“12 Mart İstiklal Marş’ımızın kabulünün 99. Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma günü münasebetiyle Gençlik Merkezi çok amaçlı konferans salonunda anma töreni düzenlendi.



Vakfıkebir Gençlik Merkezi Çok Amaçlı Konferans Salonunda ilçe protokolünün katılımı ile anma töreni düzenlendi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan anma töreninde günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Vakfıkebir Anadolu İmam Hatip Lisesi Okul Müdürü Hayrettin Deniz yaptı.
“MEHMET AKİF GİBİ PAK RUHLU, TEMİZ VİCDANLI, YÜKSEK İDEALLİ BİR ŞAİRE SAHİBİZ”
Müdür Hayrettin Deniz Konuşmasında; Ne mutlu bizlere ki, tarih boyunca nice kahramanlar çıkaran bir milletin mensubuyuz. Yine ne mutlu bizlere ki milletimizin en zor günleri yaşadığı ve topyekûn Kurtuluş savaşını verdiğimiz bir dönemde bir benzerinin yazılamayacağı “İstiklal Marşı”nı yazan Mehmet Akif gibi pak ruhlu, temiz vicdanlı, yüksek idealli bir şaire sahibiz. Tarih boyunca şanla ve şerefle yaşamış, büyük devletler kurmuş, tarihin akışına yön vermiş olan ve gittikleri yere adalet ve medeniyeti götüren milletimiz son olarak 1299 tarihinde Osmanlı Devletini kurmuştu. Osmanlı Devleti kısa sürede bütün Anadolu’da ve 3 kıtada büyük toprakları fethetmiş ve oralara adaleti ve medeniyeti götürmüştü. Örneğin İstanbul fethedilmeden önce Orada yaşayan Ortodokslar “İstanbul’da kardinal külahı görmektense Türk sarığı görmeyi tercih ederiz” diyerek Türklerin adaletli yönetimini ifade etmişlerdir. Osmanlı Devleti yüzyıllar boyunca şan ve şerefle yaşadıktan sonra çeşitli nedenlerle 19. Yüzyıldan itibaren önce gerilemeye, sonra da dağılmaya başlamıştır. 1912 yılında Uşi Antlaşması ile önce Trablusgarp yani Libya elimizden çıkmış, 1912 yılında başlayıp 1913 yılında biten Balkan Savaşları ile de Balkanlardaki topraklarımızın büyük bölümü elimizden çıkmıştır. Nihayet 1914 yılında başlayıp 1918 yılına kadar süren 1. Dünya savaşında ise birçok cephede özellikle de Çanakkale cephesinde büyük kahramanlıklar göstererek düşmanlarımıza galip gelsek de savaşın sonunda müttefiklerimizin de yenilmesi üzerine mağlup olduk. Nihayet 30 Ekim 1918 tarihinde Mondros Ateşkes Anlaşması imzalanmıştı. Artık milletimiz için kara günler başlamıştı. Bu cennet vatanımız düşman çizmeleriyle çiğnenmeye başlanmıştı. Yunanlılar İzmir’e çıkartma yaparak Afyon ve Eskişehir üzerinden Ankara’ya doğru ilerliyorlardı. Türk milleti Gazi Mustafa Kemal ve onun silah arkadaşlarının komutasında topyekun Kurtuluş Savaşı veriyorlardı. Ordunun moral ve desteğe her zamankinden daha fazla ihtiyacı vardı. Böyle bir ortamda Maarif Vekaleti tarafından İstiklal Marşı için bir yarışma düzenlendi ve kazanan kişiye 500 Lira ödül vaat edildi. Mehmet Akif Ersoy bir milletin istiklal marşının para karşılığı yazılamayacağını düşündüğü için bu yarışmaya katılmadı. 724 eserden hiçbiri birinciliğe layık görülmedi.
“MEHMET AKİF ERSOY’U MİNNETLE VE ŞÜKRANLA YAD EDİYORUZ”
Mehmet Akif, Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey'in kendisine yazdığı davet mektubunda ödülün başka bir hayır kurumuna verilebileceğini beyan etmesinden sonra fikrini değiştirerek Ankara'daki Taceddin Dergâhı’ndaki odasında, İstiklal Marşı’nı yazmaya başladı. Artık başka hiçbir şeyle meşgul olmuyor sadece bu marşı düşünüyordu. İstiklal Marşı’nda, Mehmet Akif; Kurtuluş Savaşı'nın kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine güvenini, Türk Milletinin bağımsızlığa, Hakk'a, yurduna ve dinine bağlılığını dile getirmiştir. 12 Mart 1921 tarihinde Mehmet Âkif'in şiiri meclis kürsüsünde maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey tarafından okundu. Şiir okunduğunda milletvekilleri büyük bir heyecana kapıldılar.  Mehmet Akif'in yazdığı İstiklal Marşı şiiri tam 3 kez okundu ve milletvekilleri ayakta dinleyerek coşkulu alkışlarla Milli Marşımız olarak kabul edildi. Bu duygu ve düşüncelerle İstiklal Marş’ımızın kabulünün 99. Yılı milletimize hayırlı olsun diyor, 27 Aralık 1936 yılında vefat eden merhum Mehmet Akif Ersoy’a Allah’tan rahmet diliyorum dedi.
Vakfıkebir Anadolu İmam-Hatip Lisesi öğrencileri tarafından şiirler okundu. İlçe genelinde düzenlenen İstiklal Marşı' mızı güzel okuma ve günün anlam ve önemiyle ilgili düzenlenen şiir, kompozisyon, resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.