Vakfıkebir İlçesinin yetiştirdiği önemli değerlerden olan ve ilerlemiş yaşına rağmen 79 yıldır esnaflıkla uğraşan, 85 yaşında olmasına rağmen halen aktif olarak faal esnaflık yapan Hacı Avni Karadeniz, İlk günkü hevesle aynı şevk ve heyecanla esnaflık yapmaya devam ediyor. KEBİR SÜT, ENGİN PETROL, KEBİR BETON, RİBEK gibi dünya markası firmaları bünyesinde barındıran ve bunların yanı sıra Balıkesir, Amasya İllerinde kurulumu devam eden fabrikalarının yanı sıra Beşikdüzü OSB’deki fabrika ve Vakfıkebir İlçe Merkezindeki dükkanın da perakende olarak ticaret yapmaya devam eden Hacı Avni Karadeniz, ilçedeki fabrikalarında 500 kişi istihdam sağlayarak ülke ekonomisine ciddi oranda bir katma değer kadarken ilçedeki işçi istihdamını da karşılıyorlar.

“SENELER EVVEL HAYRINA CAMİ YAPTIRMAYI KAFAMDA PLANLAMIŞDIM”

Hacı Avni Karadeniz yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “İnşallah bu Fatih Sultan Mehmet camiini yaptırmakta muvaffak olacağız. Seneler evvel hayrına cami yaptırmayı kafamda planlamışdım. Arazisini aldım. 2 defa fiyat değiştirdiler. Fakat kafama koyduğum için hiç yılmadan araziyi satın aldım. Cenabı Mevla bize bunun yapılmasını bağışlayacak. Bu sürecin üzerine hayatımı koyarak yorum yapıyorum. Bantta izler gibi hayatımı gözümün önünde izliyorum. İlkokula başladığım zaman nasıldı. Ortaokulda nasıldı. Lisede nasıldı. Bu günlere gelme yolculuğumuzu gözümün önünden geçiriyorum. Bunları hep analiz ediyorum. Benim Allaha karşı hiçbir fiili hatam yoktur. Olmamıştır da. Bir gün camide oturuyoruz.  İmam vaaz ediyor. Dedi ki! hırs hıyanetliği yapanlar arşı ala da yargılanacak. Kadının biri sordu ona ki; hocam arşı ala neresidir. Dedi ki! cehennemin en derin yeri. Orada ceza görecek. Allah’ıma çok şükürler olsun ki! hiç bir zaman hırs yapıp hıyanetlik içerisinde bulunmadım. Hiç bir zaman harama el uzatmadım. Hep alın terimizle çalışıp kazanarak bu günlere geldik. Çok zor günlerden geçtik. Bu günlere gelmemize vesile olan Cenabı Allah’ıma şükürler ediyorum. İnşallah yaptırmaya vesile olduğumuz bu camide de namaz kılmayı ve namaz kılındığını görmeyi cenabı Allah bana nasip eyler. İlçemize ve bölgeye hizmet verecek olan bu camimizin açılışını da hep birlikte yapmak nasip olur inşallah dedi.”

“ÖMRÜM EL VERDİĞİ SÜRECE İLK GÜNKÜ HEYECANLA ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİM”

Ben İlkokul 3.sınıftayken babam ticaret işi yapardı. Bizde dükkana gidip geliyorduk. Dükkanda Fasulye seçerdik. Fındığın sivrisini ve tombulunu ayırırdık. Köyden gelen müşterilerimizin yağlarını tartar ve sepetlerinden boşaltırdık. 7-8 yaşından beri ticaretin içerisindeyim ve çalışıyorum. Aşağı yukarı 79 seneye tekabül ediyor. 85 yaşındayım. Köyde ya da şehirde fark etmez çalışmak ve üretmek mecburiyetimiz vardır. Biz okul ve dükkanda çalışma haricinde Cumartesi günü öğleden sonra köye gelip sığırları çıkartıp beklerdik. Pazar günü de bekler ahıra koyar ondan sonra çarşıya inerdik. Tabi ki çarşıda kalmıyorduk. Her gün akşamdan köydeki eve yürüyerek giderdik. Hem de sırtımızda bohçayla. Caferli köyünün de başına çıkardık. %80 dolu %20 boş giderdik. Yiyecek veya köyde ihtiyaç olan herhangi bir şeyi sırtımızda taşırdık. Mecburduk, çünkü evde çoluk çocuk yiyecek beklerdi. Ömrümüz hep çalışmak, uğraşmak mücadele ile geçti. Yorgunluk hiç bir zaman bizden gitmedi ve yinede gitmiyor. Yıllardır sürdürmekte olduğum fındık alımını Elimde oluşan sakatlık nedeni ile biraz ara vermek zorunda kaldım. Fındık almayı hemen hemen vazgeçtim gibi. Şimdi öyle bir şey ki benim eski gücümde yok.  85 yaşındaki Hacı Avni Karadeniz önemli konulara değindi; 79 yıldır Vakfıkebir İlçesinde esnaflık yaptığını belirten Karadeniz, babasının yanında henüz küçük yaşta daha ilkokula gittiği sıralarda ticaret yapmaya başladığını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti.  Ben rahmetli babamın yanında daha ilkokul çağlarında esnaflık yapmaya başladım ve ticaret hayatına böylece atıldım. Hiçbir zaman hazır yiyip içmedik. Çalışıp emek harcayarak bir şeyleri elde ettik. Bugünkü konumumuza çok kolay ulaşmadık. Tırnaklarımızla kazıyarak ve halen daha ilk günkü heyecan ve şevkle çalışarak bugünlerimize geldik. Babamın yanında başladığım ticaret hayatına ondan öğrendiğim ticaret ahlakı ve ahilik kültürünü benimseyerek bende kendime ait işyerimi kurdum. Babamdan öğrendiğim terbiye, ahlak ve ahilik kültürü ile bende çocuklarımı yetiştirdim. Hiçbir zaman müşteriyi hor görmedik. Müşteri velinimetimizdir diyerek ticaret hayatımızı sürdürmekteyiz. Çocuklarım ticaret ahlakı ve ahilik kültürü bakımından benden daha titizdirler dedi.

“ÇOK ZOR GÜNLERDEN VE ŞARTLARDAN BU GÜNLERE GELDİK”

H. Avni Karadeniz, İlk günlerde yaşadığımız zorlu günlerden çok şükür bu günlere geldik. 9 çocuk babasıyım. Benden doğanlarla birlikte 70 nüfusa ulaştık. Ben isterdim ki nüfusum 100 yada daha fazla kişi olsun. Çocuklarım daha çok olsun. Ama buna da şükürler olsun. İlçede bizi sevenler olduğu gibi sevmeyenlerde vardır. Ama biz ailece Vakfıkebir’i seviyoruz. O yüzden bu kadar yatırımı Vakfıkebir’e yaptık. Biz Karadeniz ailesi olarak hiçbir zaman kendimizi dev aynasında görmedik. Bundan sonrada görmeye niyetimiz yok. Bizler bu güne kadar hiç kimsenin bir tavuğuna kışı demedik. Bundan sonrada demeye hiç niyetimiz yok. Biz mütevazı bir aile yapısına sahibiz. Bu günlerimize çalışarak, emek harcayarak, gece gündüz demeden çoluk çocuk tırnaklarımızla kazıyarak geldik. Hiç kimseyle bir sorunumuz ya da bir aksi işimiz olmadı. Allah’ıma dua ediyorum bundan sonrada inşallah olmaz. Hiçbir zaman ilçemden ayrılıp başka yerde yatırım yapmayı düşünmedim. Halen daha bu yaşıma rağmen kocunmadan çalışmaya devam ediyorum. Yeni yetişen nesilleri çalıştırmak mümkün değil. Gençlere iş imkanı sunuyoruz, Maalesef çalışmıyorlar. Herkes çalışmadan, üretmeden para kazanma derdinde.  Gençleri sıkıştırmaya gelmiyor, bırakıp kaçıyorlar. Ama ben yine ilk günkü heyecanla çalışmayı sürdürüyorum. Cenabı Allah helalinden kazanıp harcamayı cümlemize nasip eylesin. Bizler bir döneme damga vurmuş esnaflarız. İnşallah bu ilçeden bizim gibi ilçesini ve ilçede yaşayan insanlarını seven, bayrağına,  vatanına ve milletine bağlı işadamları veya esnafların çıkması haliyle bizleri mutlu ve bahtiyar eder. Bundan mutlu oluruz dedi. H: Avni Karadeniz,  sizlere de yayın hayatınızda başarılar diliyorum. İlçemizin ve bölgemizin sesi ve kulağı oluyorsunuz. Gazetenizi her hafta merakla bekleyip alıp okuyoruz. İlçede ve bölgede olan olayları, eksiklikleri veya yatırımları tarafsız bir şekilde bizlere aktarıyorsunuz. Böyle güzel çalışmalarınızdan dolayı sizleri kutluyor, çalışma hayatınızda başarılar diliyorum. Bu güzel ve hoş sohbet imkanını bana tanıdığınız içinde ayrıca teşekkür ediyorum dedi.

"GÜLBAHAR HATUN ANADOLU LİSESİ ANTALYA’DA" "GÜLBAHAR HATUN ANADOLU LİSESİ ANTALYA’DA"

Büyükliman Postası Gazetesi Haber Müdürü sadık Aydın  ise, duayen esnaf Hacı Avni Karadeniz’in ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek,  İlçeye verdikleri önem ve yatırım için kendisine teşekkür etti. Çalışmalarında kendisine ve ailesine başarılar diledi. Ziyaret güzel bir sohbet ortamında Hacı Avni Karadeniz’in eskilerden günümüze kadar olan anılarını anlatması, nasihatlerde bulunmasının ardından son buldu.