12 Mart İstiklal Marşının Kabulünün 98. Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma günü Vakfıkebir ilçesi Gençlik Merkezi Konferans Salonunda coşku ve heyecanla kutlandı.



Vakfıkebir Gençlik Merkezi Konferans salonunda düzenlenen törene Kaymakamı Mesut Yakuta, Belediye Başkanvekili Özer Aktaş, Garnizon Komutanı Orhan Kaya, İlçe Emniyet Müdürü Fahrettin Sadullahoğlu, Milli Eğitim Müdürü Samim Aksoy, Okul Müdürleri, Daire Amirleri, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri, Siyasi Parti Temsilcileri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.
Vakfıkebir Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından düzenlenen anma töreni saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başladı. Programın sunuculuğunu okulun Türk Dili ve Edebiyat öğretmeni Temel Yavuz yaparken, törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Anadolu İmam Hatip Lisesi Tarih Öğretmeni Harun İçpınar yaptı.
“YA İSTİKLAL YA ÖLÜM” PAROLASI İLE İSTİKLAL SAVAŞI’NA BAŞLANMIŞTIR.
Üç kıtada şanlı zaferlerle fetihler yapmış, sınırları 23 milyon km2’ye ulaşan bir devlet kurmuş, küreselleşen dünyaya inat, 623 yıl adaletiyle ayakta durmuş olan Osmanlı İmparatorluğu, girdiği 1. Dünya Harbi’nden yenik çıkmıştır. Emperyalist devletlerce vatan toprakları işgal edilmiş,  Tarihi şanla şerefle yazılı Türk milleti Gazi Mustafa Kemal Paşa önderliğinde Anadolu yarımadasında “Ya İstiklal Ya Ölüm” parolası ile hareket ederek İstiklal Savaşı’na başlamıştır. Tabi bu savaşa yakışacak asırlar boyu unutulmayacak bir milli marşa ihtiyaç duyulmuştur ve TBMM hemen hazırlıklara başlamıştır. TBMM, I.İnönü Savaşı kazanıldıktan sonra, devletimize ve milletimize de yakışacak milli bir marşın yazılabilmesi için bir yarışma düzenlemiş ve ödül olarak da 500 lira vaat etmiştir. 23 Nisan 1920’de açılmış olan meclise Burdur Milletvekili olarak seçilmiş olan Mehmet Akif, 500 liralık ödül konulduğu için yarışmaya katılmamıştır. Fakat yarışmaya katılan şiirlerin hiçbiri milli marşımız seçilmeye layık bulunmayınca Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey yakın arkadaşı Mehmet Akif’e gelerek bu marşı kendisinin yazmasını rica etmiştir. Konulan ödülü almamak şartı ile Mehmet Akif, İstiklal Marşımızı yazmış, 1 Mart 1921 de milletvekillerince ayakta alkışlanarak dinlenen marş, 12 Mart 1921’de milli marşımız olarak kabul edilmiştir.
PEKİ, KİMDİR BU ŞAİR MEHMET AKİF?
Son zamanlarını yaşayan  Osmanlının gürbüz, nadir çocuklarından biri, halkın tescillediği milli bir şair, ideal bir öğretmen, branşına hâkim bir veteriner, cesur bir gazeteci, kurtuluş savaşında iyi bir asker, Türk gencine ufuk çizen fikir ve aksiyon adamı , bir gönül insanı..  Mehmet Akif, son günlerini İstanbul Beyoğlu’ndaki evinde geçirmiştir. Kendisini ziyarete gelen arkadaşlarına İstiklal Marşı için :’ O şiir bir daha yazılamaz. Onu kimse yazamaz. Onu ben dahi yazamam. Onu yazmak için o günleri görmek, yaşamak lazım. O şiir artık benim değildir. O milletin malıdır. Benim milletime karşı en büyük hediyem budur.’ , “Allah bir daha bu millete istiklal marşları yazdırmasın” diyen bir vatanperverdir. Bugün vesilesi ile rahmet ve minnetle anıyoruz dedi.
Programda Vakfıkebir A.İ.H.Lisesi öğrencileri Berat Bayraktar, Aybüke Özdin, Rabia Saral şiir okurken okulun efsanelerinden Mehmet Hamdi Sabah “Damarlarımızdaki Heyecan” şiiriyle salonu coşturdu. Oratoryo ve müzik dinletisinin ardından günün anlamına ilişkin yapılan yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesi ile program sona erdi.