Vakfıkebir Ziraat Odası Başkanı Muhammet Kılıç; Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta sonu Ordu ilini ziyaret ederek fındık fiyatını açıkladı. Son yıllarda olduğu gibi bu yılda fındık fiyatının hasat öncesi açıklanması ve müdahale alım olarak TMO’nun alıcı olarak görevlendirilmesi çiftçimiz ve piyasa adına olumludur. Enflasyonun sert yükselişi ve üretici maliyetlerinin iki şer üçer kat artması fındık üreticisini, fındık fiyatlarının da iki ve üç katartacağı şeklinde beklenti Cumhurbaşkanımızın Giresun kalite 50 randıman fındığa 53 lira fiyat açıklamasıyla sonuçlandı. Daha öncesinde bakanlık temsilcilerinin geçen yıla göre yüzde12 artışla 765 bin ton olarak rekolte açıklanmıştır. Bölgemizde don olayları ve iklimlerdeki değişiklikler ile rekoltenin geçen yıla göre düşük olacağı belirtildi.

“FINDIĞIN FİYATI REKOLTEYE GÖRE DEĞİL MALİYETE GÖRE BELİRLENMELİDİR”

Rekolte yüksek olduğu takdirde fiyatın maliyetin altına düşmemesi için aradaki farkı devlet sübvanse etmelidir. Çiftçimiz fiyat istikrarsızlığından etkilenmemelidir. Örneğin geçen yıl 1 kg fındık ile 3 litre akaryakıt alınabilirdi, bu yıl 1 kg fındık ile 2 litre akaryakıt alınabilmektedir. Artan gübre fiyatları çiftçimizinbir çoğubahçesine gübre atamamıştır. Böylelikle bölgemizde rekoltenin düşük olması sebepleri arasındadır.

Açıklanan fındık fiyatına istinaden; Çiftçimiz girdi fiyatları (gübre, yakıt, ilaç ve işçilik, gibi) maliyetleri karşılayıp üretim sezonunu bereketli ve karlı şekilde kapatmanın hesabında, sanayicimiz ise maliyet kalemlerinden birisi olan fındığı alıp mamül yaparak piyasa rekabetine girip kar elde etme durumundadır. Tüketicilerimiz ise İtalyan çikolatalarını değilde kendi ürünümüzü, kaliteli fındığımız ile üretilen çikolataları uygun fiyata ailesiyle tüketme talebindedir. Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Başkanımız Sayın Şemsi Bayraktar’ın hem üreticinin ve tüketicinin fiyat dalgalanmalarından etkilenmemesi için girişimlerde bulunup hükümet temsilcileriyle görüşmeler yapmaktadır. Kendisine sizlerin aracılığıyla teşekkür ediyorum.

“LİSANSLI DEPO SİSTEMİNE GEÇİLMELİDİR”

Çiftçilerimizin fındığını emanete vermemesi için lisanslı depo sistemine geçilmeli, Fiskobirlik yeniden müdahale alımda görev almalıdır. TMO alım noktalarına uzak olan ilçeler Fiskobirlik kanalıyla alıma dahil olabilir. Fiskobirlik ürünümüze katma değer sağlayan çiftçi kuruluşumuzdur. Fiskobirlik ürettiği iç fındık ve çikolataları ihraç eder durumda olup ülkemize döviz girdisi sağlamaktadır.

Çiftçilerimiz bahçesinden uzaklaşmamalı; Yaşlanan bahçeler gençleştirilmeli ve fındıkta iyi tarım uygulamalarına devletin desteği devam etmelidir. Çiftçilerimiz teknik birimler İlçe tarım ve ziraat odalarıyla işbirliği içinde bakımlı fındık bahçeleriyle verimimizi daha çok artırmalıyız. Açıklanan fiyata göre 1 randıman 1 TL düzeyinde,  kültürel uygulamalar  (budama, toprak işleme, bahçe altı temizlik, gübreleme) ile de verimimiz %30 varan oranda artmış olacaktır. Verimi düşük bahçelerde maliyet yarı yarıyadır. Fakat bakımlı bahçelerde verime oranla maliyetimizi çok düşeceğinden karlılığımız artacaktır.

“TMO ALIM KRİTERLERİNİ İYİLEŞTİRMELİDİR”

PAZAR YERİMİZ İÇİN GERÇEKÇİ ÇÖZÜMLER ÜRETTİK PAZAR YERİMİZ İÇİN GERÇEKÇİ ÇÖZÜMLER ÜRETTİK

TMO geçmiş yıllarda yaptığı gibi hedeflediği miktarda alım yaparak fındık Üreticisini depolardan geri çevirerek ve üreticileri depoların önünde mağdur edilirse, açıklanan fiyatın hiçbir geçerliliği olmayacaktır. TMO alım kriterlerini iyileştirmesi taleplerimiz arasındadır. Örneğin kotayı yükseltmesi, çürük oranını düşürmesi, nem oranını düşürmesi, kabuk çatlak oranı gibi.TMO ‘dan dönen fındığın serbest piyasada bu rakamın çok altında oluşacaktır. İşte o zaman fındık üreticisinin mağduriyeti net olarak ortaya çıkacaktır. Durum böyleyken, fındık fiyatı 53 TL diyemeyebiliriz.

İklim değişiklikleriyle geçmiş yıllarda üreticilerimiz fındıklarını kurutamama problemleri yaşadılar. Bir kısım üreticilerimiz gurbetçi, bir kısım üreticimiz ihtiyacı var fındığını pazara indirip satacaktır. Devletimizin bazı yıllarda desteklediği makine ekipman desteğinde fındık kurutma makinelerine ve iştirakçilere desteğinin ve tesis sayılarının artması yönünde çalışma yapmalıdır.

Bakanlık temsilcilerinden oluşan komisyonun belirlediği hasat tarihleri; 0-250 rakımın hasat tarihinin 13 Ağustos, 250-500 rakımın hasat tarihinin 18 Ağustos, 500 rakım ve üzerinin hasat tarihinin ise 25 Ağustos’dur. Çiftçilerimiz hasat tarihlerine uymalıdırlar. Fındık olgunlaştıkça yerden toplamayı tavsiye ediyoruz çünkü az işçilik ve yüksek randıman alırsınız. Tüm çiftçilerimiz; Hasadınız bereketli kazancınız yüksek olsun.

“FINDIK DESTEKLEME ÜCRETLERİ ARTIRILMALIDIR”

Hal böyle iken fındık üreticisine yıllık verilen destekleme ücreti olan 170 TL muhakkak artırılmalıdır. Ayrıca günlükçü ücretleri, fındık patosu ücretleri, gübre desteklemeleri ve fındık bakımı için kullanılan gübre ve ilaç fiyatlarında muhakkak kolaylıklar sağlanmalıdır.