Haber, Sadık AYDIN
Vakfıkebir Kemaliye Adnan Demirtürk İlkokulu, Erasmus+ KA210 “World to World: Different and United” projesi kapsamında 18. Maroussi İlkokulu ev sahipliğinde (Atina, Yunanistan) gerçekleştirilen uluslararası hareketlilik programında Türkiye’yi temsil etti. Proje koordinatörü olarak Vildan BİRİNCİOĞLU ve okul rehber ögretmeni Ayşegül ÖZÜBERK PALA'nın katılımlarıyla gerçekleştirilen beş günlük faaliyet programı; eğitim, kültür ve ortak Avrupa değerleri etrafında anlamlı buluşmalara sahne oldu.
Farklı ülkelerden öğretmenlerin bir araya geldiği program boyunca kapsayıcı eğitim uygulamaları, sanat ve müzik atölyeleri, kültürel miras çalışmaları ve demokrasi temalı etkinlikler gerçekleştirildi. Ev sahibi okulda yapılan sınıf gözlemleri ve “ICT Robotics for Inclusion” atölyesi ile eğitimde teknoloji ve kapsayıcılığın bir araya geldiği örnek uygulamalar incelendi. Program kapsamında düzenlenen “Art and Inclusion” ile “Music and Inclusion” etkinliklerinde sanatın ve müziğin farklı kültürlerden insanları ortak değerlerde buluşturan güçlü bir araç olduğu vurgulandı. Öğrencilerin aktif katılımıyla gerçekleştirilen çalışmalar, proje ortakları tarafından ilgiyle takip edildi. Belediyede düzenlenen resmi karşılama töreni ve kültürel etkinlikler ise programın Avrupa boyutunu güçlendirdi. Katılımcılar ayrıca Atina’da bulunan Akropolis ve Akropolis Müzesi’ni ziyaret ederek Avrupa’nın ortak kültürel mirasını yakından tanıma fırsatı buldu. Program süresince yalnızca eğitim alanında değil; dostluk, dayanışma, karşılıklı anlayış ve kültürlerarası etkileşim açısından da önemli kazanımlar elde edildi. Farklı ülkelerden öğretmenler, eğitim deneyimlerini paylaşırken aynı zamanda kalıcı dostluk köprüleri kurdu.
“World to World: Different and United” projesi, farklılıkların bir zenginlik olduğu mesajını bir kez daha ortaya koyarken, eğitimin kültürler arasında güçlü bir bağ kurmadaki rolünü de bir kez daha gözler önüne serdi.



