Vakfıkebir İlçe Müftülüğü personeline 'Teknoloji Bağımlılığı' konusunda seminer verildi.

Uzman Psikolog Danışman Ahmet Köroğlu, Vakfıkebir İlçe Müftülüğü'nde görevli daire personeline 'Teknoloji Bağımlılığı' konusunda seminer verdi. Vakfıkebir İlçe Müftülüğü ve İlçe Sosyal Hizmetler Merkezi Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen seminere; İlçe Müftüsü Şükür Küçük, Şube Müdürü Halil Güneş ve Vaiz Nuri Dural'ın yanı sıra dairede görevli personel katıldı.

Uzman Psikolog Danışman Ahmet Köroğlu seminerde; teknoloji bağımlılığı, belirtileri ve sebepleri, kimlerin risk altında olduğu, teknolojiyi kullanma biçimleri, teknoloji kullanımının nasıl zararlı hale getirildiği ve bağımlılık riskinden korunmak için yapılabilecekler konularında bilgilendirmede bulundu.

Teknoloji bağımlılığını; 'teknolojiyi kullanmada  ve onunla ilişkide kişinin iradesini kaybetmesi, kendini denetleyememesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlaması hâli' olarak tanımlayan Formatör Ahmet Köroğlu, belirtilerini de; teknoloji başında harcanan vaktin giderek artması, ruhsal, sosyal ya da bedensel bir sorun oluşturmasına rağmen teknolojinin kullanılmaya devam edilmesi ve teknolojiden uzak kalınca huzursuzluk, uykusuzluk, öfke gibi yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması, planlanandan daha fazla teknoloji karşısında kalınması, teknolojinin, sorumlulukların  (iş, okul, aile, bireysel temizlik gibi) yerine getirilmesini engellemesi, zamanın büyük çoğunluğunun fiilen ya da zihnen teknolojiyle geçirilmesi ve teknoloji başında geçirilen vakitle ilgili kontrolün kaybedilmesi olarak ifade etti.

Teknoloji bağımlılığının sebeplerinin; kontrolsüz ve ölçüsüz kullanımın ne olduğuna dair bilgi eksikliği, bağımlılığın sonuçlarını bilmemek veya önemsememek, merak duygusunu kontrol edememek, bağımlı arkadaş çevresinin içerisinde bulunmak, can sıkıntısı ve yapacak daha iyi bir şey bulamamak, sosyal ilişki kuramamak ya da kurarken güçlük çekmek, gerçek dünyada başarılamayan şeyleri  sanal dünyada elde etmeye çalışmak şeklinde özetleyen Uzman Psikolog Danışman Ahmet Köroğlu, spordan uzak duran ve hareketsiz yaşamı  tercih edenler ile olumsuz ve bağımlı arkadaş çevresi bulunanların, ders başarısı sürekli düşük olan ya da  okul dışı faaliyetlere karşı isteksiz olanların, arkadaş edinme, iletişim kurma ve iletişimi  devam ettirme becerileri az olanların, aile içi çatışmalar yaşayan, sağlıklı  iletişimi olmayan aile üyelerinin, hayatlarında kaliteli vakit geçirebileceği  aktiviteler bulunmayanların, sosyal ilişkilerinde kendini ifade etmekte güçlük yaşayanların ve aileleri teknolojiyi olumsuz ve bilinçsiz kullanan bireylerin risk altında bulunduğunu söyledi.

Teknolojiyi kullanma konusunda da; 'sorumlu kullanma, kötüye kullanma ve bağımlılık' başlıkları altında bilgiler paylaşanKöroğlu; sorumlu kullanımın, kullanırken kimseye zarar vermemek ve  genel ahlaki kriterlerin sanal alemde de geçerli olduğunu unutmadan kullanmak olarak özetledi. Güvenli kullanımı; kötü niyetli kullanıcıların kişiye zarar vermesini önleyecek, özel hayatı, mahremiyeti, güvenliği koruyacak şekilde kullanım, faydalı kullanımı; sanal alemdeki gerekli gereksiz her şeyi seçmeden süzmeden kullanmak değil işe yaracak site ve uygulamaları ayıklayarak kullanım, bilinçli kullanımı; sanal alemdeki doğru bilgi kaynaklarını bilmek, yanlış bilgi ve yanlış bilgi kaynaklarını ayırt  edebilmek ve internette yazan her şeyi doğru bilgi diye kabul etmeyip gerektiğinde eleştirel de yaklaşarak düşünce ve davranış geliştirerek kullanım, dürüst kullanımı; dolaşımda tutulan içeriğin telif haklarına riayet ederek kullanım, sağlıklı kullanımı; yanlış duruş veya uzun oturuşlar sebebiyle bedene zarar vermeyecek şekilde kullanım; bilgili kullanımı; temel teknoloji bilgisine sahip olarak kullanım ve sınırlı kullanımı da günlük süre sınırlarına uyarak kullanım olarak ifade etti.

Teknoloji kullanımını nasıl zararlı hale getiriyoruz?

“YATIRIMLARIN İLÇEMİZE KAZANDIRILMASI İÇİN TEK YUMRUK OLACAĞIZ” “YATIRIMLARIN İLÇEMİZE KAZANDIRILMASI İÇİN TEK YUMRUK OLACAĞIZ”

İnterneti denetimsiz, sınırsız ve amaçsız, gündelik yaşamı ve sorumlulukları aksatacak şekilde, uzun süreli, uygunsuz içeriklere maruz kalarak, fiziksel, sosyal, psikolojik ve zihinsel gelişimi olumsuz etkileyecek biçimde kullandığımızda bizim için zararlı hale geleceğini vurgulayan Ahmet Köroğlu, kötüye kullanmanın;  fiziksel gelişim, psikolojik gelişim, sosyal gelişim, zihinsel gelişim ve manevi gelişim düzeylerini olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Teknolojik bağımlılıkların, internet ve sosyal medya, telefon ve tablet, oyun konsolları,  bilgisayar ve televizyon araçlarıyla gerçekleştiğini söyleyen Köroğlu, sosyal medya bağımlılığıyla ilgili olarak; "Canınız sıkılınca aklınıza gelen ilk seçenekse, gerçek hayatınızın önüne geçiyorsa, günlük hayatınızın ve sorumluluklarınızın aksamasına sebep oluyorsa, gerçek arkadaşlıkların yerini sanal arkadaşlıklar ve takipçiler alıyorsa, aşırı zaman alıyor ve ulaşılamadığında huzursuzluk oluşturuyorsa, sürekli bir şeyler paylaşma ihtiyacı duyuyorsanız, sosyal medya bağımlısı olduğunuzdan söz edilebilir." dedi.

Kurtulmak için önerilerde de bulunan Uzman Psikolog Danışman Ahmet Köroğlu, "Yavaş yavaş ama kararlı olarak azaltın. Oyunun yerini doldurun (spor, kitap okuma, farklı hobiler, vb.), düşünün! Sanal ortamdaki başarı ve saygınlık mı daha değerli, gerçek hayattaki mi?, Zararlarını, sizden aldıklarını değerlendirin ve gerekirse uzman yardımı alın." tavsiyelerinde bulundu.

Cep telefonu bağımlılığıyla baş etmek için ise; "Sabah uyandığınızda kendinizi hazır hissetmeden (giyinmeden, kahvaltı etmeden vb.) cep telefonunuzu elinize almayın. Güne pozitif ve sağlıklı şeylerle başlayın ve öyle sürdürün. Yatağınıza gitmeden en son 30 dakika önce telefonunuzu kontrol edin. Eğer mesajlarınız, cevapsız aramalarınız varsa dönüş yapmak için ertesi günü bekleyin. Uyku düzeninizi korumayı önceleyin. Cep telefonuyla yapmakta olduğunuz en önemsiz aktiviteyi azaltarak işe başlayın. Bir kişiyle yüz yüze iletişimdeyken cep telefonunuzu uzak bir yere koyma veya kapatma konusunda kendinizle anlaşın. Yemek yerken, arkadaşlarınızla gezerken, bir işle uğraşırken, cep telefonlarınızı  kullanmayın." önerilerinde bulundu.

Seminer sonunda İlçe Müftüsü Şükür Küçük, Uzman Psikolog Danışman Ahmet Köroğlu'na yaptığı sunum ve faydalı paylaşımlarından dolayı teşekkür etti.