Vakfıkebir Büyüklkiman Aile Sağlığı Merkezi Aile Hekimi Dr. Zafer Kamiloğlu, salgın dönemlerinde iyi bir bağışıklık sisteminin önemine vurgu yaparak, “İçinde bulunduğumuz Corona virüs pandemisinde, virüs ile mücadele ederken sağlıklı oruç için neler yapılması konusunda açıklamada bulundu.”



Dr. Zafer Kamiloğlu, On bir ayın Sultanı Ramazan-ı Şerif’e ulaşmanın huzurunu, mutluluğunu ve heyecanını yaşıyoruz. Dr. Kamiloğlu, Corona virüs sürecinde bağışıklık sisteminin önemini vurguladı. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin corona virüse yakalanma oranının daha yüksek olduğunu belirti. Peki korona günlerinde ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz? Bağışıklık sistemimizi düşürmeden oruç tutmak mümkün mü?
SALGIN DÖNEMİNDE ORUÇ TUTARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Beslenme ve bağışıklık sistemi bu noktada önem taşıyor. Yiyeceklerin içerisinde vitamin ve mineralleri yeterli almadığımızda 2 tane risk oluşmaktadır. Bunlardan biri bağışıklık sistemimizde açık oluşması ve iyileşme süreçlerinin uzaması olarak gösterilebilir. Oruç tuttuğumuzda sağlıklı besinleri seçersek, sağlıklı bir bireyin viral enfeksiyonlara yakalanma riski düşük olacaktır.
VÜCUDUMUZ ORUÇA HAZIRLAMAK İÇİN
Dr. Zafer Kamiloğlu, Biz de çok yaygın bir çinko eksikliği var. Çünkü çinko vücudumuzun her yerindeki hücrelerde ve birçok enzimin yapısında ana faktördür. Bağışıklık sistemiyle temel ilişki kurulmasını sağlar. C vitamini birçok enzimin kofaktörüdür. C vitamini hastalığı hızlı bir şekilde iyileştirme özelliği vardır. Bu noktada C vitaminden faydalanabiliriz. Eğer iftar yapmayıp, sahuru atlıyorsak bu bağışıklık sistemini tehdit eder. D vitamini eksikliği çok yaygın. Besinlerle destek sağlayabiliriz. Süt, peynir, yoğurt, yumurta ve balık yemek bu noktada D vitamini açısından destek sağlar. Oruç döneminde ise multivitamin kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Asıl konu yiyecekleri iyi planlamak.
GÜÇLÜ BİR BAĞIŞIKLIK İÇİN İFTAR VE SAHUR SOFRALARI NASIL OLMALIDIR?
Dr. Kamiloğlu, İftar vaktinde bir bardak ılık su ile başlamak ve iftar boyunca 3-4 bardak suyu öğünle beraber tüketmek gerekir. İftariyelik çok önemlidir. Önden yüksek protein kaynağı peynir ya da kuruyemişlerden birkaç parça yemek, çiğ sebzelerden yararlanmak mideyi zorlamamanızı sağlayacaktır. Sulu yemekleri tercih edin. Yanına bulgur pilavı yoğurt eşlik edebilir. Sahur en önemli öğün. Mutlaka sahura kalkın dedi.