Özel bireyler, aileleriyle birlikte, 40 kişilik bir grupla, Trabzon'da bulunan Ayasofya Camii, Boztepe Seyir terası, Botanik Bahçesi ziyaret edildi.

Geziyi organize eden İlçe Müftülüğü Engelli Koordinatörü Şenocak Mahallesi Camii İmam Hatibi Davut Bayraktar, engelli ve ailelerinin geziden çok mutlu olduklarını dile getirdi. Ulaştırma ve Alt Yapı bakanı Adil Karaismailoğlu’nun eşi Nilüfer Karaismailoğlu Hanımefendi, Trabzon Büyük Şehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun eşi SevcanZorluoğlu Hanımefendiler programımıza iştirak ederek özel birey öğrencilerimizle yakından ilgilendiler. Kendilerine özelbireyler ve aileleri adına teşekkür ederiz.

“BAŞKAN ÇİMŞİT’TEN İKRAM”

Gezi sonunda özel bireyler ve ailelerine Trabzon Büyükşehir Belediyesi Sosyal hizmetler daire başkanı Muharrem Çimşit yemek ikramında bulundu. Gezi için ekibimize yardımcı olan İl Müftüsü Selami Aydın ve İlçe Müftüsü Şükür Küçük, gezi programında ekibimize eşlik edip özel bireyler ve ailelerine ikramda bulunan, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Müdürü Muharrem Çimşit'e teşekkür etti.

“SAHİL PARKIMIZIN YAPIMINA BU YIL İÇERİSİNDE BAŞLAYACAĞIZ” “SAHİL PARKIMIZIN YAPIMINA BU YIL İÇERİSİNDE BAŞLAYACAĞIZ”

“TRABZON’UN SİMGESİ AYASOFYA CAMİİ”

Ayasofya, Aya ve Sofya diye iki kelimeden oluşur. Aya, kutsal, dindar ve azize; sofya ise bilgelik, temiz ruhlu ve temiz düşünceli anlamlarına gelir. Sonuç olarak Ayasofya, “Kutsal bilgelik” yada “dindar/azize sofya” anlamına gelmektedir.

123-1263 yılları arasında Ayasofya adıyla kilise olarak ibadet için inşa edilmiş olup yapı, Fatih Sultan Mehmet’in 1461’de Trabzon’u fethiyle, fethin sembolü olarak camiye çevrilmiştir. Ayasofya Camii’nin yanıbaşında yükselen kule ise 1427 yılında çan kulesi olarak yapılmıştır. Ancak fetihten sonra orası da minare olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu yapı 1964 yılına kadar yaklaşık 500 yıl cami olarak kalmıştır. Ancak 1961-1964 yıllarında Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İngiltere Edinburgh Üniversitesi arasında yapılan restorasyon protokolü ile üç yıl süren çalışmaların neticesinde özel sıva sökülmüş ve resimler açığa çıkarılarak müzeye çevrilmiştir. 1964’ten 2013 yılına kadar müze olarak kalmış ve 49 yıl aradan sonra 28.06.2013 tarihinde tekrar camiye döndürülmüş ve ibadet maksadıyla inşa edilen yapı yine ibadet maksadıyla cami olarak kullanılmaya başlanmıştır.