Mesleki Eğitim İş Birliği Protokol İmza törenine Trabzon İl Milli Eğitim Müdürü Burak Fettahoğlu, Vakfıkebir İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Altın, Karadeniz Kardeşler Gıda San. Tic. A.Ş. (KEBİR SÜT) Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Karadeniz ve Başkan Yardımcısı Yılmaz Karadeniz, Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Korkut Hekim katıldı.  İmza töreni öncesi sunum konuşmasını İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Altın yaptı.

"GÜLBAHAR HATUN ANADOLU LİSESİ ANTALYA’DA" "GÜLBAHAR HATUN ANADOLU LİSESİ ANTALYA’DA"

“ÇIRAK SAYIMIZ 650’YE ULAŞMIŞTIR”

Müdür Ahmet Altın konuşmasında; “Vakfıkebir Mesleki Eğitim Merkezimizin yürütmekte olduğu mesleki eğitim programları kapsamında olan Ustalık Telafi Programına istinaden en az lise mezunu adayların kayıt yapılarak işletmelerde çalışan personellerin mesleki eğitim belgesi (USTALIK BELGESİ) ile deneyimli usta olmaları için toplanmış bulunuyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın 2022 yılı sonuna kadar “BİR MİLYON ÇIRAK” hedefleri doğrultusunda başlatılan Ustalık Telafi Programı yoğun ilgi görmekte olup bölgemizde yer alan işletmelerle Vakfıkebir Mesleki Eğitim Merkezinin yapmış olduğu çalışmalar sonucunda çırak sayımız Ekim ayı sonunda 650’ye ulaşmıştır. 2022-2023 Eğitim öğretim yılı okulumuza da öğrencilerimiz 48 sınıf, 12 alan ve 35 dalda mesleki eğitimlerine devam etmektedir. Okulumuzda 1 Müdür, 3 Müdür Yardımcısı, 12 Kadrolu Öğretmen, 2 Ücretli Öğretmen, 1 Görevlendirme Geçici İşçi ve 1 TYP (İŞKUR) kapsamında personelimiz bulunmaktadır. 2022-2023 Eğitim Öğretim yılı için 9.sınıfa 33 öğrenci kaydı yapılmış olup kayıtlarımız devam etmektedir.  2022 Yılı Kalfalık/Ustalık Sınavlarında adaylardan 295 kişi Ustalık Belgesi, 176 kişi ise Kalfalık Belgesi almaya hak kazanmıştır. 2022 Yılı içerisinde 328 adaya İş Pedagojisi (usta öğreticilik) sınavı yapılmış olup belge düzenlenmiştir. 2022 Yılı içerisinde 20 adaya Meslek Lisesi Diploması düzenlenmiştir. Kayıtlarımız 12 ay devam etmekte olup; kayıt şartları, gerekli bilgi ve belge için Mesleki Eğitim Merkezimizle her zaman iletişime geçerek yardıma hazırdır. Ülkemizi kalkındırmak için istihdama vereceğimiz yetişmiş insan gücü desteği öneminin farkında olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Değerli katkılarınıza teşekkür ediyoruz dedi.

“TRABZON’DA 6 BİN 500 ÇIRAK ÖĞRENCİMİZ VAR”

Trabzon İl Milli Eğitim Müdürü Burak Fettahoğlu ise, “Sayın Cumhurbaşkanımızın 1 milyon çırak öğrenci hedefine ulaşılması noktasında çok ciddi teşvikleri söz konusu oldu. Şuan Türkiye’de 1 milyon çırak öğrenci hedefine çok emin adımlarla yürüyoruz. Şuan 800 binli sayıları geçtik. İnşallah Türkiye’de yakın zamanda 1 milyon çırak öğrenciden bahsedeceğiz. Biliyorsunuz sayın bakanımızın girişimleri yine sayın cumhurbaşkanımızın onayıyla çırak öğrencilere asgari ücretin ilk 3 yıl için söylüyorum %30’u 4.yılda %50’si verilmekte. Aslında bunu birazda şöyle açarsak, Trabzon özelinde bahsettiğimiz zaman yaklaşık 10 ay önce Trabzon’da 680 çırak öğrenci vardı. Bunun diğer adı da 680 ailenin evine aynı zamanda asgari ücretin her ay %30’u giriyor. Bizlerin Trabzon’da yapmış olduğu çalışmalarla beraber ilçe eğitim müdürlerinin, mesleki eğitim merkezi müdürlerimizin, okul müdürlerimizin yapmış olduğu çok değerli çalışmalar sonunda şuan Trabzon’da 6 bin 500 çırak öğrencimiz var. Bunun diğer adı da şu; 6 bin 500 aileye her ay asgari ücretin %30’u oranında ücret akışı olmuş oluyor. Bunlar tabiî ki ekonomik anlamda değerli çalışmalar ama daha da önemlisi şuan Karadeniz Kardeşler Gıda San. Tic. A.Ş. (KEBİR SÜT), Büyükliman Süt Ürünleri,  Kebir Hazır Beton ve Engin Petrol Ürünleri işçilerinin de aramızda. En önemlisi de aslına şu, bir yandan öğrencilerimiz haftanın 4 günü işletmede eğitim görürken uygulamalı kalıcı bir öğrenme sağlanıyor. Diğer taraftan haftanın 1 günü okula gelip eğitimlerini görüyorlar. Lise diploması almaya doğal olarak hak kazanıyorlar. Ayriyeten ileriye dönük istihdam noktasında da birçok sorunun önü kapanmış oluyor. Artık istihdama yönelik daha sağlıklı daha güzel bir yola hep birlikte girmiş oluyoruz. Bu anlamda bugün Vakfıkebir’de imzalayacağımız protokolde çok değerli. Meslek liselerimiz, mesleki eğitim merkezlerimiz bu iş birliği protokolleriyle Trabzon’da her geçen gün daha da güçleniyor.

“ARTIK ARA ELEMAN SIKINTISI ÇEKMEYEN, KENDİNE GÜVENEN, YENİ İŞ YERLERİ AÇMA GİRİŞİMLERİNDE BULUNAN GENÇLERLE YENİ BİR GELECEĞE DOĞRU HEP BİRLİKTE YOL ALACAĞIZ”

Yakın zamanda basınla da paylaştığımız bir husus oldu. Bunu burada da tekrar etmek istiyorum. 10 ay önce bir okulumuzun üretimdeki durumu ile şuan özellikle çırak öğrenci sürecinin desteklenmesi yine meslek liselerinde öğrencilere işçilik ödemesi, döner sermayeden kar payı verilmesiyle beraber gelinen noktada şuan Trabzon’da da artık kendi masasını kendi sırasını, okullara basket potası yapılacaksa onu, masa tenisi masası yapılacaksa onu, okulların kütüphane materyallerini üreten meslek lisesi sayılarının artık bir değil iki değil üç, dört olarak devam edeceğinin de özellikle bilinmesini istiyorum. Bu anlamda da Trabzon’da da ilçe eğitiminde hep birlikte yeni bir dönem başlatmış olduk. Ben bu çalışmanın da çok değerli olduğuna inanıyorum. Tekrar Karadeniz Kardeşler Gıda San. Tic. A.Ş. (KEBİR SÜT), Büyükliman Süt Ürünleri,  Kebir Hazır Beton ve Engin Petrol Ürünleri yöneticilerimize tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Öğrencilerimize böylesine güzel imkanı sağladıkları için. İnşallah bizde öğrencilerimizi bulundukları iş yerlerinde de sizlerle beraber ziyaret edeceğiz. Onların orada aldıkları eğitimi çok önemsiyoruz. Bu anlamda Trabzon’da ilerleyen dönem için bakın bugün bir ticaret limidet şirketinden süt ürünlerinden bahsediyoruz ama bunun sanayi boyutu da var, uygulama otellerimiz var, başka oteller var. Bunların hepsini gündeme getirdiğimiz zaman Trabzon’da geçmişte bahsedilen ara eleman bulmakta sıkıntısı yaşıyoruz cümlesinin inşallah ilerleyen dönemde konuşulmayacağını, unutulacağını tam tersi bu anlamda artık ara eleman sıkıntısı çekmeyen kendine güvenen yeni iş yerleri açma girişimlerinde bulunan gençlerle yeni bir geleceğe doğru hep birlikte yol alacağız. Tekrar teşekkür ediyorum. Protokolümüzün de hayırlı olmasını temenni ediyorum dedi.”

“GELECEĞİMİZİN TEMİNATI OLAN GENÇLER, ÇALIŞAN VE ÜRETEN BİR GENÇLİK HALİNE GELİR”

Karadeniz Kardeşler Gıda San. Tic. A.Ş. (KEBİR SÜT) Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Karadeniz ise, “Ara eleman yetiştirme kursları ile ilgili bir işveren olarak müesseselerimizin teknik elemana acil ihtiyacı olduğundan dolayı Türkiye'nin uluslararası piyasalarda rekabet edebilmesi, söz sahibi olması için güçlü firma ve güçlü bir ekonomiye ihtiyacı var. Bu sebeple İlçemizde ilk kez hayata geçirilen ve kurumlar arası işbirliğine güzel bir örnek olacağını düşündüğüm protokol, ülkemizin en büyük ihtiyaçlarından biri olan ara eleman sıkıntısını giderme noktasında atılmış ciddi bir adımdır. Emeği geçenleri kutluyor, Hayırlı olmasını cenabı Allah’tan diliyorum dedi.”

Karadeniz Kardeşler Gıda San. Tic. A.Ş. (KEBİR SÜT) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yılmaz Karadeniz ise, “Bu yeni sistem üretim açısından çok faydalı bir gelişmedir. Gençleri eğiterek çalışma hayatına hazırlamak son derece yerinde bir uygulamadır. Okul ile işyerleri arasındaki işbirliği ile beraber ileriye dönük en güzel şekilde yapılması gereken çalışma açısından faydalıdır.  Bu anlamda sizlere teşekkür ediyoruz. İnşallah bundan sonra Ülkemizin geleceğinin teminatı olan gençler, çalışan ve üreten bir gençlik haline gelir. Bundan sonraki çalışmalarınızda sizlere başarılar diliyoruz dedi.”