yazısı yazıp yazara gönderiyor. Son olarak öğrenciler okudukları kitapların yazarları ile söyleşi gerçekleştiriyor.

Bu projeyle öğrencilerimiz pandemi döneminde zamanı daha iyi ve etkili değerlendirebilmek aynı zamanda eleştirel düşünebilme yeteneklerini de geliştirmeyi amaç edinecekler. Bu doğrultuda sadece kitabı okumakla kalmayıp okudukları kitapları çok yönlü değerlendireceklerdir.

Okulumuz Matematik öğretmeni Gülfidan Yıldırım, tarafından yürütülen “7 DEN YETMİŞE AKIL VE ZEKA OYUNLARI” projesi Şubat ayında 10 Türk 8 yabancı ortakla başlamış ve Mayıs ayında tamamlanmıştır. Akıl ve zekâ oyunlarının özellikle çocuklarda IQ seviyesini artırdığı kanıtlanmış bir gerçektir. Öğrencilerin, zeka ve akıl oyunlarıyla eğlenerek öğrenme süreci, akademik açıdan onların başarılarına da katkı sağlamaktadır. Akıl oyunlarının öğrencilerde yaratıcı ve eleştirel düşünmenin yanı sıra problem çözme becerilerini de geliştirdiği görülmüştür. Günümüzde kullanılan teknolojinin artması ve teknoloji kullanım yaşının düşmesi sağlık, toplum ve eğitim açısından birçok problemi beraberinde getirmiştir. Projemizle, çocuklarda sosyal gelişim, düşünme, problem çözme, analiz, yorumlama, sentezleme ve iletişim becerileri gibi özelliklerin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Projemizde her ay iki tane akıl oyununu öğrenciler aileleriyle, arkadaşlarıyla öğrenip oynamıştır. Bunun yanında ortaklarla pek çok ortak çalışmayla işbirliği içerisinde etkinlikler yapılmıştır. Pek çok web2.0 aracı ile tanışan öğrencilerimiz teknolojiyi etkin ve verimli kullanma şansına sahip olmuştur.

 Okulumuz İngilizce öğretmenlerinden Kübra Odabaş Koltuk tarafından Enjoy Distance Learning adlı e- eTwinning projesi yürütülmektedir. İki Türkiye iki de Portekiz ortağı bulunan proje uluslar arası bir projedir. Temel amacı uzaktan eğitimi eğlenceli hale getirmek olan proje aynı zamanda içinde bulunduğumuz pandemi sürecine vurgu yapmayı da hedefler. Ayrıca öğrencilerimizin proje esnasında Web 2 araçlarının nasıl kullanılacağını öğrenmelerini de amaçlar. Proje planında yer alan etkinlikler öğrencilerimizin;  yeni arkadaşlar edinme fırsatı bulmasını ve sosyalleşmesini, İngilizceyi etkin bir şekilde kullanmasını ve farklı kültürleri öğrenmesini amaçlar. En önemlisi de İngilizcenin yalnızca sınıfta anlatılan bir ders olmadığını ve iletişim kurmak için nasıl kullanılacağını göstermeye çalışır.

Okulumuz fen bilimleri öğretmeni Adem Albayrak’ın içinde bulunduğu Türkiye’nin değişik illerindeki toplam on öğretmen seksen öğrenci ile beraber Master of Science Experiment projesi tüm hızıyla devam ediyor. Projede öğrenciler her ay farklı bir tema üzerine deney videoları çekiyor. Farklı web2.0 araçları kullanılarak hazırlanan videolar Youtube kanalı üzerinden yayınlanırken ayrıca her ay bir e-book hazırlanarak tüm öğrencilerin kullanımına sunuluyor. Her ay düzenlenen canlı yayınlar ile o ay hazırlanacak deneyler tanıtılırken projeye katılan tüm öğrencilere sürpriz hediyeler veriliyor. Proje sayesinde öğrencilerin fen okuryazarlığına katkı sağlanırken kendine ifade etme,web2.0 araçlarını kullanma gibi yetenekleri de gelişiyor. Ayrıca ülkemizin her kesimindeki fen deneylerine meraklı her ferdi için eşsiz bir kaynak niteliğinde videolar ortaya çıkıyor.

 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Sunay Uçar, rehberliğinde yürütülen 'Our Past And Present Table Rules'  eTwinning projesi, 64 öğretmen tarafından yürütülen uluslararası bir projedir. Amacımız; uluslararası kültürel aktarımı sağlamak için geçmişten günümüze her yönüyle sofra adabını araştırarak öğrenmek, kültürel değerlerimizi anlamak ve sürekliliğini sağlamak, komşuluk ilişkilerini sürdürmek, geçmişten günümüze yemeklerimizi tanımak, diğer ülkelerin kültürlerini tanımak, proje ortaklarımızla işbirlikçi çalışmak, yardımlaşmak, bilgi ve tecrübelerimizi paylaşmakıtr.