ANKARA TRABZON GÜNLERİ 2. GÜN ANKARA TRABZON GÜNLERİ 2. GÜN

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısı ile Vakfıkebir Mustafa Turupçu Gençlik Merkezinde etkinlik düzenlendi. Düzenlenen etkinliğe Vakfıkebir İlçe Kaymakamı Dr. Hacı Arslan Uzan, Belediye Başkanı Muhammet Balta, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Altın, Gençlik Merkezi Müdürü Yunus Ali Civil, Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Cemile Kahyaoğlu, İlçe Müftüsü Şükür Küçük, usta öğreticiler ve özel öğrenciler katıldılar.  

Nisan günü 2007 yılında Birleşmiş Milletler tarafından Otizm Farkındalık Günü olarak ilan edilmiştir. Toplumun otizme dikkatinin çekilmesi için nisan ayı otizm farkındalık ayı olarak tanımlanmıştır. Türkiye’de de 2008 yılından itibaren 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenlenerek otizmliler hatırlanmaktadır.

“OTİZME MAVİ IŞIK YAK!”

Vakfıkebir Mustafa Turupçu Gençlik Merkezi Müdürü Yunus Ali Civil yapılan etkinlik sonrası yaptığı açıklamada; “Otizm doğuştan gelen ve yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan, bireylerin sosyal ve iletişim alanlarında belirgin yetersizlikler yaşamasına neden olan tekrarlayıcı davranışlar vb. belirtiler gösteren bir farklılıktır. Otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla 2 nisan’da “Dünya Otizm Farkındalık Günü” sebebiyle çalışmalar yapılmaktadır. Nisan ayı BM tarafından bütün dünyada otizm farkındalık ayı, 2 nisan günü ise otizm farkındalık günü olarak ilan edilmiştir. Otizm doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen karmaşık bir gelişim bozukluğudur. Dünya da otizmin görülme sıklığı 58 kişiden birinde, ülkemizde ise her 69 çocuktan birinde görüldüğü düşünülmektedir. Otizm tüm ırklarda, tüm sosyal ekonomik düzeylerde, tüm ülkelerde görülmektedir. Erkek çocuklarda görülme sıklığı kız çocuklardan daha fazladır. Otizm gelişimsel başka tanı da eşlik etmektedir. Öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu gibi. Otizmin temel belirtileri arasında başkalarıyla göz teması kurmamak, gözlerinin bir yere takılıp kalması, ismi söylendiğinde bakmamak, sözleri tekrarlamak, parmağı ile istediği şeyi gösterememek, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi, takıntılı davranışlar gibi. Otizmi fontda alalım. Sadece bir gün değil, her gün onların farkında olmalı, kabullenmeli, hayata  katılmaları için destek olmalıyız. Farklılığımız yok, ortaklığımız çok! 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık gününde; Otizme mavi ışık yak! 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Gününde tüm otizmli vatandaşlarımızı unutmadığımızı ve onlarla birlikte bu hayatta var olduğumuzu belirterek, önlerindeki süreçte başarılar temenni ediyor, bütün engelli çocuklarımıza, ailelerine ve milletimize sağlıklı, hayırlı ve mutlu bir gelecek diliyorum dedi.