Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadem Sağlam, esnaf kredileri ile ilgili faizle erteleme kararına ilişkin gazetemizi ziyaret ederek açıklamada bulundu.

Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadem Sağlam, esnaf kredileri ile ilgili faizle erteleme kararına ilişkin gazetemizi ziyaret ederek Haber Müdürü Sadık Aydın’a açıklamada bulundu. Sağlam, bu esnafa müjde değil sadece faizli erteleme dedi.

Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadem Sağlam, "Devletin esnaf kredilerini faizle erteleme kararı müjde değildir. Devlet Halkbank’ın düşük faizle 1 milyon 300 bin esnafa verdiği 13 milyar kredinin taksit ödemelerinin 6 ay ertelendiğini müjdeleyerek, esnafa destek çıktığını ilan etti. Bunun adı esnafa müjde değil sadece faizli erteleme olur. Bizlerin ve esnafımızın beklentisi bu değil.

GELECEK NOKTASINDA ESNAFIMIZI DAHA KARANLIK GÜNLER BEKLİYOR

Başkan Sağlam, Halkbank’ın TESKOMB kefaletiyle verdiği ve tutarı 13 milyar lira açıklanan düşük faizli bu kredinin taksitleri 6 ay ertelendi. Bu devletin salgın döneminde uyguladığı yanlış bir uygulama olduğunu düşünüyoruz. Pandemi sürecinde can çekişen esnafımızın dertlerini dinlemeyen ve anlamayan yetkililer, sözde destek açıklamaları yaparak esnafımızın aklıyla oynamaktadırlar. Öncelikle şayet esnafa gerçekten destek, nefes sağlanmak isteniyorsa kredilerde faizsiz ötelemeye gidilmeliydi. Esnafımızın Kredi Kefalet Kooperatifine olan borçlarının ertelendiği müjde niteliğinde bizlere sunulduğu zaman, beklentimiz en azından 6 ay öteleme yapılmasıydı. Alınan bu karar esnafın borçlarını öteleme değil, kullanılan krediyi aynı faiz oranıyla beraber 6 ay ertelenmesi oldu. 30 Haziran geldiğinde esnafımız daha yüksek tutarlı taksitler ödemek zorunda kalacak. Bizim ve esnafımızın beklentisi bu değildi. İşyeri kapalı olan esnafın mevcut faiz eklenerek kredilerini 6 ay ertelenmesi esnaflarımıza yeni bir yük getirmiştir. Ayrıca işçi çıkartmama taahhüdü alıyorlar. Kapanma noktasına gelen borcunu ödeyemeyen esnaf, yarın işçi çıkartmak zorunda kaldığı zaman imzaladığı taahhüd neticesinde sıkıntı ile karşı karşıya gelecek. Yapılandırması da bozulacak. Yapılandırma yapılan esnafın kredi taksitleri ertelenmedi. Bu uygulamaya kapalı olan esnaflarımızda dahildir. Devlet bu günlerde Esnaf ve Sanatkara vermiş olduğu destek gelir kaybı desteğidir. Aylık bin liradan 3 aylık 3 bin liradır. Bu ödenekten farklı olarak bizleri umutlandıran CİRO kaybı desteği ile ilgili yeni bir açıklama oldu. CİRO kaybı desteğinde beklentimiz yüksekti. Maalesef bizim bu bölgemizdeki esnaf için bu bir umut ışığı değildir. Bizim bölgemizdeki esnafımızın ciro durumu belli. Bu noktadaki beklentimiz karşılanmadı. Esnafımızın kafası karışmış durumda. Tam net aydınlatıcı bilgi açıklanmıyor. Bu yapılanlar esnafa destek mi? Yoksa önümüzdeki süreç adı altında kısmende olsa esnafa yük bindirerek işsizliği önlemek mi? Gelecek noktasında esnafımızı daha karanlık günler bekliyor. Devletimizden beklentimiz bu yapılan uygulamaların yeniden gözden geçirilmesidir. TOBB, TESKOMB ses çıkaramıyor. Üzücü olan taraf ise TESK’in dışında bu olaylara tepki gösteren herhangi bir kurum olmayışıdır. Buradan da anlaşılıyor ki! Sahadan yani esnafın halinden kurumlar ve yetkililer haberdar değildir. Her ne kadar sesimizi duyurmaya çalış sakta bu konuda bizlerden de konu ile ilgili diyalog grup haber sorulmuyor. Şuana kadar yetkililerden beklentimiz en azından esnafın halinden bir haber almalarıydı. Hala daha beklenti içerisindeyiz dedi.