Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Vakfıkebir İlçe Başkan Yardımcısı Ziraat Mühendisi Gökhan Turt yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi. Turt, Fındıkta hasat zamanı yaklaşıyor. Üretici açıklanacak fiyatı bekliyor. Bu yıl fiyatlar dolar bazında açıklanmalı ve en az 4 dolar olmalıdır. Ağustosta hasat başlıyor. Bu nedenle bir an evvel fiyatlar açıklanmalı ki üretici hasadını yapacağı ürünün fiyatını bilsin, hesaplamasını ona göre yapabilsin. Döviz kurlarındaki artışa çare olarak da kademeli fiyat açıklanması yapılmalıdır. Yani temmuz ayında açıklanan fiyatla hasat sonunda açıklanan fiyat aynı olmamalıdır. Ayrıca bütün bu hesaplar yapılırken ihracatçıların değil, bakanlığın yıllık ürün verileri dikkate alınmalıdır. Bakanlık rekolte açıklaması yaparken ihracatçıların isteklerini değil gerçek tespitleri açıklamalıdır. Yapılan rekolte sayımlarını iptal edip tekellerin besledikleri kompradorların istekleri adına çalışma yapmamalıdır. İktidar üreticinin yanında olmalıdır.

“TEKELLEŞME ÖNLENMELİDİR”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Vakfıkebir İlçe Başkan Yardımcısı Ziraat Mühendisi Gökhan Turt, Fındık tekelleşti. Tekel ise İtalyan Şirketi Ferrero’dur.

Piyasadaki tekeli kırmak için Fiskobirlik’in güçlendirilmesi gerekiyor.

“FİYAT DEĞİL ALIM ÖNEMLİ”

Fındıkta fiyat açıklanmasından ziyade alım tutarları önemlidir. TMO fındık konusunda uzman bir kurum değildir. TMO’nun ana kuruluş amacı hububat ve bakliyattır. Bu nedenle de TMO piyasayı düzenlemede etkisiz ve yetersiz kalmaktadır. Yeteri kadar alım yapmadığı için üretici yine tekelleşmiş şirketlerin eline kalıyor. Fiskobirlik geçmişteki gibi fındığı işleyip katma değeri yüksek bir halde satmalı ve pazardaki yüzde 75’lik yabancı sermaye tekelini kırmalıdır.

“DESTEK ÖDEMELERİ”

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2009’dan bu yana fındık üreticilerine dekar başına alan bazlı destek ödemesi yapıyor. Bu yıl da çiftçi kayıt sistemindeki (ÇKS) 418 bin üreticiye dekar başına 170 liradan 854 milyon TL destek bedeli yatırdı. Böylece üreticilere 12 yılda toplam 9,5 milyar TL ödeme yapılmış oldu. Üretici bu konuda oldukça dertlidir.

Ödemeler; 2012 Yılında 150 TL olarak başlayıp, 2013 yılında 160 TL’ye, 2014 yılında 170 TL’ye çıktı ve geçen yedi yıllık süreçte hala dönüme 170 TL ödeme yapılmaya devam edildi.

Girdi maliyetlerindeki artışa bağlı olarak üretim maliyetleri yükselirken çoğu tarımsal üründe olduğu gibi fındıkta da üretim desteği ve teşvikler artırılmamıştır. Özetlemek gerekirse İktidar 7 yıldır fındık destek ödemesi yapmadı ve üreticiyi yalnız bıraktı.