Düzlük Mahallesi Sosyal Yardımlaşma Derneği ile Kızılay arasında yapılan işbirliği sonucunda Düzlük Mahallesinde kan verme kampanyası düzenlendi. Kampanyaya mahalle halkı yoğun ilgi gösterdi.

 Yeni tip koronavirüs salgını dönemindeki sosyal izolasyon nedeniyle ülkemizde ana kan toplama yetkisi bulunan Kızılay’ın kan ürünü stoklarında ciddi oranda azalma olduğu belirten yetkililer Düzlük Mahallesi’nde yapılan kampanyanın çok önemli ve değerli olduğunu ifade ettiler.

Uygun şartları taşıyan ve sağlığı elveren vatandaşları kan bağışı yapmaya davet eden yetkililer;  “Kan bağışı güvenli bir süreçtir. Bağışçılar tam kan yanı sıra, aferez cihazı aracılığı ile trombosit veya granülosit de bağışlayabilirler. Bağışlanan tam kan, bileşenlerine ayrılarak eritrosit, trombosit ve plazma ürünleri elde edilmektedir. Bu kan bileşenlerinden özellikle son kullanım süresi en kısa (5 gün) olan trombositler; kanser, kanama ve kemik iliği nakli hastalarında hayati önem taşımaktadır. Bireyler kan ve trombosit bağışında bulunmaktan çekinmemelidir. Bununla birlikte, her kan bağışı biriminde kapsamlı güvenlik prosedürleri uygulanmaktadır. Kan bağışı sırasında kendisini sağlıklı, iyi hisseden ve kan bağışına ait uygunluk şartlarını karşılayan kişilerden kan bağışı kabul edilmektedir. 18-65 yaş arası, vücut ağırlığı 50 kg üzerindeki herkes kan bağışlayabilir. Damar yapısı uygun olan ve son 5 gün içinde aspirin veya türevi bir ilacı kullanmayan kan verebilecek herkes aferez trombosit bağışçısı olabilir.Kan bağışının olmadığı bir toplumda, her gün binlerce kişi hayatını kaybedebilir. Bu nedenle, düzenli kan bağışında bulunmak insanların hayatını kurtarır. Kan bağışı, bir sosyal sorumluluk olup, bir gün herkesin kana ihtiyaç duyacağı da bir gerçektir. Kan bağışının ücretsiz gönüllülük esasında yapıldığının da unutulmaması ve bu bilinç ile yapılması gereklidir. Bu salgın döneminde evinizden maskenizle çıkıp hijyen şartlarına uyarak 1 saatinizi ayırdığınızda, kan bağışçısı olmanız birçok kişinin hayatını kurtaracaktır.

“COVİD-19 virüsü, kan bağışı işlemi ile size bulaşmaz. Türk Kızılay, diğer viral enfeksiyonlar da dahil olmak üzere bağışçılara hastalık bulaşına karşı tüm önlemlerini almıştır. Kan bağışı toplama faaliyetlerinde kullanılan malzemeler tek kullanımlıktır. Yanı sıra, çalışanlarımız da genel hijyen kurallarının yanında gözlük, maske, eldiven gibi kişisel koruyucu donanımlarla çalışmaktadır” dediler.