Fındık üreticimiz fiyatın açıklanmasından memnun olmadı. Çünkü fındık maliyeti 150 lirayı buluyor. Fındıkta hasat zamanı geldi. Fındık üreticimiz alım fiyatının açıklanmasını bekliyorken TMO tarafından açıklanan fiyat tatmin edici olmadı. Fındık üreticimizin emeklerinin karşılığını alması gerektiğini vurgulayan Başkan Muhammet Kılıç, hükümetin üreticilerin sesine kulak vermesini istedi.

“ARTAN MALİYETLER NEDENİYLE TATMİN EDİCİ BİR TABAN FİYAT AÇIKLANMASINI BEKLİYORDUK”

Başkan Muhammet Kılıç, “Bilindiği gibi tarımsal üretimin en önemli gider kalemleri, mazot, gübre, ilaç ve işçilik ücretleridir. Son bir yılda mazot fiyatlarında yüzde 109, gübre fiyatlarında yüzde 37, tarım ilacı fiyatlarında yüzde 67 artışlar oldu. Fındık üretiminde en önemli maliyet unsuru olan işçilik ücretleri, sadece son bir yılda 2,5 kat arttı. Üreticilerimiz, artan maliyetler nedeniyle tatmin edici bir taban fiyat açıklanmasını bekliyordu. Çiftçimizin geçen yıl hasat sonrası başladığı üretim sezonuna ait maliyet unsurlarından; yılda iki kez budama ve dip sürgünü temizliği, kışlık fosforlu gübreleme, çiftlik gübre uygulaması, tarım kireci uygulaması, yazlık iki bölüm halinde azotlu gübreleme, en az iki kez ilaçlama (külleme, fındık kurdu, kokarca), en az iki kez fındık altı temizliği, fındık toplama ve hasat işleriyle fındık üreticimizin 1 kg fındık maliyeti en az 150 TL’ye çıkmaktadır. Devletin üreticimizin ve fındık bölgesi Ziraat Odaları’nın sesine kulak vermesi gerekiyordu. Üreticilerimiz kar edecek ki üretime devam etsin dedi.”

“BAZI ETKENLER FINDIĞIN REKOLTESİNİ DÜŞÜRÜYOR”

Başkan Kılıç, “İstilacı tür kahverengi kokarca bölgemizde de zarar vermeye başladı. Bakanlığın biyolojik mücadele sonrasında kimyasal mücadele tedbirleriyle önlemler alındı. Gerekli bilgilendirmeler devam etmektedir Fakat sıcaklık, kahverengi kokarca ve mantar hastalıkları nedeniyle rekoltede düşüş beklenmektedir. Küresel iklim değişikliği nedeniyle yaşadığımız kuraklık ve hava sıcaklıklarındaki ani değişimler, diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi fındığı da olumsuz etkiledi. Kahverengi kokarca, mantar hastalıklarının neden olduğu zararlar da fındıkta verimi etkiledi. Fındıkta dökülmeler var diyerek sözlerine devam etti.”

“2024 YILI FINDIK ALIM FİYATI VE ALIM POLİTİKASI ZAMAN KAYBETMEDEN AÇIKLANMALIDIR”

BÜYÜKŞEHİR'DEN ÇOCUKLAR İÇİN ANLAMLI ETKİNLİK BÜYÜKŞEHİR'DEN ÇOCUKLAR İÇİN ANLAMLI ETKİNLİK

Kılıç, “Toprak Mahsulleri Ofisi fındık alım fiyatını belirlerken artan girdi maliyetleri, enflasyon oranı ve üreticilerimizin kârını da göz önüne almalıydı. Toprak Mahsulleri Ofisi 2024 fındık alım fiyatını ve alım politikasını açıklarken maliyetleri de hesaplamalıydı. Böylece tüm kesimler geleceğe yönelik ekonomik planlarını o kadar sağlıklı yapabilecektir.

“KARARLI BİR ALIM POLİTİKASI OLUŞTURULAMAZSA FATURAYI ÜRETİCİLERİMİZ ÖDER”

Geçtiğimiz sezon açıklanan 82 TL’lik taban fiyat ile fındık serbest piyasada 135 TL bandına kadara çıkmıştı. Açıklanan fiyatın gerisinde kaldı. Kararlı bir alım politikası oluşturulamazsa faturayı üreticilerimiz öder. Pek çok fındık üreticisinin fiyat yükselecek diye, fındığını 5-6 ay bekletme gibi bir lüksü yoktur. Fındıktan elde ettiği gelirle geçinmeye çalışan yüz binlerce üreticimiz var. Bu sebepten Toprak Mahsulleri Ofisi alımlarda hızlı davranmalı, kota uygulamamalı, tüm ürünü alacağını beyan etmeli ve ürün bedellerini en kısa sürede üreticilerimizin hesabına aktarmalıdır.

“FINDIKTA ALAN BAZLI DESTEK 10 YILDIR DEĞİŞMİYOR”

2014 dekara 170 lira olarak ödenen alan bazı destek aradan geçen 10 yıllık süre içerisinde ödenen destek miktarı artırılmadı ve 2023 yılında yine dekara 170 lira olarak açıklandı. Üreticilerimiz verilen desteği yıl içerisinde bahçesinde yaptığı kültürel işlemlerde kullanarak, desteği devletin fındık üreticilerinin yanında olduğunun göstergesi ve güvencesi olarak kabul etmektedir. Ancak, bugünün koşullarında artık bu destek yetersiz kalmıştır. Bereketli bir sezon diliyorum.