Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Vakfıkebir ilçemize bağlı mahalle muhtarlarıyla bir araya gelerek Covid-19 salgın sürecinde uygulanacak tedbirlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Vakfıkebir İlçesinde görev yapan mahalle muhtarları ile Fen Lisesi Öğrenci Yurdu Toplantı Salonunda pandemi değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantıya, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Orhan Sırma, Trabzon İl Emniyet Müdürü Metin Alper, Vakfıkebir Kaymakamı Mesut Yakuta, Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta, daire amirleri ve mahalle muhtarları katıldı.

“TEMASLILARIN BİLDİRİLMEMESİ SIKINTI YARATIYOR”

Toplantıda konuşan Vali İsmail Ustaoğlu, salgınla topyekûn mücadele edilmesi gerektiğini ve herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesiyle bu salgınla baş edebileceklerini ifade etti. Vali Ustaoğlu, devletin pandemiyi yenmek için her türlü çalışmayı yaptığını ve burada vatandaşlara da önemli görevler düştüğünü belirtti. En çok zorlandıkları olayın temaslıların bildirilmemesi olduğunun altını çizen Vali İsmail Ustaoğlu “pozitif vaka çıkan birisine soruluyor. Son 48 saatte kimler ile temas ettin diye soruyoruz. Hiç kimse ile temas etmedim diyor. Sanki uzaydan zembille indi. Son 2 gün odada mı kaldın. Bu mümkün mü? Vatandaş temaslı kişileri söylemeyince virüslü kişiler ortamda dolaşmaya devam ediyor ve virüsün çoğalmasına neden oluyor. Birkaç gün sonra bu temaslılar da hasta oluyor. Buradan sizden istirham ediyoruz. Temaslı olan kişileri muhakkak bildirilmesi gerektiği bilinmesi lazım. Bu bizim en kırılgan noktamız. Bu konuda sizlerin desteğini istiyoruz. Ayrıca önümüzdeki haftadan sonra mübarek ramazan ayını hep birlikte yaşayacağız. Bu özel ayda iftar organizasyonlarından uzak durması sağlık yönünden ve hastalığın yayılması açısından çok önem arzzetmektedir. İftarlarda topluluk halinde iftar açılmaması yönünde uyarılarda bulunmanızı sizlerden talep ediyoruz. Cenazeler ve düğün, nişan gibi insanları bir araya getirecek kalabalık ortamlardan uzak durulması çok önemli ” dedi.

“TAZİYE ZİYARETLERİ VE OTURMALARI YAPMALAYIM”

Vali Ustaoğlu; “Değerli arkadaşlar, yine bu cenazelerle ile ilgili olarak özellikle cenaze merasimlerinden ziyade, cenaze merasimlerinden sonraki taziye ziyaretlerine ara verelim. Arkadaşlar, cenaze merasiminden sonra mezarlıkta toplanıyor uzaktan taziyesini verip ayrılıyor. Onu aştık çok şükür. Ama özellikle köy mahallelerinde hanımlarımızın Kapalı mekanlarda toplanması, taziye oturmaları yaptıklarını duyuyoruz. Bu tür toplanmaların, 30-40 kişinin bulunduğu kapalı bir ortamda olması ya da teselli vermek amacıyla birbirlerine sarılıp yakın temasta bulunmaları salgınla mücadelemizi etkisizleştirmektedir. Biliyorsunuz bölgemizde salgının hızla yayılmasının sebebi mutasyonlu virüstür.  İlimizde 1 Şubat'tan itibaren görülmeye başlayan mutasyona uğramış virüs bölgemizin tamamını etkisi altına almış durumdadır. Sağlık Bakanlığının tespitleri de bu yönde. Bu yüzden, bu taziyeler noktasında biraz daha dikkatli olalım, taziyeleri yakın akrabaları ile sınırlandırıp cenaze namazından sonra taziyelere ara verelim. Defin işlemlerini birinci derecede akrabalar ve bizim görevlilerimiz nezaretinde yapsınlar.  Taziye oturumunda, ev ziyaretinde kimse bulunmasın. Salgının en çok yayıldığı odak noktası taziyeler ve taziye oturmalarıdır. Bazıları taziye evinde Covid–19 kapmışlar. Onlar da kendi evlerine gittiğinde, aile mensuplarına bulaştırıyorlar ve virüs bu şekilde hızlı bir şekilde yayılıyor. Bu hususta özellikle çok dikkatli olmamız gerekir dedi.”