Kamu yararına çalışan Türkiye Polis Emeklileri Sosyal Yardım Derneği Trabzon Şube Başkanı Dursun Ali Atmaca ve Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Çalış, Gazetemizi ziyaret ederek Haber Müdürü Sadık Aydın’a dernek çalışmaları hakkında bilgi aktardılar.

Türkiye Polis Emeklileri Sosyal Yardım Derneği Trabzon Şube Başkanı Dursun Ali Atmaca ziyaret sırasında dernek faaliyetleri ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi. Başkan Atmaca, öncelikle sıcak ve samimi misafir perverliğiniz için ayrıca gazetenizde söz hakkı vererek yer ayırdığınız için derneğimiz adına teşekkür ediyorum.

“TRABZON ŞUBESİ DERNEĞİMİZ FAALİYETE GEÇTİ”

Başkanı Dursun Ali Atmaca, Ankara kadrosunda iken emekli olarak Trabzon iline geldim. Geldiğimde ilk aradığım şey bir emekli olarak vakit geçirebileceğim, sosyal faaliyetlerde bulunacağım yer. Ancak emekli polis olarak böyle bir yer bulamadım. Daha sonra benim gibi emekli olan 5-10 arkadaşımla ne yapabiliriz konusunda istişarelerde bulunduk. Öncelikli yaptığımız çalışmada 1650 emekli emniyet mensubunun ilimizde ikamet ettiğini, başka illerde Kamu Yararına Faaliyet gösteren Polis Emeklileri Derneğinin olduğunu öğrendik. Onun Samsun ilindeki Şubesi ile irtibata geçerek oraya üye olmaya başladık. İlk etapta Samsun ilinde bulunan derneğe 100 üye ile kayıt olduk. Ardından İstanbul ilinde bulunan Polis Emeklileri Derneği Genel Merkezi ile irtibata geçerek Trabzon ilinde bir şube açmak istediğimizi ilettik. Genel Başkan Mustafa Acar ilimize gelerek bizlerle bir toplantı yaptıktan sonra Trabzon iline şube açılmasına onay verdi. 10 Nisan 2019 yılında Polis Emeklileri Derneği Trabzon Şubesini kurarak faaliyete geçirdik. Peki Neden böyle bir dernek kurma isteği doğdu. Bizler yıllarca mesai mefhumu gözetmeden kendimizi Türk Milletine adadık. Hayatımız millete ve vatana hizmetle geçti. Öyle zaman oldu ki tabiri caizse şahadet uğruna mermiye kafa attık. Mesai saatlerimizin çokluğu bizim sosyal ilişkiler kurmamıza engeldi. Ailemize dahi ayıracak zaman bulamıyorduk. Normal devlet memuru günlük sekiz saat çalışıp haftada iki gün istirahat ederken biz öyle zaman oluyor ki! Haftalık bir gün dahi izin kullanamıyorduk. Yani sosyal faaliyet yapacak zamanı bulamıyorduk. Tabi emekli olunca geldiğimiz memlekette tanıdık kimsemiz kalmadı. Sürekli çalışmaya alışkın olan bizler sohbet edecek, sabah çıktığımızda sosyal faaliyette bulunabileceğimiz bir yer bulamıyorduk. Arkadaşlarımızın birçoğu meydan parkında öylesine vakit öldürüyor ya da bir kahve köşesinde kendini heba ediyordu. Arkadaşlarımıza bir ev, bir sığınak, bir sıcak yuva, dertleşebileceği bir ortam ve yalnız olmadığını hissettirecek yer kurmaktı gayemiz ve bunu başardık. 

“BU İLİN SORUNLARININ ÇÖZÜMÜNDE SÖZ SAHİBİ OLMAK İSTİYORUZ”

Amacımız; Trabzon ilinde ve ülke genelinde çalışan ve emekli tüm meslektaşlarımızın sesi olmak. Ülkenin bölünmez bütünlüğünü savunan, vatan, millet, bayrak sevdalısı bir STK’yı ilimize kazandırmaktır.  Yine meslektaşlarımızın özlük hakları ile ilgili çalışmalar yapmak, hakların kazanılması için gerekli çalışmaları yürütmek, mağdur olan meslektaşlarımıza yardımda bulunmak, derneğimize üye arkadaşlarımızın çocuklarına burs vermek temel hedeflerimizden. Bizler bu ildeyiz ve bu ilin sorunlarının çözümünde söz sahibi olmak istiyoruz.

Ne istiyoruz; Bizler mesleğe girdiğimiz günden itibaren sosyal haklarımız yani özlük haklarımızın verilmesi için mücadele veriyoruz. Bugüne kadar gelen her hükümet bizlere çeşitli sözler verdiler ancak bu sözleri hiçbir zaman yerine getirmediler. Bizlerle alay eder gibi 10 Nisan günlerinde farklı meslek gruplarına çeşitli haklar verirken bizim sırtımızı sıvazladılar. Gelen hiçbir bakan Polisin hakkı için mücadele vermedi. Emniyet Genel Müdürü Makamı için Polisine sırtını döndü. En basiti 3600 ek gösterge hakkımız için hiçbir varlık gösteremediler. Bizler 2019 yılında Trabzon ilinde 3600 hakkımızın verilmesi için bir basın açıklaması yaptık. Bu hakkımızı almak adına yasal haklarımızı kullanacağız. Sadece zamanı bekliyoruz. Sonuç olarak diyoruz ki ‘BİZİ YOK SAYANI BİZDE YOK SAYACAĞIZ.’ Emekli bir polis ile çalışan bir polisin maaşı arasında yarı yarıya fark var. Emekli olan polisin tazminatı kesiliyor, aile yardımı kesiliyor. Sanki bu kişi emekli olduktan sonra ölüme terk ediliyor. Biz bu saçma düzeni reddediyoruz. Hakkımız olanı istiyoruz.  3600 hakkımız eğitim farkı olmaksızın derhal verilmeli. Emniyet hizmetleri tazminatının en az %50’si emekliye ödenmeli. Aile yardımı kesilmemeli. Emekli olup çocukları okuyan emekli mensuplarımıza burs imkanı sağlanmalı. Emniyet çalışanı herkese yıpranma hakkının verilmesi. Teşkilatta çalışırken taşıma silah ruhsatı verilen sivil memur ve yardımcı hizmetler sınıfı personeline de emeklilikte aynı haklardan yararlanmaları konusunda düzenleme yapılmalı diye düşünüyoruz.  Her ilde Polis Emeklisi Sosyal tesisleri açılmalıdır.

“BİZLER BU SÜREÇTE SAĞLIK GÖREVLİLERİNİN İKİ KATI FAZLA PANDEMİYE ŞEHİT VERDİK”

Pandemide Türk Polisi; Evet, bizler dini bayramlarda da, milli bayramlarda, yılbaşı tatilinde de ailemizle vakit geçiremiyoruz. Asli görevlerini yapması gereken kurumlara dahi bizler yardımcı oluyoruz. Maç olur biz görev alırız, konser olur biz çağırılırız, miting olur gel bakalım polisim denir, şimdi de pandemi de polise değişik görevler verildi.  Bizler bu süreçte sağlık görevlilerinin iki katı fazla pandemiye şehit verdik. Kimse bunu gündem dahi yapmadı. Nasıl olsa polis sessiz, sendikası yok, hakkını savunan bakanı yok, müdürü yok. Vatandaşa pandemi ihlali ile ilgili ceza kesilecek polis gel, sigaradan ceza kesilecek polis gel, kısıtlamayı ihlal eden vatandaş evine götürülecek polis gel, pozitif vakalı olup kaçan adam var polis yakala. Peki, bu süreçte polise ne verildi. Kocaman bir hiç. Diğer kurumlarda çalışanlar maaşla ödüllendirilirken polise bir kağıt parçası ile teşekkür edildi. O da tüm polislere verilmedi.

Üyelik Çalışmalarımız; Trabzon ilinde 1650 emekli yaklaşık 3-4 bin civarında çalışan emniyet mensubu bulunmaktadır. Derneğimiz hem çalışan hemde emeklinin sesi olmaya devam edecektir. Bu bağlamda her platformda emniyet mensuplarının hakkını savunacağız. Günümüz itibarıyla 200 asil, 25 fahri üye olmak üzere toplam 225 kişiye ulaştık. Hedefimiz yılsonuna kadar 500 üye yapmaktır. Tabi daha sonraki yıllarda bu sayı tüm emekli arkadaşlarımızın katılımıyla en yüksek sayıya ulaşacaktır. Trabzon ili dışında Rize, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt ilimizden de üye kayıtları alıyoruz. Pandemi sonrası bu illerimizdeki emekli mensuplarımızla buluşacağız. İlimizdeki tüm vatan sevdalısı vatandaşlarımızı derneğimize fahri üye olmaya çağırıyoruz. Trabzon ilinden Türkiye’ye güçlü bir ses vermek istiyoruz. İş adamımızdan esnafa, vatandaşımızdan emekli devlet memuruna kadar herkesi bu kutlu çatıda birleşmeye davet ediyoruz. Derneğimiz hiç bir siyasi partiyle bağlantısı yoktur. Tamamıyla kamu yararına faaliyet gösteren siyaset üstü bir oluşumdur.

Üyelerimize yönelik faaliyetlerimiz; Üyelerimiz için sosyal amaçlı çalışmalarımız devam etmektedir. Özel Hastanelerle yapılan anlaşmalar gereği üyelerimizin 1. derece yakınlarını da kapsayacak şekilde indirim anlaşmalarımız yapılmıştır.  Özel iş yerleri ile indirim anlaşmaları yapıldı. Derneğimize üye 30 arkadaşımızın Üniversitede okuyan çocuklarına burs imkanı verildi. Balıkesir İli Erdek İlçesinde bulunan Polem otel’ de indirimli tatil imkanı tanındı. Ramazanlarda toplu yemek faaliyetlerimiz gerçekleştirildi ve gerçekleştirilmeye devam edilecek. Önümüzdeki dönemde tarihi yerlerle ilgili gezi programı için tur şirketleri ile görüşmeler yapıldı. Meslektaşlarımızın düğün, cenaze gibi gerek acı gerekse güzel günlerinde yanlarında olundu. Hasta arkadaşlarımızın ziyaretlerine önem verildi. Başka illerden gelen emekli meslektaşlarımızın barınma, hastane gibi işlerinde yardımcı olmak amacıyla çalışmalar yürütülüyor.

 Emniyetle ilişkilerimiz; Kendiside Polis çocuğu olan, Trabzon Emniyet Müdürümüz Sayın Metin Alper’in her daim yakın ilgi ve alakasına şahit olduk. Bizlere ilk günden itibaren her türlü desteği sağladı. Bizi kendi ailesinden ayırmadı. Bizlere yer tahsisi konusunda gerekli sözü verdi. Her daim bize dost elini uzatan yüreği güzel, vatan sevdalısı müdürümüze teşekkürlerimizi sunuyorum. İl Valimizi, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanımızı, Ortahisar Belediye Başkanımızı derneğimize davet ediyoruz. Bizlerin yalnız olmadığını, yanımızda olduklarını hissetmek istiyoruz. Yönetim Kurulu olarak bir sloganımız var! iyi günde, kötü günde değil her gün beraber olmak arzusundayız. Buradan sizlerin aracılığı ile ulaşamadığımız arkadaşlarımıza ulaşmak ve Trabzon İli Kahramanmaraş cad. Ferit Demele İş Merkezi 4. Katta bulunan derneğimize tüm emekli meslektaşlarımız davetlidir. Trabzon Polis Emeklileri Derneği Yönetim Kurulu adına Saygılarımızı sevgilerimizi sunuyor, Sağlıklı günlerde buluşmak üzere. Allaha emanet olunuz. Dedi.