Uludüz, “Dünyanın en kaliteli en yüksek oranda fındığının yetiştiği ülkemizde fındık nedense fiyat politikası olarak bir türlü üreticinin beklentilerini karşılayamıyor dedi.” Vakfıkebir İlçemizin önemli tüccarlarından ve İş Adamlarından olan Uludüz Gıda Pazarlama Plastik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Emin Uludüz, Türkiye dünyanın en büyük fındık üreticisi konumunda ancak pazardaki payını düşürmemeliyiz.

“REKOLTEYİ BÜYÜTMEKTEN KORKMAMALIYIZ”

İşadamı Emin Uludüz; “Fındıkta Türkiye’nin Pazar payının düşmemesi için geliştirilecek yeni stratejilerde en önemli unsurun makineli tarıma geçişi teşvik ederek verimliliği arttırmaktır. Biz Türk fındığını ancak bu şekilde ayakta tutabiliriz. Pazar payını yukarıya taşımak istiyorsak maliyetleri düşürerek ve verimi arttırarak Türk fındığının piyasa üzerindeki hakimiyetinden bahsedebiliriz. Diğer taraftan fındık ağaçlarımız kökten yaşlandı, devletinde desteğiyle üreticimiz fındık bahçelerini yenilemelidir. Üreticimizin bahçesine iyi bakabilmesi için ilaç ve gübre maliyetleri düşürülmelidir. Bizim üretim segmentini değiştirmemiz gerekiyor. Türkiye’nin artık hammadde veya yarı mamul değil katma değerli ürünler satması gerekir. Biz bu fındığı bu şekilde pazarlayabilirsek Türk fındığında 5 ya da 6 milyar doları o zaman konuşabiliriz. Üretimimizi yükseltmeliyiz. Rekolteyi büyütmekten korkmamalıyız. Ülkemiz topraklarında fındık yetiştiriciliği ilk önce Giresun, Ordu, Trabzon ve Samsun’a topraklarında başlamış sonra da Düzce ve Sakarya’ya yayılmıştır. Ülkemizde fındık tarımı yapılan alanların yüzde 75’i, toplam üretimin de yüzde 70’i Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yoğunlaşmaktadır. Ülkemizde yıllık fındık üretimi ortalama 750 bin ton civarında olup dünya üretiminin yüzde 70’i ülkemiz tarafından karşılanmaktadır. Fındık ihracatından 2019 yılında 2,6 milyar dolar, 2020 yılında ise 2 milyar dolar, 2021 yılında ise 2,1 dolar döviz girdisi sağlanmıştır. Fındık Türkiye'nin önemli ihraç ürünleri arasında yer alıyor. Özellikle Karadeniz bölgesinde yetişen ve aynı zamanda ekonomiye yön veren fındıkların kalite, tat ve aroma açısından dünyanın en iyileri olarak kabul edilmektedir dedi.”

“PEKİ FINDIK FİYATLARI NE KADAR OLMALI?”

“BÜYÜKLERİMİZE HER ZAMAN MİNNETTARIZ” “BÜYÜKLERİMİZE HER ZAMAN MİNNETTARIZ”

Uludüz, “Kuruyemişin en önemli pazarını fındıklar oluşturuyor. Bu nedenle fındık fiyatları Türkiye'de hemen hemen her ay gündemin en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Ekonomi ve enflasyonu büyük ölçüde etkileyen fındıklar, her yıl artış gösteren fiyatları ile gündem olmaya devam ediyor. Fındık, omega-3 içeriğine ek olarak, vücudu hipertansiyona katkıda bulunabilecek oksidatif strese karşı koruyan antioksidanlarla doludur. Kolesterolü ve iltihabı azaltarak kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olan yüksek miktarda fenolik bileşik içerirler. Sağlık açısından da büyük öneme sahip olan fındık ile ilgili güncel fiyatlar milyonlarca vatandaşın merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Ülkemizde en çok tüketilen ve en kaliteli fındıklar Giresun, Trabzon, Ordu, Samsun, Düzce ve Sakarya fındıklarıdır. Bu şehirler aynı zamanda Türkiye'de fındık üretiminin hemen hemen %90'ından sorumludurlar. Her gün düzenli tüketilen fındık, kan dolaşımını düzenleyerek bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. İçerdiği doğal yağ özleri sayesinde kalp ve damar hastalıklarının önüne geçmenizi sağlar. Fındık protein deposu olarak sağlıklı gelişim için özellikle çocuklara her gün çerez olarak verilmesi önerilir dedi.”

“FINDIK FİYATI EN AZ 65 TL OLMALI”

Uludüz, “2022 yılı ürünü fındığın kg maliyeti yaklaşık 50 TL civarındadır. Geçen sezon olduğu gibi bu yıl da fındık alım görevi TMO’ya verilecek se TMO’nun başta ürün maliyeti olmak üzere, ihracat fiyatı, girdi fiyatlarındaki artışları dikkate alarak, tek başına toplam ihracatımızın yaklaşık yüzde 1,2’sini oluşturan fındık tarımının sürdürülebilir olması için en az 65-TL/kg veya 3,80-dolar/kg karşılığı bir fiyatı alım fiyatı olarak belirlemesi arzu edilir dedi.”