Trabzon İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yusuf Aksoy, “Küresel ısınma ve iklim değişiklikleri en çok arıları ve arıcılığı etkilemektedir. Bunun yanı sıra maliyetlerin yüksek oluşu nedeniyle mutlaka mazot desteği verilmedir dedi.” Başkan Aksoy, Tarım ve Orman Bakanlığı sektörün önünü açmak adına arıcılığa verilen desteklerin artırılması özellikle taşıma maliyetlerini düşürmek için mutlaka mazot desteği verilmelidir.”

“BİR AN EVVEL “NMR” CİHAZI DEVREYE SOKULARAK, MAZOT DESTEĞİ VERİLMELİDİR”

Başkan Yusuf Aksoy, “İlimiz arıcılık bakımından Türkiye’de ön sıralarda yer almaktadır. 2.500 aile 181bin kovan ile arıcılıkla uğraşmakta ve geçimini sağlamaya çalışmaktadır. İlimiz arıcıları yıllık 3 bin ton bal üretimi gerçekleştirmekte olup kısmen de arı sütü, polen ve propolis üretimi de yapılmaktadır. Arı ürünlerinin her biri insan sağlığı ve beslenmesine önemli derecede katkı sağlayan gıdalar arasındadır. Arı ürünleri ile ilgili birçok üniversitemizde önemli çalışmalar yürütülmektedir. Fakat ülkemizde balda taklit ve tağşiş ile gerçek bal üretimimiz gölgelenmekte ve bal piyasasını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığının önlem alması gerekmektedir. Bir an evvel NMR cihazı devreye sokulmalıdır. Bu konu öncelikli beklentimiz arasındadır. Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı sektörün önünü açmak adına arıcılığa verilen desteklerin artırılması özellikle taşıma maliyetlerini düşürmek için mutlaka mazot desteği verilmelidir dedi.”

“ARI HİÇBİR ZAMAN TÜKETEN DEĞİL HER ZAMAN ÜRETENDİR”

Aksoy, “Arıcılığı sadece bal, polen, propolis ve arı sütü üretimi vs. düşünmemek lazım, aynı zamanda bal arılarının yaptığı tozlaşma ile ekosistemin devamlılığına katkı sağlayan önemli bir meslek koludur. Tükettiğimiz gıdaların 1/3’ü bal arılarının polinasyonu ile elde edilmektedir. İlimiz arıcılarının %90’nı gezginci arıcılık yaparak arıların yaptığı polinasyon sayesinde tarımda süreklilik sağlanmaktadır. Arıların konduğu tüm bitki ve çiçeklere zarar vermediği gibi o bitki ve çiçeklerin verimini artırmaktadır. Arı hiçbir zaman tüketen değil her zaman üretendir. Bundan dolayı arıları zararlılara karşı zirai ilaçlara karşı önlem almak arıcıyı uyarmak Tarım ve Orman Bakanlığının görevidir. Burada arıcılık yönetmeliğine uygun ilaçlama yapmak ve arılara zarar vermeyecek planlama önceden yapılmalıdır dedi.”

“AŞIRI YAĞMUR VE DOLU, BAL HASATINI VURDU”

Başkan Yusuf Aksoy, “Küresel ısınma ve iklim değişiklikleri en çok arıları ve arıcılığı etkilemektedir. Zaman zaman yaşanan kuraklık bu yıl olduğu gibi aşırı yağış ve dolu arıların nektar toplamasını olumsuz yönde etkilediği gibi arının konakladığı yeri terk edip yeni yerlere göç etmeye zorlanması önemsenecek bir durumdur. Doğa olaylarının arıcılığı olumsuz yönde etkilediğinden dolayı ilimiz aşırı derecede koloni kayıpları yaşanmakta ancak, devletimizin bu kayıpları bir nebze telafi edecek destekler sunmamaktadır. Özellikle sonbahar ve ilkbahar arı beslemelerinde arıcılarımıza indirimli şeker verilmesi gerekmektedir. Ayrıca Cumhurbaşkanımızdan ve İçişleri Bakanımızdan şartları uygun olan arıcılarımıza faaliyetleri boyunca vergiden muaf taşıma silah ruhsatı verilmesini istiyoruz.”

“MALİYETLER ÇOK ARTTI”

Aksoy, “İlimiz arıcıları en yakın ve en az 200 km uzaklıktaki illerde bal üretimi yaptıkları için konaklama sevk ücreti, konaklama ücreti, nakliye ücreti, mum ücreti, çerçeve ücreti  vs. ve diğer arıcılık ekipmanların fiyatlarının çok arttığı gözlenmiş olup, Trabzon İli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı olarak yayla çiçek ballarımızı maliyeti olan en az 6.00 TL, kestane ballarımızı da 1.500 TL’den satışa sunmanızı tavsiye ediyorum. Arıcılarımıza bereketli satışlar diliyor, bal tüketicilerimizde şifa dolu ballarımızdan şifa bulmalarını diliyorum. Arı varsa yaşam var dedi.”

BÜYÜKŞEHİR'DEN ÇOCUKLAR İÇİN ANLAMLI ETKİNLİK BÜYÜKŞEHİR'DEN ÇOCUKLAR İÇİN ANLAMLI ETKİNLİK