Vakfıkebir İlçesinde esnaflık yapan Neşat İskender farkındalık oluşturmak adına atık pil toplama kutusu yaparak örnek bir davranışa imza attı.

Vakfıkebir İlçesi Kemaliye Mahallesi Hacı Ziya Habiboğlu Caddesi üzerinde esnaflık yapan Neşat İskender, farkındalık oluşturmak adına atık pil toplama kutusu yaparak örnek bir davranışa imza attı. Esnaf Neşat İskender İşyerinin önündeki elektrik direğine su bidonundan yaptığı pil kutusunu asarak atık pillerin toplanması için farkındalık oluşturdu.

“ÇEVREYE EN BÜYÜK ZARARI VEREN ATIKLARDAN BİRİ DE PİLLERDİR”

Çevreye en büyük zararı veren atıklardan biri de pillerdir. Çevreye attığımız birçok atıkta zehir bulunuyor. Günlük hayatımızda, evlerde, işyerlerinde, sanayide önemli miktarda pil kullanılmaktadır. Piller, elektronik cihazlarda, saatlerde, kameralarda, hesap makinelerinde, işitme aletlerinde, kablosuz telefonlarda, oyuncaklarda v.b. yerlerde geniş bir kullanım alanı bulmakta. Bu da sağlığımızda geri dönüşü olmayan izler bırakıyor. Ayrıca pillerden çıkan zararlı maddeler, çocukların duygusal zekalarının gerilemesine ya da sinir sistemlerinin zayıflamasına da neden oluyor. Bir küçük kalem pil 4 metrekare toprağı kirletiyor, 800 bin litre suyu içilemez hale getiriyor. Bu kadar suyu kullanılmaz hale getirdiğini ve bu kadar toprağı üretim yapılamaz hâle dönüştürdüğünü düşünecek olursak, tehlikenin boyutunu daha da iyi gözümüzün önünde canlandırabiliyoruz. Piller içerdikleri maddeler ve metaller doğaya bırakıldıklarında uzun süre yok olmadan kalırlar ve zarar verici etkilerini doğa üzerinde göstermeye başlarlar. Toprakta yer altı sularına ve yetiştirdiğimiz bitkilere karışan zararlı maddelerle sağlığımızı tehdit ederler. Bu şekilde kirlenmiş toprak da su da kullanılmamalıdır. Ayrıca kirli sular havaya karışarak ve sonra tekrar yağmura dönüşerek ekosisteme zarar verirler. Gelişigüzel bir şekilde doğaya atılan piller sadece doğayı değil insanları da tehlike altına sokmaktadır. Zararlı maddeler nörolojik bazı hastalıklara yol açabilir, sinir sistemine zarar verebilir, kanser oluşturabilir, böbrek, karaciğer gibi organları olumsuz yönde etkileyebilir. Bu yüzden Lütfen pilleri çevreye atmayalım. Gelecek nesillere temiz bir ülke bırakmak için duyarlı olalım. Çevremizi koruyalım.”

İlçe Esnafımız Neşat İskender’in atık pillerin toplanması konusunda göstermiş olduğu duyarlılığa teşekkür ediyoruz.