TONYA İLÇESİNE YENİ KAYMAKAM ATANDI TONYA İLÇESİNE YENİ KAYMAKAM ATANDI

Tonya Millet İttifakından CHP İlçe Başkanı Şuayip Aydın, İyi Parti İlçe Başkanı Ali Paşa Latifoğlu, CHP Meclis Üyesi Cemal Bayrak, CHP Belediye Meclis Üyesi Mevlüt Sağlam, İyi Parti İlçe Başkan Yardımcısı Sami Latifoğlu, İyi Parti Tonya İlçe Teşkilat Başkanı Ahmet Hamdi Gültepe, Büyükliman Gazeteciler cemiyetinde bir basın toplantısı düzenleyerek Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel hakkında önemli iddialarda bulundular.

“OSMAN BEŞEL MECLİS TOPLANTISINDA KURAL İHLALİ YAPMIŞTIR”

Cumhuriyet Halk Partisi Tonya Belediye Meclis Üyesi Cemal Bayrak’ın grup adına konuşma yaptığı basın toplantısında Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel’in kural ihlali yaparak Cumhuriyet Halk Partisi grubunun denetleme kurulu üyeliği için verdiği teklifi görmezden geldiğini ifade etti. Cemal Bayrak’ın iddiasına göre Cumhuriyet Halk Partisinde üç belediye meclis üyesinin denetleme kurulu üyeliği için vermiş olduğu önergede ‘’Cemal Bayrak’’ önerilmişti. Ancak Başkan Osman Beşel CHP grubunun önerisini dikkate almayarak telkinleriyle kendi meclis üyelerine bizim aday olmayan meclis üyesi arkadaşımız Mevlüt Sağlam’a 4 tane oy verdirerek seçilmesini sağladı. Meclis Başkanı Osman Beşel’e meclis üyesi arkadaşımız Mevlüt Sağlam yapılan uygulamanın yanlış olduğunu kendisinin denetim komisyonunda görev almak istemediğini ifade etti. Buna istinaden Başkan Osman Beşel beni kastederek sevilmediğimi bundan dolayı da Ak Partili meclis üyelerinin Mevlüt Sağlam’ı istediğini beyan etmiştir. Bunun üzerine CHP Belediye Meclis Üyesi Mevlüt Sağlam Başkan Beşel’e denetim komisyonunda yer almak istemediğini yazılı bir dilekçe ile bildirdi. CHP grubu Meclis Üyesi Cemal Bayrak’ın denetim kurulu üyesi olarak görevlendirmesini talep etti. Geçtiğimiz pazartesi günü Başkan Osman Beşel sözlü olarak grubumuzun vermiş olduğu dilekçenin işleme koyulduğunu ve şubat ayındaki ilk meclis toplantısında yeniden denetim komisyonu üyelerinin seçileceğini söyledi. Ancak çalışma yönetmeliğine göre denetim komisyonu üyeleri meclis kararının mülki amir imzasından sonra yürürlüğe girer ve çalışmalarına başlar. 45 günlük denetim kaybından dolayı Belediye Başkanı Osman Beşel suç işlemiştir ve denetim komisyonu üyelerinin seçiminde ihlal yapmıştır. Bundan dolayı Belediye Başkanlığına dava açmak için meclis kararını talep ettim. Ancak belediye görevlileri bana Başkan Osman Beşel’in talimatıyla Cumhuriyet Halk Partisi meclis üyesi Cemal Bayrak’a başkandan habersiz bir çivi bile veremeyeceklerini bildirdiler. Bunun üzerine yazılı olarak bu belgeleri talep ettim. Trabzon Bölge İdari mahkemesine yürütmeyi durdurma kararı alınması için suç duyurusunda bulundum. Mahkemenin en doğru kararı vereceğinden şüphem yoktur.

“CEVİZ FİDANI İHALESİ USULSÜZDÜR”

Cumhuriyet Halk Partisi Tonya Belediye Meclis Üyesi Cemal Bayrak birkaç yıl önce Tonya Belediyesinin yapmış olduğu ceviz bahçesi ihalesinin usulsüz olduğunu iddia ederek, buradaki ihalede şartların yerine getirilmediğini ileri sürdü. Buna göre 20 bin adet dikilecek olan ceviz fidanlarının 13 bin adet olarak dikildiği iddia ederek bu 13 bin adet fidana 20 bin adet üzerinden ödeme yapıldığını hatta 20 bin adet ceviz fidanı için ödenmesi gereken bedel 998 bin lira iken 13 bin adet fidana 1 milyon 127 bin lira ödenmiştir. Biz cevizlerin dikildiği bahçeyi gidip incelediğimizde şartnameye uyulmadığını gözlemledik. Burada cevizleri korumak için yapılacak olan hereklerin ihalede yer almasına rağmen yapılmadığını gördük. İhale şartnamesine göre 140 cm olması gereken fidanların yerine boyları 50 cm olan küçük ceviz fidanları dikilmiştir. Belediye Başkanı Osman Beşel tarafıma yazılı olarak verdiği belgede 13 bin adet fidanın dikildiğini iddia ediyor. Ancak ihale gereği 180 cm boyunda yapılması gereken koruma herekleri yapılmamıştır. Dikilmesi gereken 91 m3 kestane ağacı da burada yok, 1,5 metre yüksekliğinde 275 adet demir direklerde ihale kapsamında olmasına rağmen kullanılmamıştır. 3 bin 700 metre dikenli tel cevizlerin dikildiği alanı korumak amaçlı kullanılması için ihaleye koyulmuştur. 3 bin 700 metre dikenli tel 40 dönüm arazi eder. Tonya Belediye Başkanının ve fen işleri müdürlüğünün belli ki rakamlardan haberi yok. Ya da araziyi bilmiyorlar. 15 bin adet ceviz dikilebilmesi için 420 dönüm arazi gerekir. Bu ihale baştan sona kadar usulsüzdür. Araziye gittiğimizde sadece böğürtlen ağaçlarını görebiliriz. Cevizin numunesi bile yok. Dikilmişse de o dikenlerin arasında kaybolmuştur. 140 cm olması gereken cevizler her sene 5 cm uzasa şu an bariz bir şekilde orada görülürdüler. Şartnamede bulunan kalemlerin hiçbiri burada yer almamaktadır. Belediye Başkanı Osman Beşel beni bu konuyu araştırdığımdan dolayı denetim komisyonunda istememiştir.