Vakfıkebir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Çobanoğlu;  Trabzon UKOME’den şoför esnafı için çıkan %10’luk zammın artan maliyetler ve fiyatlar karşısında anında eridiğini dile getirerek taksici, minibüsçü, otobüsçü ve servisçi esnafının halinin perişan olduğunu belirtip önemli değerlendirmelerde bulundu.

“TRABZON ODA BAŞKANI ANCAK KENDİNİ TEMSİL EDİYOR, İLÇELERİ TEMSİL ETMİYOR”

Başkan İsmail Hakkı Çobanoğlu; “Trabzon’un ilçelerinin Şoförler Odası başkanları olarak şoför esnafımızla hasbi hal olup fiyat belirleme çalışması yaptık. Fiyat çalışması yaparken biz burada hem taşıyıcıyı hem tüketiciyi düşünerek makul fiyat bulma çalışması içinde olduk. Fiyatlara  %20 oranında bir zam belirledik. Yine fedakarlığı yapan biz olduk. Artan mazot, benzin, lastik ve bütün maliyetler göz önünde bulundurularak makul bir artış olsun dedik. Çünkü piyasa şartlarında fiyat çok kopuktu. Tabii ki burada Trabzon Büyükşehir Belediyesinin kendi gücüyle de mücadele etmek zorunda kalıyoruz. Şoför esnaflarımızın Büyükşehir Belediyesi ile fazla mücadele etme gücü yok ama o halde aramızda yine fazla fark olmasına rağmen biz dedik ki! %20 ortalama zam yapılsın. Tüm ilçelerin oda başkanları olarak Trabzon’a %20 zam talebinde bulunduk. Bu oranı ilçe oda başkanları olarak karar altına alarak onayladık.  Trabzon İl Oda başkanlığına gönderdik. Orası da onayladı. Ne yazık ki! bizim % 20 zam talebimiz %10 olarak onaylandı bize geri gönderildi. Böyle bir memlekette bu şartlar altında şoför esnaflığı yapıp evimize ekmek götürecek durumumuz kalmamıştır.  Taksici, minibüsçü, otobüsçü ve servisçi şoför esnafımızın sürekli kullandığı akaryakıt bedeli 6,7 liradan 13 liraya çıktı. Otomobil yağının litresi 60 TL. oldu. Aslında bunları söylememe gerek yok. Bunları herkes gibi tüm dünya biliyor. Beki hala bende buradan soruyorum, Bu durumda bizleri yani şoför esnafını yok mu? sayıyorlar anlamıyorum. Trabzon UKOME‘deki sıkıntımız şu; UKOME’de bir tane temsilcimiz var. Bizleri orada Trabzon Oda Başkanı temsil ediyor.  Maalesef Trabzon Oda Başkanı ancak kendini temsil ediyor, ilçeleri temsil etmiyor. Çünkü o kendi çıkarını, menfaatini düşünürken sadece kendi menfaati için orada konuşuyor. Bizim yaşadığımız sıkıntıların aynıları Beşikdüzü’nde de, Tonya’da da, Akçaabat’da da, Of’ta da ve Sürmene’de de var.  Yani bu sıkıntılar sadece bizim ilçemizde yok.  Trabzon’un 18 ilçesinde de aynı sıkıntılar yaşanıyor. Bu ilçelerdeki şoför esnafını yok sayamazsınız. Trabzon UKOME’de bizi temsil eden temsilcimiz diyemedi ki! Arkadaşlar lütfen %20 zam talep ettiler %10 nere veriyorsunuz. Bu şartlar altında şoför esnafımızı eziyorlar. Şoför esnafımız sıkıntı içerisinde maalesef diyemedi.  Bu şartlar altında esnafımız evine ekmek götüremeyecek duruma geldi dedi.”

“MİNİBÜSLER İLE OTOBÜSLERİN BİRLEŞTİRİLMESİNİ BAŞARAMADIK”

Başkan Çobanoğlu; “Şuan da mesela taksimetre fiyatlarını ayarlama yapıyoruz. 600 TL. Karşılığın da taksimetre ayarlaması yapılıyor. Taksici ne kazanıyor ki! bu bedeli karşılasın. Bir de şöyle bir durum var; insanlar kendi ticari arabasının sigortasını, kendi bağ-kur’unu karşılayamıyor. Araç lastik fiyatları geçen yıl tanesi 500-600 TL. iken bu yıl bin 500 TL. oldu.  Aracına hem kış hem yaz lastiği alabilecek şoför esnafımız kalmadı. Allah nasip ederse 7 Ocak 2022 Cuma günü Şoförler Odası olarak kendi genel kurul kongremizi yapacağız. Şimdiden düşünüyorum, çıkıp kürsüde şoför esnafa ne diyeceğimi bilmiyorum. Olmazsa olmaz dediğimiz meselelerden biriside Vakfıkebir Belediyesi Özel Halk Otobüsleri ile Minibüsleri birleştireceğiz diye bir söz vermiştik. Hatta Belediye başkanımızda genel kurulumuza gelerek birlikte böyle bir karar almıştık. 5 sene oldu hiçbir ilerleme kaydedemedik. Ben o zamanda belediye başkanıma söyledim. Eğer bu işi benimsemişsek bunu yapmamız lazım. Bu şoför esnafımız için önemli bir adımdır. Vakfıkebir ilçesi için ise tarihi bir gelişmedir dedik. Fakat gelinen noktada hiçbir gelişme olmadı. Ama şimdi ne oldu belediye otobüsleri 20 dakikada bir kalkıyor, minibüsler 15 dakika da bir kalkıyor, Büyükşehir Belediye otobüsleri saat başı kalkıyor. Yolcu yok. Esnaf perişan. Maalesef olan yine bu ilçede yaşayan, bu ilçede hayatını devam ettiren bizlere yani şoför esnafına, ilçe halkına olanlar oluyor. Gelinen noktada perişan bir halimiz var. Tek söylediğimiz şey ise Allah yardımcımız olsun dedi.”

“DEVLETİMİZ ESNAFLARIMIZI KAYIT DIŞI, KAÇAK ÇALIŞMAYA, HIRSIZLIĞA TEŞVİK EDİLİYOR”

Başkan İsmail Hakkı Çobanoğlu; “Şoför esnafının yaşadığı sıkıntıları saymakla bitmiyor ki! Vakfıkebir-Yalıköy 7km ve Yalıköy tarafına 12 tane aracımız var. Çok da güzel bir hizmet yapıyorlar. Güzel bir havuz sisteminde çalışıyorlar. Bizler oda olarak Vakfıkebir-Yalıköy hattının 7 km olduğunu söyleyerek 4 TL. bir talebimiz oldu. Fakat ne yazık ki! Trabzon’da 5km’ye 4 TL. Verilirken, bizim burada 7 km.ye 3 buçuk TL. Verdiler. Akıl alacak gibi değil. Bunun üzerine 3.75’e çıkartmak için itiraz ettik. Bunu kabul ettiler. Bunun da sebebi ilde kendimizi iyi savunamadığımızdan kaynaklanıyor. Burada bizi Vakfıkebir’imizi temsil eden arkadaşlarımız var, onlara anlattım bize katkı sağlamaları için. Her yılbaşı zammımızı versinler istiyoruz. Esnafımız çok mağdur durumda. Vakfıkebir çok eski ve köklü bir ilçe maalesef üzülerek söylemeliyim ki!  bu sene 30 şoför esnafımızın kaydını sildik. 15 kişi ise yeni kayıt yaptırdı. Sürekli kan kaybediyoruz. Kayıt sildiren arkadaşlarımız belki de kayıt dışı çalışıp geçimlerini sağlamak için korsan olarak çalışacak. Devletimiz maalesef esnaflarımızı kayıt dışı kaçak çalışmaya yani hırsızlığa teşvik ediliyor. İşte bu nokta da Aşağıya doğru düşüyoruz. Buradan esnafın ne durumda olduğunu anlayın dedi.”

“YOLCU İNDİRME BİNDİRME CEPLERİNİ MAALESEF BİR TÜRLÜ BOŞALTAMADIK!”

Başkan İsmail Hakkı Çobanoğlu; “Sorunlarımız saymakla bitmiyor. Geçenlerde güvenlik toplantısı yapıldı. Yolcu indirme bindirme ceplerinin boşaltılmasını gündeme getirdik. Ceplere park eden araçlar yüzünden hem taksiciler hem minibüsçü ve otobüsçü esnaflarımız yolcu indirme ve bindirmeleri yol ortasında yapmak zorunda kalıyorlar. Sıkıntı yaşıyorlar. Bu sorunları gündeme getirdiğin zaman birileriyle karşı karşıya geliyorsun. Benim esnafım yolun ortasında yolcu indirip bindiriyor. Bir anda dört dörtlük olacak diye bir şey yok. Yarın kar yağsa, buz yapsa, adam yolda yolcu indirip yoldan yolcu alacak. Ceplerin boşaltılmasını istiyorum. İnsanlar dursun, kalksın, gitsin. Bizde bu ilçede yaşıyoruz. Fazla bir şey istemiyoruz. İnsanların sağlığı, öğrencilerin ve çocuklarımızın güvenliği için bir sıkıntı çekmemeleri adına bu ceplerin park yeri olarak kullanılmamasını istiyoruz dedi.”