İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Güçlendirilmesi Projesinin 3. Aşama Farkındalık Artırma toplantıları yapıldı.

Vakfıkebir Farkındalık Artırma Etkinliği İlçe Kaymakamı Mesut Yakuta ve UNDP ev sahipliğinde gerçekleşti. Etkinliğe ilçede faaliyet gösteren Yerel Önleme ve Güvenlik Kurulu üyelerinin yanı sıra akademisyenler, STK temsilcileri, medya temsilcileri katıldı.

İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Güçlendirilmesi Projesi’nin 3. Aşama bireysel ve kurumsal kapasitenin arttırılması Farkındalık arttırma toplantısı yapıldı. Trabzon’da bir Otelde yapılan toplantıya Vakfıkebir Kaymakamı Mesut Yakuta, İçişleri Bakanlığı temsilcisi Hasan Ali Taşlı, Proje sorumlusu UNDP kilit uzmanı Sevcan Kılıç Akıncı, Kamuoyu yoklamalarından sorumlu uzman Ömer Bilen ve projenin diğer paydaşları katıldılar.

1. Aşamasının 2008 yılında başlayan projeye Vakfıkebir İlçemiz ikinci aşamada dâhil olduklarını belirten Vakfıkebir Kaymakamı Mesut Yakuta;  Yaklaşık 8 yıldır çeşitli alanlarda çalışmalar yapıldı. İlçemizin yerel güvenlik sorunları tespit edildi ve yerel önleme kurumları tarafından bu sorunların çözümlerine yönelik çalışmalar yapıldı. Artık Vakfıkebir İlçemiz öncekinden çok daha huzurlu, güvenli ve yaşanabilir bir ilçe haline geldi. Bu anlamda projenin çok büyük katkılarını gördük. Toplumsal bilincimiz arttı. Projeyle beraber kolluk kuvvetleri de kendi bilinçlerini arttırması sonucu ilçemiz daha huzurlu ilçe olma yolunda ilerliyor. Baktığınız zaman 27.500 nüfuslu ilçemizin huzur ve güvenliğini tehdit eden toplamda 10-15 tane suç işleyen insanların olduğunu görüyoruz. Bu kişiler suç ve suca azmettirici konumundalar. Bu kişileri suç işlemeden uzaklaştırdığımız takdirde ilçemiz çok daha huzurlu olacak. Bu projeye katkı veren herkese teşekkür ediyorum. Artık projenin sonuna doğru geliyoruz. Projenin üçüncü aşamasındayız. İç güvenlik sektörünün katkılarının arttırılması ile ilgili çalışmalar yapacağız. Bu anlamda yerel güvenlik ile suçların tespitiyle alakalı çalışmalar da yapacağız dedi.

Pandemi nedeniyle çalışmalarımıza bir süre ara verdiklerini belirten Proje sorumlusu UNDP kilit uzmanı Sevcan Kılıç Akıncı, Projemizin adı İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin geliştirilmesi. Eğer güvenlik konusunda başarılı olursak çatışma ve suçlar azalırsa kalkınma hızlanır. Kalkınmanın hızlandığı noktada da güvenlik sorunları azalır. Yani ikisi bir birini besliyor ve güçlendiriyor. Bu alan büyürse sadece güvenlik sağlayan değil güven sağlayan kolluk hizmetleri de önemli. Bu anlamda İçişleri Bakanlığının strateji planladığını ve kurumların kendi strateji planladığını görüyoruz. Burada sadece amaç insan güvenliğini sağlamak değil yaşam kalitesini ve refahını da yükseltmek. Tüm güvenlik tehditleri bu çalışmalar içerisinde yer alıyor. Vakfıkebir’deki yapılan çalışmalarda suç korkusu çok az. Bu aslında hem kolluk kuvvetlerinin iyi çalıştığını gösteriyor hem vatandaşların kendi önlemlerini aldığını hem de hukuka güvendiğini gösteriyor. Tüm mahallelerde suç korkusu yok. Beklentiler önemli, eğer karşılanmaz ise güven düşer. Kolluğun amaçlarıyla güven bir birini besliyor. Vatandaş güveniyorsa kolluk amaçlarına daha kolay ulaşıyor. Sivil gözetimin temel ilkesi insan haklarını korumak, önemli bir ilkesi de güven. Projemiz Türkiye’nin 17 yerinde çalışmalarımız devam ediyor.  17 yerin en güvenlisi ve iyisi Vakfıkebir İlçesi olduğunu belirtti.

Projenin Amacı: UNDP tarafından yürütülen, İçişleri Bakanlığının ana faydalanıcı olduğu İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesinin III. Aşamasında 20 adet Farkındalık Toplantısı yapılması planlanmıştır. Bu toplantıların amacı sivil gözetimle ilgili Farkındalık artırmak, yerelde çalışan Yerel Önleme ve Güvenlik Kurullarının (YÖGK) bilinirliğini ve görünürlüğünü artırmak, kurumlar arası işbirliğini teşvik etmek ve projenin sürdürülebilirliğine katkı yapmaktır.

Beklenen Sonuçlar; Farkındalık Arttırma Toplantıları’nda yapılacak çalışmalarda özellikle sivil toplum kuruluşları ve medya temsilcileri ile yerel güvenlik sorunlarına önleyici ve yenilikçi çözüm önerileri geliştirilmesi ve bu önerilerin pilot ilçeler için hazırlanacak Yerel Önleme ve Güvenlik Planlarına girdi sağlaması beklenmektedir.

Yöntem: Açılış konuşmalarının ardından, ilgili pilot ilçenin güvenlik araştırması sonuçları katılımcılarla paylaşılacak, sivil gözetim ve proje aktiviteleri ile ilgili ilerleme durumuna dair sunumlar gerçekleştirilecek ve grup çalışmalarına yürütülecektir. Yöntem olarak katılımcı yaklaşımla tüm paydaşların serbestçe tartışmaları, sorunlara somut çözümler üretmeleri sağlanacaktır.  Yapılan değerlendirmeler günün sonunda tüm katılımcılarla paylaşılacaktır.

Katılımcılar: İlçeye özel güvenlik araştırma sonuçları paylaşılacağından, Farkındalık Arttırma Toplantıları katılımcıları, Vakfıkebir Yerel Önleme ve Güvenlik Kurulu üyeleri yanı sıra Akademisyenler, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri, medya temsilcileri katıldı.