Vakfıkebir Cumhuriyet İlk/Orta Okulunun düzenlediği ve sunuculuğunu Faruk Işık’ın yaptığı program Fen Lisesi Pansiyonu Salonunda gerçekleştirildi. Program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Cumhuriyet İlk Okulu sınıf Öğretmenlerinden Ümit Özdemir yaptı.  Özdemir, konuşmasında şu ifadelere yer verdi; Ezelden beridir hür yaşamış şerefli milletimizin; vatanın istiklaline yapılan alçakça saldırılara boyun eğmeyeceği aşikârdı. Kurucumuz Mustafa Kemal ATATÜRK’ün önderliğinde, türlü zorluklara ve imkânsızlıklara rağmen kahraman ecdadımızın kararlılığıyla bu saldırılara hak ettiği cevap verilmişti. Çünkü esaret ve ümitsizlik aziz Türk milletine asla yakışmazdı.

 ‘’ BÖYLE BİR HİZMETE MADDİ BEDEL ASLA KARIŞTIRILMAMALIYDI.’’

 O zorlu yıllarda ordumuza moral olacak, milli şuuru canlandıracak bir marş arayışına gidildi.   Marşın sözleri için ödüllü bir şiir yarışması tertip edildi ancak yarışma için yazılan şiirler milli şuuru yansıtmaktan ve Türk ordusunun ruhuna dokunmaktan ziyadesiyle uzaktı.  Milletimizin inancı, özgürlük sevdası, gelecek ümidi, Mehmetçiğin kahramanlığı ve yaşanan ruh hali mısralara dökülmeliydi. Bu en çok ‘’Çanakkale Şehitleri’’ ve ‘’Safahat’’ın şairi Mehmet Akif’in eline yakışacaktı. Eseri yazması için kapısını çalan Hamdullah Suphi’ye ‘’ Böyle bir hizmete maddi bedel asla karıştırılmamalıydı.’’ sözü Mehmet Akif’in vatanını ve milletini karşılıksız seven gerçek bir milli şair olduğunun en sağlam kanıtıydı. ‘’Hayal ile yoktur alışverişim, her ne demişsem görüp de söylemişim.’’ diyen Mehmet Akif 41 mısralık bu eşsiz eseri Taceddin Dergahı’ndaki evinde yalnızca iki günde ordumuza ithafen yazmıştı.

‘’ALLAH BU MİLLETE BİR DAHA İSTİKLAL MARŞI YAZDIRMASIN.’’

 İnandığı gibi yaşayan, yaşadığı gibi yazan ve bu uğurda bedel ödemekten asla çekinmeyen milli şairimiz; bu mukaddes eserin ancak ahval-i zamanın ruhuyla yazılabileceğini ve tekrar yazılmasının mümkün olmadığını belirtmişti. Davası derdi kadar büyük, şiiri davası kadar içten olan Mehmet Akif; kahraman milletimizin mücadelesini ölümsüzleştiren bu eşsiz eserin sahibinin yine milletimiz olduğunu söylemişti. İstiklal uğruna benliğini ateşe vermiş, küllerini bile düşmana teslim etmemiş kahraman neslin evlatları; Ulusumuzun ruhunu, tarihini ve ideallerini yansıtan bu mukaddes eser; aziz şehitlerimize rahmetin, gazilerimize minnetin, bayrağımıza hürmetin ve vatanımıza aidiyetin en anlamlı sembolüdür. Mehmet Akif’in de dediği gibi ‘’Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.’’ ancak Mehmet Akif gibi yiğitler bu kutsal topraklardan hiç eksik olmasın.

Programda Okulun rehber öğretmeni Güliz Günaydın “Zulmü Alkışlayamam” adlı şiirleri seslendirdi. 3-4 sınıf öğrencileri “İstiklal Marşı nedir” adlı gösteride açılan Tüğrk Bayrağı” Kaymakam Dr. Hacı Arslan Uzan’a hediye edildi.  6 sınıf öğrencilerinden Tuğrul Kıroğlu “Bu Vatan Kimin?” şiirine Jandarma Kıdemli Üstçavuş Çağrı Kıroğlu kemanıyla, Müzik öğretmeni Sevim Yıldız enstrümanıyla eşlik ettiler.

"MİLLETİMİZİN İSTİKBALİNİ ONLARA EMANET EDEBİLECEĞİZ" "MİLLETİMİZİN İSTİKBALİNİ ONLARA EMANET EDEBİLECEĞİZ"

Akif Kimdir? İsimli video gösterisi okul öğrencileri tarafından hazırlanarak sunuldu. 2 sınıf öğrencilerinden Öykü Koçoğlu “Bayrak” adlı şiirinin ardından Müzik Öğretmeni Sevil Yıldız yönetiminde öğrenciler tarafından “12 Mart” korosu seslendirildi.

İstiklal Marşının kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma günü nedeniyle öğrenciler arasında düzenlen şiir yazma yarışmasında birinci olan Ömer Nakkaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Cemre Nur Şarlı “Haykırış” adlı şiirini okumasının ardından Vakfıkebir Bölge Yatılı Kız Kur-an Kursu Hafızlık öğrencilerinden Zeynep Aybüke kalyoncu “Atiyi Karanlık” adlı şiiri okudu.  Ülkemiz genelinde öğrenciler tarafından hazırlanan İstiklal Marşı’nın seslendirildiği video gösteriminin sonrasında yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerin verilmesinden sonra  toplu fotoğraf çekimiyle program sona erdi.

>Mehmet Bülent ALP