Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Vakfıkebir İlçe Başkan Yardımcısı Ziraat Mühendisi Gökhan Turt, “Fındık da dekar başına ödenen yaklaşık 26 TL. desteklemenin yetersiz olduğunu söyleyerek, Fındık çiftçisine üretim yapmasını sağlayacak ek destekler verilmeli dedi.

“FINDIK ÇİFTÇİSİNE ÜRETİM YAPMASINI SAĞLAYACAK EK DESTEKLER VERİLMELİ”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Vakfıkebir İlçe Başkan Yardımcısı Ziraat Mühendisi Gökhan Turt yaptığı değerlendirmede; Salgın hastalıkla başlayan ekonomik durgunluk günümüzde Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle artık tam anlamıyla bir küresel ekonomik krize dönüşmüştür. Artan doğalgaz ve petrol fiyatlarına bağlı olarak Ülkemizde birçok ürünün maliyetlerinde ciddi oranlarda artış olmuştur. Tarım fiyat artışlarından olumsuz etkilenen sektörlerin başında gelmektedir. Birçok ülke tarımsal üretimin devam etmesi, verimliliğin düşmemesi için çiftçilerine önemli destekler sağlıyor. Bu anlamda yeni sezona hazırlanmaya çalışan fındık çiftçilerimize üretim yapmalarını sağlayacak ek destekler verilmeli dedi.

“FINDIK DA DEKAR BAŞINA YAKLAŞIK 26 TL. DESTEKLEME YETERSİZ”

Başkan Yardımcısı Turt, “Artan gübre ve mazot fiyatları karşısında dekar başına verilen 18 TL. mazot ve 8 TL. gübre destekleri yetersiz kalmaktadır. Gübre ve mazot desteğinin diğer ülkelerde olduğu gibi mutlaka artırılması ve ödemelerin bu dönemde yapılması gerekmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı gübre kullanımının azalması ile fındık tarımında yaşanacak verim kaybını görmezden gelmektedir.”

“FINDIK ÜRETİCİSİ EK ÖDEMELERDEN PAY ALMALIDIR”

Turt, “5284 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararında birçok tarım ürününde ek ödemelere yer verilmiş fakat fındık üreticisi ödemelere dahil edilmemiştir. Dünya fındık üretiminin ve ihracatının yüzde 75’ini gerçekleştiren Türkiye de hükümet fındık üreticisine yeterli desteği vermemektedir. Üretimde ve ihracatta en güçlü olduğu tarım ürünü fındıkta desteklemeler ve açıklanan fiyatlar yetersiz kalmakta üretici inatla mağdur edilmektedir. Verilen ek desteğin kapsamı genişletilerek fındık ürünü de bu destek ödemelerine dahil edilmelidir.”

Turt, “Üreticilerin yeni sezona hazırlanması, oluşan yeni maliyetleri karşılaması adına ek destekleme ödemelerinin iktidar tarafından acilen kabul edilip üreticilere ödenmesi gerekmektedir dedi.”