Vakfıkebir ilçesinde geçen yıl yaşanan patoz sıkıntısı dolayısıyla üreticiler topladıkları fındıkları patoza attıramadıkları için fındıklarını zamanında kurutma sıkıntısı yaşadılar. İlçede patoz saatlik ücretleri 1000 TL, 1200 TL ve 1500 TL arası, fındık toplama işçi ücretleri ise ilçede 300 TL ila 350 TL arası değişiyor. Bu belirsizlik fındık üreticilerini çileden çıkartmaya devam ediyor. Geçen yıl ilçeye dışarıdan patoz sokulmaması nedeniyle yaşanan kriz bu yılda devam etmektedir. Ayrıca patoz fiyatlarının saat ücretlerinde yaşanan belirsizlik de üreticilerin tepkisini çekmektedir. Bu belirsizliğin ve patoz sıkıntısının ortadan kaldırılması için ilçe yetkililerini bir an önce bu soruna çare bulmalarını isteyen üreticiler tepkilerini dile getirdiler. Artan maliyet fiyatları fındık üreticilerinin belini bükerken, Trabzon Valiliği’nin açıkladığı saatlik patoz ücretleri ve günlük fındık toplama işçi ücretlerine Vakfıkebir İlçesinde uyulmaması tepkilere neden oluyor.

“PATOZ FİYATI 800TL”

Trabzon Valiliği’nin 2022 yılı fındık hasat döneminde fındık hasatında çalışacak tarım işçilerine, çalıştıkları her fiili gün karşılığı olarak yaş ve cinsiyet ayırımı yapmaksızın asgari ücret tespit komisyonunca belirlenen brüt asgari ücret dikkate alınarak, yemek işverene ait olursa net 216 TL, yemek işçiye ait olursa 250 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca komisyon tarafından patoz saatlik ücreti 800 TL olarak belirlendi.

Trabzon Valiliği’nin almış olduğu karara rağmen Vakfıkebir İlçemiz’de uygulanan fahiş fiyatlar fındık üreticilerinin tepkisine neden oldu. Fındık üreticileri Trabzon Valiliği’nin almış olduğu bu kararın Vakfıkebir İlçesinde de uygulamaya geçirilmesini istediler.

"VAKFIKEBİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI ERDAL SAYIN İLE CANLI YAYINIMIZ" "VAKFIKEBİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI ERDAL SAYIN İLE CANLI YAYINIMIZ"

Trabzon Valiliğinde yapılan toplantı da tarım aracılarından “Aracı Belgesi” istenmesi, İŞKUR il müdürlüklerinden alınmış “Tarım Aracı Belgesi” olmayanlara iş verilmemesi, belgesiz aracılık faaliyeti yürütenlerin tespiti halinde 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanunun 20. Maddesi uyarınca cezai işlem uygulanması karara bağlandı.