Vakfıkebir Turizm Uygulama Otelinde gerçekleştirilen;  öğrenci, öğretmen ve velilerin katılımcı olduğu etkinlikte Vakfıkebir TSM personeli Dr. Sema Akyüz “Sigaranın Zararları” ve Dr. Hasan Alp Turgut “KOAH” konularında eğitim vermiş olup Alo171 ve sigara bırakma polikliniklerinin tanıtımı da yapılmıştır. Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. İbrahim Kul ve birim personelleri, Vakfıkebir TSM personellerinin iştirak ettiği program karbonmonoksit ölçümü yapılması ile sonlandırıldı.

Vakfıkebir Toplum Sağlığı Merkezi Eğitim Hemşiresi Şaduman Şahin; Vakfıkebir Toplum Sağlığı ve İl sağlık müdürlüğü adına, gösterdikleri misafirperverlikten dolayı Vakfıkebir Uygula Oteli (MTAL) Müdürü Mehmet Kahveci ve personeline teşekkürlerini iletti.

YENİ YERİNDE HİZMETE BAŞLADILAR YENİ YERİNDE HİZMETE BAŞLADILAR

“NEFESİNİZİN KIYMETİNİ BİLİN”

Vakfıkebir Toplum Sağlığı Merkezi Eğitim Hemşiresi Şaduman Şahin yaptığı açıklamada; Solunum sistemiyle ilgili nefes darlığı, öksürük, balgam çıkarma gibi kalıcı yakınmalarla seyreden KOAH, yaygın, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığıdır. Dünyada 300 milyonu aşkın KOAH hastası olduğu öngörülmekteyken, yılda yaklaşık 3 milyon kişinin ölümüne neden olarak tüm dünyadaki ölüm nedenleri arasında 3. sırada bulunmaktadır. KOAH oluşumunda başlıca risk faktörü tütün ve tütün ürünleri kullanımı olmakla birlikte, hava kirliliği, biyomas (özellikle evlerde kullanılan odun, tezek gibi yakıtlardan çıkan duman), çeşitli gaz ve tozlara çevresel veya mesleki maruziyet de önemli risk faktörlerini oluşturmaktadır. Bu maruziyetlerin bulunduğu kişilerde nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarma gibi şikayetlerin ortaya çıkması KOAH tanısını akla getirmelidir. Bu tanı, basit bir şekilde kısa sürede gerçekleştirilebilecek bir test olan "solunum fonksiyon testi" (SFT) ile konulabilmektedir. KOAH tanısı alan bir kişide ilk yapılması gereken, sigaranın bırakılması veya zararlı toz ve gaz gibi risk faktörlerine maruziyete son verilmesidir. Ayrıca dengeli ve sağlıklı beslenmek, düzenli günlük fiziksel aktivite yapmak KOAH hastaları için yapılması gereken davranışlar arasında yer almaktadır. Hastalıklardan korunmak da KOAH tedavisinin önemli bir bileşenidir. Hastalığın seyrini kötüleştiren, ölümlere neden olabilen durum hastalıkta alevlenme gelişmesidir. Enfeksiyona bağlı alevlenmelerin önüne geçebilmek için, kalabalık ortamlardan uzak durulması, gereken durumlarda maske takılması, grip, zatürre ve COVİD aşılarının olunması önerilmektedir. KOAH tanısı konulduğunda genellikle kalp hastalıkları, tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı gibi ek hastalıklar çoğunlukla eşlik etmektedir. Bu nedenle şikâyetiniz olduğunda ilgili branş hekiminizden randevu almanızı eğer tanılı iseniz eşlik eden hastalıklarınızın da tedavi ve takiplerini düzenli olarak yaptırmanızı tavsiye ediyoruz. KOAH’ta erken tanı, hastalığa bağlı yaşanacak sorunları aza indirgeyecek, ölüm oranını azaltacaktır. Bu nedenle, 40 yaş üstü, sigara içen veya içmiş (veya çevresel / mesleki maruziyet yaşayan) kişilerde başta efor ile gelişen nefes darlığı, öksürük ya da balgam yakınmalarından birinin olması KOAH varlığının habercisi olabilir. Bu tanımlamaya uyan vatandaşlarımızın en yakın göğüs hastalıkları hekimine başvurması ve KOAH varlığı açısından araştırılması gerekmektedir.  Bu yıl 16 Kasım 2022’de gerçekleştirilecek olan Dünya KOAH Günü sloganımız “Nefesinizin kıymetini bilin” olarak belirlenmiştir dedi.