Vakfıkebir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yıldönümü düzenlenen törenlerle kutlandı.



Vakfıkebir’deki kurtuluş töreni kortej yürüyüşü, Hükümet Konağı önünde Atatürk Anıtı’na çelenklerin konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta yaptı. Başkan Balta, “Vakfıkebir ve Büyükliman yöresi harbin olumsuzluklarını derinden yaşamış bir vatan parçasıdır. Vakfıkebirimiz 22 Temmuz 1916 tarihinde işgal edildi. Muhacir çıkacak imkânları olan halkımız, yanlarına çok az eşya ve yiyecek alarak, hayvanlarını bağlarından çözüp salarak, düşman esaretinden canlarını, namuslarını kurtarmak için yollara düştüler. Gidecek imkânı olmayanlar da, çaresizlik içinde işgal zilletine katlanmak, boyun eğmek zorunda kaldılar. Katliamlara ve türlü eziyetlere uğradılar. Bundan 101 yıl önce, beldemizde yaşanan o acı günler sona erdi ve Erzincan Mütarekesi gereği ileri harekâta geçen askerimiz 14 Şubat 1918 günü Vakfıkebir’i kurtardı. Sevgili Vakfıkebirliler; gerek ilçemizde gerekse yurdumuzda birlik ve beraberliğe her zamankinden daha fazla ihtiyacımız vardır.  Millî şuurunu, benliğini kaybeden milletlerin, maddî sahada kalkınsalar dahi bağımsızlıklarını koruyamadıkları tarihin kaydettiği gerçeklerdendir.





Bu gerçekten hareketle; Vakfıkebir Belediyesi olarak, ilçemize yaptığımız çok önemli hizmetlerimizin yanında, sorumluluğunu üstlendiğimiz Vakfıkebir’in, Vakfıkebir’in kurumlarının tarihini ortaya çıkarmak, kaybolan hafızasını tekrar oluşturmak için çeşitli faaliyetler yürütüyoruz. Sevgili gençler;  kendi iradesi olmayan bir millet başka milletlerin oyuncağı olur. Milli ve manevi değerlerimize sahip çıkın. Tarihimizi ve kültürümüzü çok iyi bilin.  Bu vesile ile başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kanlarıyla, canlarıyla bu güzel coğrafyayı bizlere vatan yapan tüm şehitlerimizi, gazilerimizi rahmetle, minnetle yâd ediyorum” dedi.



Daha sonra öğrenciler tarafından şiirler okundu, halkoyunları ekiplerinin gösterilerinin ardından Trabzon Büyükşehir Belediyesi mehter takımının konseriyle tören sona erdi. Törene Vakfıkebir Kaymakamı Mesut Yakuta, Garnizon Komutanı Orhan Kaya, Belediye Başkanı Muhammet Balta, Emniyet Müdürü Fahrettin Sadullaoğlu, daire amirleri, siyasiler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.