Vakfıkebir'de, "2018 Yılı Yaz Kur’an Kursu Öğreticileri Hizmet İçi Eğitim Semineri" düzenlendi.


 
25 Haziran 2018 Pazartesi günü başlayacak olan yaz Kur’an kurslarında görev yapacak cami görevlileri ve Kur’an kursu öğreticilerine “Yaz Kur’an Kursları Eğitim Semineri” verildi.
 
21 Haziran 2018 Perşembe günü saat 09:00’da Vakfıkebir Hikmet Kaan İmam Hatip Ortaokulu Konferans Salonunda gerçekleştirilen seminere, ilçe müftülüğüne bağlı camilerde ve Kur’an kurslarında görev yapan imam-hatip, müezzin-kayyım ve Kur’an kursu öğreticileri katıldı.
 
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, yaz Kur’an kurslarında görev alacak personelin pedagojik açıdan desteklenmesi, eğitim-öğretimde amaç, ilke ve metot birliğinin sağlanması amacıyla daha önce Antalya'da gerçekleştirdiği "Yaz Kur’an Kursu Rehber Öğreticiler Semineri"ne katılan Trabzon İl Müftülüğü Eğitim Hizmetleri Uzmanı Ahmet Akkuş ve Vakfıkebir Hafız Hasan Kaan Kur'an Kursu Öğreticisi Seyfullah Hacıfettahoğlu tarafından slayt sunum eşliğinde verilen seminerde din görevlilerine; Başkanlığın yayınlandığı 2018 Yılı Yaz Kur’an Kursları Uygulama Esasları, Yaz Kur'an Kursları Öğretim Programı ile eğitim takvimi, kayıt işlemleri, sınıf yönetimi, motivasyon, dünden bugüne Kur’an hizmeti, yaz Kur’an kurslarına yönelik tespitler, kurslarda karşılaşılan problemler ve çözüm önerileri, öğrenci psikolojisi, güçlü ve etkili iletişim, kurslarda uygulanması faydalı olabilecek yöntem ve teknikler ile Kur’an-ı Kerim ve dini bilgiler öğretim yöntem ve teknikleri, kullanılacak materyaller ve Diyanet İşleri Başkanlığı Bilgi Yönetim Sistemi ile Eğitim Hizmetleri Yönetim Sistemi (DİBBYS/EHYS) konularında bilgilendirme yapıldı.
 
Yaz Kur’an Kurslarının; öğrencilere bilgiden ziyade bilinç ve duygunun verilmesi gereken yerler olduğu ve hiçbir işin çocuklara Kur’an ahlakını kazandırmaktan daha önemli olmadığının vurgulandığı seminerde; kursların temel hedefinin ahlaki eğitim olduğu, ahlakın ise öğretilmeyen kazandırılan bir değer olduğu, bunun yolunun da 'Üsve-i Hasene / Güzel Örnek' ortaya koymakla mümkün olabileceği, en güzel örneğin de Allah Resulü (s.a.v.) olduğu hatırlatılarak, O’nun örnekliğinde bir Kur’an eğitimi verilmesinin zorunlu olduğu ve din görevlilerine bu konuda büyük bir görev düştüğü ifade edildi.
 
Yaz Kur’an kurslarındaki eğitim-öğretim hizmetlerinin sevgi, hoşgörü ve gönüllülük esasına dayalı olarak yürütülmesinin özellikle altının çizildiği seminerde, kurs programı boyunca öğrencilere değerli olduklarının hissettirilmesi, güler yüz, şefkat ve anlayış gösterilmesi, yaş farklılıklarının göz önünde bulundurulması, derslerin çeşitli oyun ve etkinliklerle zenginleştirilerek öğrencilerin katılımıyla işlenmesine özen gösterilmesi ve kursta bulunmalarının önemi ve amacının kendilerine anlatılması önerildi.
 
İlçe Müftüsü Hüseyin Köksal da Yaz Kur’an kursları ve bu kursların önemi ile ilgili yaptığı bilgilendirmede; "Yaz Kur’an Kursları ilçemizdeki her camide ve Kur’an kurslarımızda açılacağı gibi ihtiyaç duyulan mahallelerde de açılabilecektir. Kurslarımızda günde 3 saat olmak üzere haftada 5 gün eğitim-öğretim yapılacak. Yaz Kur'an kursları ile çocuklarımız ve gençlerimiz; İslâm'ın temel inanç esasları, ibâdetler ve toplumsal hayatın içinde din ile iç içe geçmiş ahlâki prensipler hakkında bilgi sahibi olmakta, dini sorumluluklarını yerine getirebilmek için duâ ve sûreleri ezberlemekte, Peygamberimizin örnek hayatından davranış modelleri çıkarmakta, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler yoluyla eğlenerek öğrenmekte ve sosyalleşmektedirler. Bu kurslarda çocuklarımız Kur’an-ı Kerim’i okumasını öğrenecekler, özellikle namazda okuyacakları dua ve surelerin doğru ve düzgün okunuşu ile manalarını öğrenme imkanı bulacaklar. Hayat boyu kendilerine lazım olacak olan inanç ve ibâdet konularını uygulamalı olarak öğrenme fırsatını bulacaklar. Dini ve ahlâki bilgilerini geliştirmiş olacaklar. Yoğun bir eğitim dönemini geride bırakarak tatile hak kazanan çocuklarımızı yormadan, sıkmadan ve usandırmadan oyunu ve eğlenceyi de ihmâl etmeden derslerin işlenişini gerçekleştirmek istiyoruz. Cami-cemaat âdâbını ve kültürünü öğrenmelerine ve uygulamalarına önem vereceğiz. Anne-babalar çocuklarının eğitimine hassasiyet göstermeli, din eğitiminin toplumsal ahlâkın yozlaşmasını önlemekte yegâne unsur olduğunu bilmelidirler" dedi.
 
Çocukların başıboş bırakılmaması, alanın da istismarcılara terk edilmemesi gerektiğinin altını çizen İlçe Müftüsü Köksal, “Devletimiz, en küçüğünden en büyüğüne kadar bütün vatandaşlarının din hizmeti ihtiyacını, 130 bin civarında personelin istihdam edildiği Diyanet İşleri Başkanlığı marifetiyle gidermektedir. Doğru bilginin asli kaynağından, Kur’an ve sünnetten kitlelere ulaştırılması, genç dimağların sahih dini bilgiyle doyurularak güçlü bir inanç ve güzel ahlakla geleceğe hazırlanması için devletin birçok imkanı seferber edilmektedir. Biz Vakfıkebir İlçe Müftülüğü olarak 120 din gönüllüsü arkadaşımızla birlikte bütün mahallelerimizde bu ulvî hizmeti yerine getirme görevlisi ve gönüllüsüyüz. Biliyoruz ki, bu alanın boş bırakılması, din sahasında yetkin olmayanlar, masalı, bidat ve hurafeyi  din diye insanımızın önüne getirenler fırsat bulmuş olur. 15 Temmuz da dini görünüm altındaki bir örgütün ihanet teşebbüsüydü. Bir daha böyle bir durumun yaşanmaması için biz de Kur’an öğretiyoruz diye ortaya çıkanlara itibar edilmemesi, kurumsal kimliğiyle müftülüğümüzün ilçemiz genelinde açacağı kurslara halkımızın yönlendirilmesi son derece önemlidir. Bu kurslarda çocuklarımıza sağlam bir inanç etrafında nitelikli bir karakter, milli birlik-beraberlik ve kardeşlik şuuru kazandırmak, Allah, Peygamber, Kur’an, vatan, bayrak, cami ve cemaat sevgisi aşılamak en büyük gayretimiz olacaktır” şeklinde konuştu.
 
Gençlerle ilgili yeni bir uygulamanın olacağını da hatırlatan İlçe Müftüsü Köksal; "Onlara müstakil bir sınıf yahut sınıflar oluşturacağız. Tatildeyken öğrenmenin keyfini alabilecekleri ortamın hazırlıkları devam etmektedir. Kız erkek hepsi için bu planlama mevcuttur. Biz onlar için buradayız. İstenilen davranışları çocuklarımıza ve gençlerimize kazandırmak ve istenmeyen davranışların sakıncalarını öğretmek için bu hizmeti vermeye çalışacağız. İzin mevsimi olmasına rağmen arkadaşlarımız büyük fedakârlık örneği göstererek bu iki aylık dönemi öğrencilerimizin ve gençlerimizin emrine verecekler. Müftülük olarak hepimiz alanda olacağız inşallah. Camideki çocuk sesleri vatanımızın neşesidir" sözlerine yer verdi.
 
Bu yıl, “Camide Çocuk Sesi, Vatanımın Neşesi” sloganıyla 25 Haziran ile 17 Ağustos 2018 tarihleri arasında dönemler halinde ve kur esasına göre eğitim öğretimin gerçekleştirileceği yaz Kur’an kurslarına her yaş grubundan öğrenciler kayıt yaptırabilecek.