105 yıl önce Rusların Tonya’yı işgal ettiği sırada şehit edilen Karşular Mahallesi’ndeki mezarları yeniden yaptırılıyor.

Tonya Kaymakamı Muhammet İkis’in girişimi ile Trabzon Valiliği İl Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığından sağlanan ödenekle, daha önce aileleri tarafından yaptırılan şehit mezarları, sökülerek yeniden yaptırılıyor. Sekiz şehidin bulunduğu mezarlık, Karşular İlkokulu’nun kuzeyinde, mahalle yolunun bitişiğinde bulunuyor. Sekiz şehit mezarının bulunduğu mezarlığın çevresi beton kaide üzerine siyah mermer kaplanarak yapıldı. Ayrıca, mezarlığın bir cephesine de kitabe yerleştirildi.

ŞEHİT MEZARLARININ YAPIMININ 8.000,- TL’YE MAL OLDUĞU ÖĞRENİLDİ

Mezarlıkta mezarı bulunan şehitler: Tonya Kayacan Mahallesi’nden Mukayyitoğlu Mehmet Efendi’nin oğulları: Muhammet Hafız, Salih ve Rahmi Efendi… Yeğenleri Mahmut Ziya, Lütfi Hafız… Vakfıkebir’den: Zamanisoğlu Mustafa, Şabanoğlu Ali, Mollaoğlu Hurşit ve Komutoğlu Ali…

Şehitlerden Muhammet Hafız, Karadağ ve çevresinde Ruslara karşı yürütülen direnişte çete komutanı olarak görev yapmıştı. İşgalin başladığı 16 Temmuz 1916 tarihinde, Karşular Mahallesi üzerinden göç yolunda bulunan grubun, Rus askerleri tarafından yolu kesilir. Şimdiki mezarlığın bulunduğu yerin yaklaşık 50 metre doğusunda, ormanın eteğinde kurşuna dizilirler. Yere düşen şehitlerin boğazına birer de süngü sokulur. Olay yerinde bulunan Karaağaçlı Köyü’nden İnceoğlu Mustafa’ya mermi almaz, ancak o da yere düşer. Yalnız süngüden kurtulamaz. Rus askerleri olay yerinden ayrılınca, İnceoğlu Mustafa, henüz büyümekte olan mısır tarlaları arasından bir eve sığınır, bir süre sonra yarası iyileşir ve 1975 yılında vefat eder.