15 Nisan’da denizlerde av sezonun sona ermesiyle ile birlikte kıyılarda avcılık yapan Çarşıbaşılı balıkçılar, denizlerde kurulan balık kafesleri yüzünden mağdur olduklarını belirttiler. Çarşıbaşı Limanı’nda basın açıklaması yapan balıkçılar Beşikdüzü Limanı’ndan Yalıköy önüne kadar balık kafesleri konulduğundan avlanmayı Çarşıbaşı Liman girişinde yapmak zorunda kaldıklarını belirttiler.

Küçük tekne sahipleri adına açıklama yapan Zeki Kaya, “Bizler asla kafes balıkçılığına karşı değiliz ama kafesler etrafında bırakın avlanmamızı 500 metre mesafe bile yaklaşmamız yasak.” dedi.

"BÜYÜKLİMAN BÖLGESİ KESİN OLMAYAN SEÇİM SONUÇLARINA GÖRE" "BÜYÜKLİMAN BÖLGESİ KESİN OLMAYAN SEÇİM SONUÇLARINA GÖRE"

“TUTTUĞUNUZ ON KİLO BALIĞA BAKMAM”

Çarşıbaşı'nda küçük balıkçıların avlanma yaptığı dar bir alanı var diyen Zeki Kaya, “Trabzon Tarım il müdürlüğü tarafından onaylanan tebliğe göre, bize kalan Liman girişi ile Yalıköy arasına da balık kafesleri konulacaktır. Balık kafeslerinin konması ile balıkçılıkla geçinen yaklaşık 600 ailenin ekmek kapısı kapanacaktır. Bizler Beşikdüzü’nden, Akçaabat arasındaki alanda günübirlik balıkçılık yaparak geçimimizisağlamaktayız.Bu durumu dilekçe ile Trabzon Tarım il Müdürlüğüne bildirmemize rağmen, mağduriyetimizin giderilmesi konusunda herhangi bir adım atılmadığı gibi il müdürü tarafından neredeyse kovulmuş duruma düşürüldük. İl müdürü "Sizin günde tuttuğunuz 10 kilo balığa bakmam, ben ihraç edilecek balığa bakarım, teknelerinizi satın kafeslerde çalışın" şeklinde cevap verdi. Devletin bize böyle bir dayatma yapmaya hakki yoktur.Biz küçük balıkçılar evimize nesil ekmek götüreceğiz. Devletimizden küçük balıkçıların haklarının korumasını istemek bir vatandaş olarak en doğal hakkımızdır.” şeklinde konuştu.

“KAFES BALIKÇILIĞINA KARŞI DEĞİLİZ”

Çarşıbaşı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ferda Ertuğral’da yaptığı açıklamada,“Bizler kesinlikle kafes balıkçılığına karşı değiliz ancak realiteye bakarsak küçük balıkçılarımız bu durumdan mağdur oluyor. Herkesin üç tane dört tane çocuğu var. Yıllardır ailesini balıkçılıkla geçindirmeye çalışıyorlar. Kafes balıkçılığının tabi ki ülkemize girdisi, katma değeri vardır. Fakat biz bu balık havuzlarının farklı yerlere kurulmasını istiyoruz. Küçük balıkçı bu sistemden mağdur oluyor. Bu bölgede yaklaşık 250 adet küçük balıkçı teknesi var, bunların yapacak başka bir işleri de yoktur. Yetkililerden küçük balıkçılarımızı üzmeden bu işe bir çözüm bulmalarını istiyoruz.” diye konuştu.