Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadem Sağlam, Vakfıkebir ilçesi olarak fındık fiyatındaki beklentilerinin 4 dolar olduğunu, fakat açıklanan fındık fiyatının hiç kimseyi mutlu etmediğini dile getirdi. Başkan Sağlam, fındık fiyatını 4 dolar çıvarında beklerken 27 TL olarak açıklanması hiç kimseyi mutlu etmemiştir dedi.

“FINDIK FİYATININ 27 TL OLMASI ÜRETİCİYİ MUTLU ETMEMİŞTİR”

Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadem Sağlam, “Geçen yıl temmuz ayında fındık fiyatı verildiğinde dolar fiyatı 6.80 TL civarındayken, bu yıl bu fiyat 8.50 TL civarında seyretmektedir. TMO’nun alım yapacağı 2021 yılı fındık fiyatı verilmeden önce bu durum göz önünde bulundurularak fiyat belirlenmeliydi. Böyle düşünülseydi daha doğru olacaktı. Bu yıl ki fındık fiyatının 4 dolar olmasını beklerken bir anda açıklanan fiyat üzücü olmuştur. Her şeyin fiyatında ciddi oranda artış var. Artmayan bir şey yok. Hatta bazı ürünlerde yüzde 100 artış var. Gübre girdileri dahil pek çok ilaç fiyatında da ciddi artış var. Bütün bu durumlar göz önündü bulundurulduğunda üreticinin ezilmemesi için TMO’nun fındık alım fiyatı 4 dolar olmalıydı. 4 doların Türkiye dışındaki alıcılar için de uygun olacaktı dedi.”

ARZUMUZ İSTEĞİMİZ TALEBİMİZ 4 DOLAR OLMASIYDI

Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadem sağlam; “Girdi ve enflasyon fiyatlarındaki artış ortada. Salgının verdiği etki de ortada. Verilen iyi bir fiyat Karadeniz Bölgesinin yaralarının hızlıca sarılmasına neden olacaktı. 4 dolarlık fiyat üreticimizin de esnafımızın da yüzünü güldürecekti. Bizim de talebimiz, arzumuz isteğimiz TMO alım fiyatının 4 dolar olmasıydı. Fındık bizim bölgemizde ekonominin lokomotifi. Artan maliyetler de ortada. Ona verilecek fiyatın silsile halinde bütün ekonomi dalları üzerinde etkisi olacaktı. Bu etkinin iyi olabilmesi için bana göre bu sene TMO’nun alım yapacağı fındık fiyatı kesinlikle 30 TL’nin üzerinde olmalıydı. Hatta bugün için 4 dolar diyebileceğimiz 34-35 TL’lere varmalıydı.”

BU VE GELECEK SENELER İÇİN 4 DOLAR OLMALIYDI

Başkan Sağlam, “Bana göre bu sene ve gelecek seneler için çok olağan üstü bir durum olmaz ise fındık fiyatı, TMO alım fiyatı 4 dolar olmalıydı. Bölgemizde bütün ekonomi fındığa bağlı. Biz fındık fiyatındaki sorunu çözersek bundan sonra verimlilik gibi diğer sorunlarımızı konuşup tartışıp çözebiliriz. Biz dönüm başına 80 kilo ürün alıyoruz. Bu dünyanın en az rakamı dedi.”

4 DOLAR FİYATI YARALARIMIZI SARARDI

Başkan Kadem Sağlam, “Korona salgını bizi yordu yıprattı. Sezon başında 3,5 dolar civarında açıklanan fındık fiyatı sezon sonunda 2,5 dolara indi. Bu da yordu yıprattı. Bu sene Türkiye dışında fındık az olduğu haberini alıyoruz. İtalya’da fındık az. Fındık almak isteyen Türkiye’nin kapısını çalacak. Bu da iyi değerlendirilmeli. 4 dolar gibi iyi bir fiyat yaralarımızı saracaktı. Fakat 27 TL olarak açıklanan fındık fiyatı hiç kimseyi mutlu etmemiştir dedi.