CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Vakfıkebir ziyareti sırasında fındık toplama mevsimi nedeniyle fındıkla alakalı değerlendirmede bulundu. İlçe teşkilatında parti yöneticileri ile bir araya gelen Milletvekili Kaya, fındıkta çok ciddi sıkıntılar var diyerek önemli değerlendirmelerde bulundu.

“FINDIKTA ÇOK CİDDİ SIKINTILAR VAR”

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, bu gün sayın ilçe başkanımız Mehmet keskin’in önceden hazırladığı ilçe programına katılmak için buradayız. İlçede yaşayan atandaşlarımızı dolaştık. Hazır gelmişken Hem Trabzon’un hem de Vakfıkebir İlçe’mizin sorunlarına dair değerlendirmeler yapmakta fayda görüyorum. Karadeniz bölgesi fındık bölgesi. Malum fındık ayındayız. Öncelikle fındıkla ilgili çok ciddi sıkıntılar var. Sayın Cumhurbaşkanının geçenlerde Ordu’ya geldiğinde fındık fiyatını açıkladı. Alan bazlı gelir dahil 54.Tl olarak açıkladı.  Vatandaşta fındığını 54.Tl’ye satabileceği gibi bir düşünceye sahip oldu.  Ben bizzat piyasa araştırması yaptım. Birkaç yede fiyat 39 Tl bir iki yerde ise 42 Tl şu anda piyasada bu fiyatlardan satılıyor.  Yanı vatandaş 54 Tl olarak açıklanan fiyatı piyasalarda göremiyor. Böyle bir acı gerçek varken diğer taraftan fındık bölgesiyiz diyoruz ve birçok insan fındığa bağlı olarak geçiniyor ve fındıktan evine ekmek götürüyor ve ihtiyaçlarını karşılıyor ama fındığın maliyeti yanı toplama, işçi, patoz, üretim, bağ bahçe bakım maliyetleri inanılmaz yükselmiş. Diğer taraftan TMO’nun piyasada olması çok önemli, piyasaları dengeliyor.  Üreticileri diğer tüccarlara karşı ezdirmiyor fakat ortada maalesef ders giden bir şeyler var. Geçtiğimiz aylarda TMO bu sezon açılmadan önce piyasada 44 Tl’den 18 bin ton fındık ihale ile satışa çıkarttı. Bu rakamlar 46-48 Tl’ye kadar çıktı. TMO bundan iki-iki bucuk ay önce 44 Tl’den fındık satarken şu an bizim üreticimiz 42 Tl’den fındık satıyor. Böyle bir garabet olmaz, aradan ne kadar zaman geçmiş o zaman mazot 12-13 Tl idi şimdi mazot 25-26 Tl. Neyi tutarsanız tutun fiyatı yükseldi ama ne gariptir fındığın fiyatı düştü.  Cumhurbaşkanı 54 Tl’den fiyat açıkladı piyasada fındık 44 Tl. dedi.

“MALİYET + MAKUL KAR”

Fındık için çözüm önerilerini açıklayan Kaya şunları söyledi; devletin yapması gereken ve parti olarak önerimizde şu maliyet+ makul kar. Bir heyet ziraat odaları, meslek odaları, işin bileşenleri, çiftçi temsilcileri, fındık üreticileri oturup bir hesap yapılabilir. Bir kilogram fındığın üretim maliyeti ne kadar rakamı ortaya çıkarılır ki çıkarıldı bu rakam. Onun üzerine de üreticiyi mağdur etmeyecek makul bir kar konarak belirlenir. Ama Sayın Cumhurbaşkanı fiyatı nasıl belirledi. Ordu’da kendi partisinin ilçe başkanı yardımcısı bir hanım ve eşiyle birlikte oturdular öyle al gülüm ver gülüm muhabbetiyle Ordu’nun plakası 52 fındık fiyatı da 52 Tl alan bazlı destekle beraber 54 Tl olsun. Fındık milletin ekmeği. Yani plakaya indirgenecek bir iş midir?. Bizim plakamızda 61 o zaman bizde 61 Tl deriz. Adana’nın plakası 01yani bu ekmek meselesi. Fındığın ne kadar kıymetli bir ürün olduğunu, milli bir ürün olduğunu, dünyada bunun üreticisinin tek Türkiye olduğunun farkında değiller. Altın gibi bir ürünümüz var. Dünyada fındık piyasasının %75’ini biz yapıyoruz ama fiyatı plakaya göre ayarlıyoruz. Böyle bir saçmalık olamaz. Bu tür anlayışla fındığımızı değerlendiremiyoruz.  Plaka ile fındık fiyatı belirleyen bir iktidar altın değerindeki bir ürünün değerini nasıl belirleyecek.  Değerini bilmedikleri için bu gün Türk fındığı bu halde. Üretim maliyetini belirleyerek üzerine makul bir kar ile üreticiyi üretimden vazgeçirmeyecek, üretime teşvik edecek bir fiyat verirsen herkes fındık bahçesine gider. Daha güzel fındık üretir ve dünya piyasasında da bizim gücümüz olur. Ama tablo böyle işlemediği için altın değerindeki bir ürünümüz fiyatı 54 Tl olarak açıklanmasına rağmen bu gün piyasada 44 Tl. Olan üreticiye oluyor.  Üreticimiz bir kilo fındık satarak bir kilo zeytin, bir kilo peynir alamıyor. Önceki yıllar bir kilo fındık sattığınızda 3-4 kilo zeytin alabiliyordunuz. Şimdi bir kilo fındık satarak yarım kilo peynir alıyorsunuz.  Fındık üreticisi gerçekten büyük mağduriyet yaşıyor.

"MİLLETİMİZİN İSTİKBALİNİ ONLARA EMANET EDEBİLECEĞİZ" "MİLLETİMİZİN İSTİKBALİNİ ONLARA EMANET EDEBİLECEĞİZ"

“VATANDAŞ PARA KAZANAMADIĞI FINDIĞI NİYE ÜRETSİN”

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin piyasada olmasının çok kıymetli olduğunun altını çizen CHP Trabzon Millet Vekili Ahmet Kaya açıklamalarında şu ifadelere yer verdi; TMO üreticiyi güçlü kartellere karşı korumak için piyasada. TMO fındık üreticisini korumak için piyasayı regüle etmesi için piyasada. Fakat bu görevini yapmıyor. İhale yapıldığı günlerde TMO 44 Tl’den piyasaya fındık sattığında o günlerde dolar kuru üzerinden 2.57 dolara tekabül ediyordu. Geçen yıl fındık 25 Tl den alınan fındığı 44 Tl’den sattınız.  TMO büyük bir kar elde ederken üretici zarar etti. Öbür taraftan 44 Tl’ye sattığı fiyat 3 doların altında. Mademki 3 doların altında satmak istemiyoruz fındığı 3 dolar çarpı Tl karşılığı rakamın altına düşülmesin. İşin özü süreç kötü yönetiliyor. Matematik yalan söylemez. Rakamlar ortada 54 Tl fiyat vermiş Sayın Cumhurbaşkanı fiyat bu gün 39 Tl ile 42 Tl. Bu fiyatlar gerçekten bedava fiyatlar. Vatandaş maliyetine sattığı fındığı niye üretsin. Vatandaş para kazanamadığı fındığı niye üretsin. Bunun için birçok insan fındık üretmekten vazgeçiyor. Böyle giderse fındığı da diğer ürünler gibi dışarıdan almaya başlayacağız. Altın gibi bir ürünümüzün kıymetini bilmiyoruz.