"23 NİSAN’I COŞKUYLA KUTLADIK" "23 NİSAN’I COŞKUYLA KUTLADIK"

Vakfıkebir Ziraat Odası Başkanı Muhammet Kılıç, fındık üreticilerine uyarılarda bulundu. Başkan Kılıç, “Tarımsal Danışmanlık birimimizin yapmış olduğu saha çalışmaları sonucunda iklim değişikliğine bağlı olarak soğuk hava dalgası, don, fırtına vb. doğal etkiler sonucu, tozlanma ve döllemede yaşanan problemlerden kaynaklı verimde düşüşlerin gözlendiği, hastalık ve zararlılara bağlı olarak da ürün kayıpları meydana gelebileceğinden bu yıl fındık bahçelerinde kültürel uygulamalara önem göstermemiz gerektiğini belirtti.

 “BAHÇELERDE İYİ BİR HAVA HAREKETİNİN SAĞLANMASI ŞARTTIR”

Başkan Kılıç; Bölgemizde önemli gelir kaynaklarından biri olan fındık için tarım takvimine uyarak fındık bahçelerinde zararlılarla mücadele, bakım ve besleme faaliyetlerine devam edilmelidir. Bölgemizde görülmeye başlayan külleme hastalığını önlemek ve en aza indirmek için kültürel mücadele olarak dip sürgün temizliği ve fındık bahçe altı temizliği yapılmalıdır. Külleme ile ilgili Bakanlık onaylı kimyasal ilaçlar kullanılabilir. Bahçelerde iyi bir hava hareketinin sağlanması şarttır. Unutulmamalıdır ki aynı zamanda bahçe içinde bulunan bu yabancı otlar ve dip sürgünleri bitki besin elementlerine ortak olmakta ve fındık gelişimi için gerekli olan besin elementlerini topraktan sömürmektedirler. Yine bu aylar içinde atılamayan azotlu gübrelerin kalan kısmı toprak tahlili sonuçlarına göre bitki dal iz düşümlerine verilmelidir. Yapraktan uygulama olarak ilaç uygulamalarına yaprak gübrelerini ilave ederek bitki besleme yapabilirler. Fındık kurdu ve yeşil kokarca ile mücadeleye devam edilmelidir. Bu fındık zararlılarının her birinin ortalama 200 adet fındık tanesine zarar verdiği unutulmamalıdır. Yine bölgemizde fındık bahçelerinde büyük oranda zarar veren Dalkıran zararlısı ile de mücadeleye devam edilmelidir. Kültürel mücadele olarak bulaşık kış döneminde dallar kesilerek araziden uzaklaştırılmalı ve imha edilmelidir. Hava sıcaklıklarının artmasıyla Dalkıran zararlısının çıkışlarını gözlemlemek için fındık bahçelerine kitlesel tuzakların asılmasıyla yapılan takip sonucunda Haziran ve Temmuz aylarında bu zararlılara karşı kimyasal mücadele yapılmalıdır dedi.

“ÇİFTÇİMİZ ÜRETEMEZSE TÜRKİYE AÇ KALIR”

Başkan Muhammet Kılıç ifadelerine şöyle devam etti; "Çiftçimizi mutlu edemezsek, ülkemizi mutlu edemeyiz. Çiftçimiz üretemezse Türkiye aç kalır. Tarım sektörünün en büyük problemi, girdi maliyetlerinin yüksekliğidir. Dünyada pandemi, kuraklık, savaş nedeniyle gıda krizleri ve kıtlık başladı. Çin başta olmak üzere birçok ülkede gıda milliyetçiliği yapılıyor. Hükümetimizden özellikle girdi maliyetlerini azaltacak bir üretim teşvik paketi açıklamasını bekliyoruz. Çiftçilerimizin sigorta primleri yüksektir, devletin iyileştirme yapmasını bekliyoruz. Çiftçilerimizin bereketli üretim ve hasat dönemi geçirmesini diliyorum dedi.