Trabzon Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Erdem Akbay beraberinde İcra Müdürü İsmail Yüksel ile birlikte gazetemizi ziyaret ederek Yazı İşleri Müdürü Ahmet Kamburoğlu ile bir süre sohbet ettiler. Ziyaret sırasında açıklamalarda bulunan Trabzon Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Erdem Akbay, sosyal güvenliğin bireylerin tüm yaşamları boyunca karşılaşabilecekleri mesleki, fizyolojik ve sosyo-ekonomik risklere karşı güvence sağlayarak koruyan politika ve sistemler bütünü olduğunu söyledi. Devlet tarafından idare edilen sosyal güvenlik sisteminin, vatandaşlara hayatları boyunca sağlık hizmeti vermeyi ve asgari bir gelir düzeyi sağlamayı ve kişilerin yaşlılık, hastalık, malullük, işsizlik, iş kazaları gibi çeşitli nedenlerle çalışamadıkları dönemlerde onları korumayı ve bu risklerden doğan zararları gidermeyi amaçlayan sistem olduğunu ifade etti.

“YATIRIMLARIN İLÇEMİZE KAZANDIRILMASI İÇİN TEK YUMRUK OLACAĞIZ” “YATIRIMLARIN İLÇEMİZE KAZANDIRILMASI İÇİN TEK YUMRUK OLACAĞIZ”

“İŞE BAŞLAYAN HERKESİN SİGORTALI OLMASI ZORUNLUDUR”

Fiilen işe başlayan herkesin sigortalı olması zorunludur. Çalışmaya başlayan herkesin kanunen mutlaka sosyal güvenlik sistemine dâhil olmak zorunda olduğunu vurgulayan İl Müdürü Erdem Akbay, işverenlerin de yanlarında çalıştırdığı kişileri sosyal güvenlik kurumuna bildirmek zorunda olduklarını belirtti.

“KAYITLI ÇALIŞMAYI TEŞVİK ETMEYİ AMAÇLIYORUZ”

Rehberlik yoluyla kayıtlı çalışmayı teşvik etmeyi amaçlıyoruz. İl Müdürü Erdem Akbay, Kayıt dışı istihdama neden olan etkenlerden bir tanesi de çalışanların ve işverenlerin sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan hak ve yükümlülüklerini yeterince bilmemeleri ve sosyal güvenliğin önemi konusunda yeterli bilinç seviyesine sahip olmamalarıdır. Bu nedenle, Sosyal Güvenlik Kurumu olarak, rehberlik anlayışını esas alan bir yöntem ile kayıtlı istihdamı teşvik etmeye çalıştıklarını anlattı. Tüm bu rehberlik çalışmalarına rağmen yapılan denetim ve tespitlerde sigortasız işçi çalıştırdığı tespit edilen işverenlere yüksek tutarlarda idari para cezası uygulandığının altını çizen İl Müdürü Akbay, sigortasız işçi çalıştırmanın, sigortalı işçi çalıştırmaktan çok daha maliyetli ve riskli olduğunu söyledi. İl Müdürü Akbay, örneğin bir işçinin 1 yıl boyunca sigortasız çalıştırıldığının denetim neticesinde anlaşılması halinde işverene asgari ücretin 14 katı tutarında idari para cezası uygulanacağını belirtti.

“KAYITLI ÇALIŞIP ÇALIŞMADIĞINIZI ÇOK KISA SÜREDE ÖĞRENEBİLİRSİNİZ”

Kayıtlı çalışıp çalışmadığınızı çok kısa sürede öğrenebilirsiniz. Çalışanların çalışmalarının işverenler tarafından bildirilip bildirilmediğini veya hangi kazanç seviyesinden bildirildiğini kısa sürede öğrenebileceği yollara da değinen İl Müdürü Akbay, çalışanların e-devlet şifresi ile sorgulama yapabileceklerini, 7 gün 24 saat “ALO 170” Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi’ni arayabileceklerini ayrıca il ve ilçelerde bulunan tüm sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezlerine başvurarak da, sigortalı çalıştırılıp çalıştırılmadığı ve hangi kazanç seviyesinden bildirildiğini kısa sürede öğrenebileceklerini söyledi.

“KAYIT DIŞI ÇALIŞMAYA KAYITSIZ KALMAYIN”

Kayıt dışı çalışmaya kayıtsız kalmayın. İl Müdürü Erdem Akbay, çalışanların sigortasız çalıştıklarını ya da ücretlerinin veya çalışma sürelerinin eksik bildirildiğini tespit ettiklerinde ihbar ve şikayetlerini; Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi “ALO 170” i 7 gün 24 saat arayarak, en yakın sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine şikâyetleri ileterek ya da CİMER yani Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi üzerinden yapabileceklerini vurguladı.