İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Güçlendirilmesi Projesi’nin 3. Aşaması olan Vakfıkebir tecrübe geliştirme çalıştay toplantısı yapıldı. Vakfıkebir Ramada Otelde yapılan toplantıya İlçe Kaymakamı Dr. Hacı Arslan Uzan, Belediye Başkanı Muhammet Balta ve Proje sorumlusu Sevcan Kılıç Akıncı, yerel yönetim ve güvenlik kurulu üyelerinin yanı sıra İçişleri Bakanlığının belirlediği kurum temsilcileri katıldı.

VAKFIKEBİR’DE TECRÜBE GELİŞTİRME ÇALIŞTAYINI GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”

Proje sorumlusu UNDP Kilit Uzmanı Sevcan Kılıç Akıncı toplantı öncesi proje hakkında bilgilendirmede bulundu. UNDP Kilit Uzmanı Sevcan Kılıç Akıncı yaptığı bilgilendirmede;  “Projemiz İçişleri Bakanlığımızın projesidir. İçişleri Bakanlığı bu projede Avrupa ülkeleri tarafından finanse ediliyor. UNESCO’ya teknik destek sağlıyor. Projemiz sürekliliği olan bir projedir. Türkiye’de 2008’de başladı. İlk aşamasını 2008 ve 2010 yılları arasında tamamlandı. İkinci aşamasına 2012’de başladık, 2015’te tamamladık. Son aşamasını da şuan da devam etmekte olan projeye 2018’de başladık. Projemizin aslında birçok bileşeni var. 4 tane ana bileşeni var. Bu bileşenlerden bizim şuan da çalışmasını yaptığımız bileşen C bileşenidir. Pilot yönetişim yapılarının yaygınlaştırılması bileşenidir. Ama aynı zamanda bu yaptığımız çalışmaların mevzuat alt yapısını hazırladığımız A bileşeni de var. Ona da katkı sağlıyoruz. Aynı zamanda pilot uygulamalarımıza ilişkin etkinliklerimizin kamuoyuyla yürüttüğümüz B bileşenimiz de var. Dolayısıyla bu pilot kurullarımız yaptığımız uygulamalarda elde ettiğimiz bilgiler her üç bileşeni de destekliyor. 19 tane pilot kurulumuz var. Bu kurulların amacı sivil gözetimin geliştirilmesi için ilgili paydaşlarla istişare halinde yerel ve suç örgütlerini engellemeye yönelik olarak yerel güvenlik önlem planı hazırlamak. Bunu yerel önleme güvenlik kurullarımız ve siz kıymetli katılımcılarımız ile beraber hazırlıyoruz. Projemizin ikinci fazında Vakfıkebir’imiz de bizim pilot ilçemizdi. Projenin üçüncü fazında da çalışmalarımıza devam ediyoruz. 2012-2015 yılları arasında biz Vakfıkebir’de çalışma yürüttük. Biz burada çok eskiden tanıştığımız ve beraber çalıştığımız üyelerimiz var. Toplamda 19 kurul büyükşehirler de kuruludur. Her biri belli bir grup ilçeyi temsilen aslında orada çalışma yapıp bir modelleme geliştiriyor. Vakfıkebir’de bugüne kadar çokça çalışma yaptık. İlkini 2019’da yaptık. Daha sonra çalıştay yaptık ulusal suç önleme ofisi var. Bu ofisinin oluşması için yasal alt yapı çalışmasını iki gün Trabzon’da yaptık. Kamuoyu araştırılması yürütüldü. Şimdi yerel planlama araştırması için sizlerle istişare ediyoruz. Ama burada olamayan vatandaşlara da kamuoyu araştırmasını soruyoruz. Kolluk kuvvetlerinde ve sivil toplum kuruluşlarında eğitimlerimiz gerçekleştirdik. Vakfıkebir’de farkındalık artırma toplantısı gerçekleşti. Şuanda da Vakfıkebir tecrübe geliştirme çalıştayını gerçekleştiriyoruz dedi.”

STK’LAR ARTIK BİZİM BİR PARÇAMIZ, YANİ YÖNETİMİN BİR PARÇASIDIR

Vakfıkebir İlçe Kaymakamı Dr. Hacı Arslan Uzan yaptığı konuşmasında; “Öncelikle bakanlığımızın bu çalıştayı organize etmesinde emeği geçen başta Sevcan Hanım olmak üzere tüm yetkililere çok teşekkür ediyorum. Hakikaten güncel bir konu üzerinden bugün çalıştayımızı gerçekleştireceğiz. Konu sivil aktörlerle artık denetim mekanizmasına tabi tutulması çok kıymetli bir çalışma.  Kıymetli arkadaşlar, yönetimin aslında fonksiyonu değişti. Geçmişteki yönetim anlayışıyla şuanda ki bütün kurumlarımıza sadece kollukta değil, tüm kurumlarımızda katılımcı örneklerin artık ileri toplumların gelişmiş toplumların ve özelliği haline geldi. Naçizane Fransa’da bulunduğumuz süre boyunca oradaki kamu kurumlarının işleyiş süreçlerini emniyetin, jandarmanın, milli eğitim camiasının işleyiş süreçlerini inceleme fırsatı buldum. Hakikaten şunu gördüm; katılımcı demokrasiyi en etkin bir şekilde işletmeye çalışıyorlar. Buradan anladığımız şu; STK’lar artık bizim bir parçamız. Yani yönetimin bir parçasıdır. Tüm sürelerimize, önemli projelerimize katkıda bulunma destekte bulunma bizim gibi ortak aklı güçlendirmek adına çok önemli bir fonksiyon inşa ediyor. Dolayısıyla bizler yönetici olarak STK’larımızın projelerine destek vereceğiz. Onları süreçlerin içerisine dahil edeceğiz. Muhtarlarımızı ve yine gazetecilerimizi yerel basınımızı bu süreçlerin içerisinde hep tutmaya gayret edeceğiz. Trabzon’da 2 ilçe tercih edildi. Birisi Akçaabat bir diğeri ise Vakfıkebir’dir.  Özellikle Vakfıkebir’in tercih edilmesi takdire şayandır. İstanbul’da da bir toplantı var ilçemizi temsilen bu konuyla ilgili katılım sağlayacağım. Burada artık kolluk kuvvetlerinin daha dinamik, içerde vatandaşa yönelik hukuk dışı uygulama olduğundan bunun denetlenmesi soruşturulması araştırılması ve nihayetinde adli ve idari olarak işleme konu edilmesi ve bunu şeffaf hesap verilebilir şekilde gerçekleştirilmesi artık kaçınılmaz bir sonuçtur. Bunu biz kurul taassupluğu ve ya meslek taassupluğu yapmadan şeffaf bir şekilde yapmak zorundayız. İçişleri bakanlığımızın da yürütmüş olduğu kolluk gözetim komisyonunda bu amaçla zaten kanun hükmünde kararnameyle kuruldu. Yakın zamanda mülki müfettişlerimiz geldi. İlçemizde olan iş ve işlemleri denetlediler. Bakanlığımızda Avrupa Birliği projesi kapsamında pilot ilçe olarak bizi tercih etmesi ve bu projenin burada siz saygı değer taraflarla birlikte sürekli müzakere edilmesi bu konuda farkındalığın yaratılması, bunun tabana yayılması ve toplum tarafından artık benimsetilmesi ile inşallah güzel bir çalışma olacak diye düşünüyorum dedi.”

Toplantıda yapılan sunumların ardından oluşturulan kurullar, belirlenen konular hakkında çalışma yaptılar.