29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 95. Yıl dönümü Vakfıkebir ilçesinde düzenlenen törenle kutlandı.





Vakfıkebir İlçe Stadyumunda yapılan kutlama töreni yoğun ilgi gördü. Kutlama töreninde Vakfıkebir Kaymakamı Mesut Yakuta, Garnizon Komutanı Emrullah Kaya ve Belediye Başkanı Muhammet Balta öğrencilerin ve halkın bayramını kutladılar. Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından İlçe Kaymakamı Mesut Yakuta günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı.



"Tarihimizi, kültürümüzü, inancımızı iyi bilmek durumundasınız."
Vakfıkebir İlçe Kaymakamı Mesut Yakuta yaptığı konuşmasında; "Dünyanın en pahalı ve en kıymetli toprakları olan aziz vatanımız üzerinde bu büyük milletin Cumhuriyet idaresi ile beraber hür ve bağımsız, bir ve bütün olarak dünya durdukça yaşayacağına olan inancımı belirtir, hepinizin Cumhuriyet Bayramını kutlar, hepinize saygılarımı, sevgilerimi, muhabbetlerimi sunarım. Bu kıymetli vatanın bölünmez bütünlüğünü milletin huzur ve sükununu sağlayan ve bu ulvi gayeler için toprağa düşerek şehitlik mertebesine ulaşan bütün şehitlerimizi rahmetle ve gazilerimizi minnetle anıyor ve manevi huzurlarında saygı ile eğiliyorum.  Tarih boyunca; devletler, medeniyetler kurmuş hak ve adaleti insanlığa öğretmiş büyük bir milletin, son kalesi olan Osmanlı Devleti son iki yüz yılını çok zor şartlarda geçirmiştir. İngiliz istekleri ıslahat tedbirleri adı altında uygulanmış, azınlık okulları kurularak beşinci kol faaliyetleri için kadrolar yetiştirilmiş ve imtiyazlı antlaşmalar yaparak ekonomisini çökerttikleri Osmanlı'yı hasta adam ilan edenler daha sonra bütün İmparatorluğu paylaşma planları yapmışlardır. Adlarını hayırlara ve rahmetle andığım, Nene Hatun, Halide Edip, Kara Fatma, Şerife Bacı Gördesli Makbule Hanım, Halime Çavuş gibi kadın kahramanlar da savaşlarda önemli rol oynamışlardır. Kurtuluş Savaşının ardından 29 Ekim 1923'te Milletimize en yakışan rejim olan Cumhuriyet İdaresine geçilmiş, Cumhuriyet Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde oy birliği ile kabul edilmiştir. Daha sonraları demokrasi ile de taçlandırılan Cumhuriyet dünya durdukça yaşatılmaya devam edecektir."
Kıymetli Öğretmenler;
Cumhuriyeti koruyacak, yaşatacak ve ülkesine sahip çıkacak gençler, sizin ellerinizde büyümektedirler. Sizlerden ilim, irfan ve ahlak sahibi, inancına, tarih ve kültürüne, ailesine ve annesine, babasına, milletine ve bütün insanlığa karşı görevlerini bilen ve yerine getirmeye çalışan bir gençlik yetiştirmenizi özellikle istiyoruz. Bunun yanında gençlerimizin zihinlerine yurttaşlık bilincini, ülkesine ve milletine karşı sorumluluk bilincini de yerleştirmeniz gerekir.
Sevgili Gençler;
Atatürk; Cumhuriyeti biz kurduk onu yaşatacak sizlersiniz diyerek bu görevi gençliğe emanet etmiştir. Bu emaneti korumak ve görevi yerine getirmek için bilgili ve güçlü olmak zorundasınız. Tarihimizi, kültürümüzü, inancımızı iyi bilmek durumundasınız. Hem milli hem de evrensel kültürü öğrenmelisiniz. Ülkenize ve Milletinize karşı sorumluluklarını bilen, dünya milletler ailesinin bir üyesi olarak dünya ile paralel yaşamayı bilen fakat istiklalimize ve istikbalimize yönelen tehlikeleri zamanında sezebilen ve bunu başarabilmek için devamlı kendisini yenileyen, geliştiren gençliğe ihtiyacımız bulunmaktadır. Size güveniyoruz, size inanıyoruz ve umut ediyoruz ki ülkemizi bulunduğumuz yerden çok daha ilerilere götürecek gençlik yetişmektedir. Hepinizin Cumhuriyet Bayramı tekrar kutlu olsun. Hepinize Sağlık ve esenlikler diliyorum. Saygılarımla
 
Okulların gösterileri, düzenlenen yarışmalarda dereceye giren eser sahiplerine ödüllerinin verilmesi ile devam eden program halk oyunları gösterisinin ardından yapılan geçit töreni ile sona erdi.