Vakfıkebir Karadağ Yaylası Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Abdulkadir (Cemil) Haliloğlu ve Yönetim Kurulu üyesi Vahit Haliloğlu, gazetemize nezaket ziyaretinde bulunarak yapılan haberlerle ilgili teşekkür ettiler. Yazı İşleri Müdürümüz Ahmet Kamburoğlu ile bir süre sohbet eden Başkan Haliloğlu, Karadağ Yayla yolu ve yayla ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi aktarımında bulundu. Ayrıca Karadağ Yaylası ile ilgili olarak Büyükliman Postası Gazetesinde çıkan haberler için teşekkür ettiler.

“KARADAĞ YAYLASI SIRADAN BİR YAYLA DEĞİLDİR”

Vakfıkebir Karadağ Yaylası Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Abdulkadir (Cemil) Haliloğlu ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, Karadağ Yaylası sıradan bir yayla değildir diyerek önemli noktalara değindi. Başkan Haliloğlu, “Karadağ Yaylası bölgemizin ve bilhassa Vakfıkebir ilçemizin tek yaylasıdır. Sıradan bir yayla olmayışının sebebi ise tarihi geçmişinde saklıdır. 300 yıllık bir geçmişe sahip Karadağ yaylamız 1914-1916 yılları arasında ilçenin Rus işgaline uğramadan önce Karadağ cephesinde Kuvayi Milliye ruhuyla orada düşmana geçit vermeyen vatan evlatlarının yazdıkları tarihi destan çok önemlidir. Rus harbinde Vakfıkebir yani Büyükliman bölgesindeki tek cephenin Karadağ cephesi olması nedeniyle jeolojik ve stratejik olarak da önemli bir konuma sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Karadağ yaylası önemli bir coğrafi konumuyla sıradan bir yayla ya da oba değildir. Karadağ cephesinde Rus savaşında “Bu Vatan Geçilmez, Bu topraklar Teslim Edilemez” diyerek göğsünü siper etmiş yüzlerce vatan evladı ve bu bölgeden şehitler var. İşte bu yüzden Karadağ Yaylasını çok önemsiyoruz. Oradaki şehitliği ziyaret edip Atasıyla gurur duyan gençlerin sayısını astırtmak ve doğal güzellileriyle halkımız için yaşam merkezi olması çok önemli. Yayla denildiğinde yüzyıllar öncesinden başlayan gelenek hemen aklımıza geliyor. Karadağ Yaylası Yaz aylarında köy halkının belli bir kısmının hayvanlarını otlatmak için çıktıkları yer olarak algılanırdı. Hatta burada 4-5 ay kadar konaklayıp kışa hazırlık da yapılırdı. Şimdi ise bu yaylalarımızın kullanım amacı çoğunlukla değişmiştir.  Turizme açılan yaylalarımızdan hayvancılık uzaklaşmış olsa da yine aynı şekilde az sayıda hayvancılık yapan yayla sakinlerimiz var. Yaylalarımız adeta birer turizm merkezi haline gelmiştir. Karadeniz Bölgemizde, Trabzon ilimizin Vakfıkebir ilçesinde yer alan Karadağ Yaylası da bu yaylalarımızdan biridir. Gidip gördüğünüzde dönmeyi istemeyeceğiniz Karadağ Yaylamız da gerek yaşam birimleri, gerek tamamlanan alt yapısı ve gerekse doğal güzellikleri ile harika bir yaşam alanı haline gelmiş durumdadır. Yol sıkıntımızı da hallettiğimiz andan itibaren yaylamız vazgeçilmez doğal bir yaşam merkezi olacağı gibi ticaret yönünden de aktif hale gelecek dedi.”

“KARADAĞ YAYLASINA ULAŞIM”

Başkan Haliloğlu, Karadağ Yaylasına ulaşabilmek için öncelikle Trabzon ilimizin Vakfıkebir ilçesine gelmeniz gerekmektedir.  Buradan da Vakfıkebir sahil yolu üzerinden Deregözü Mahallesi yol güzergahından tam 26 km süren bir yolculukla ulaşabilirsiniz. Yolumuzun sahilden Deregözü Mahallesi bitimine kadar olan 16 kilometresinin asfalt ve betonu tamamlanmıştır. Geriye kalan bölümü ise staplize yoldur. İnşallah bu yaz başında bu geriye kalanını da betan ve asfalt dökerek tamamlayacağız.  Bu yaylamıza kendi aracınızla ulaşabileceğiniz gibi yayla mevsimleri boyunca yaylaya seferler düzenleyen ticari araçlarla da ulaşmanız mümkündür.

“YATIRIMLARIN İLÇEMİZE KAZANDIRILMASI İÇİN TEK YUMRUK OLACAĞIZ” “YATIRIMLARIN İLÇEMİZE KAZANDIRILMASI İÇİN TEK YUMRUK OLACAĞIZ”

“KARADAĞ YAYLASI HAKKINDA BİLGİLER”

Vakfıkebir ilçesinde bulunan yaylamız son derece temiz bir atmosfere sahiptir. O kadar temizdir ki 1950 m rakıma sahip olan bu yaylada bol oksijeni nedeniyle özellikle akciğer tedavisi görmüş hastaların tatil yapmak amacıyla tercih ettikleri önemli bir konaklama noktası haline gelmiştir. Hatta alt yapı hizmetleri de tamamlanmış olan bu yaylamız da bakkal, fırın, kır kahvesi, ve lokanta bulunmasının yanı sıra tatile gelen turistler için çok güzel piknik alanları bile bulunmaktadır. Karadağ Yaylasında oldukça çeşitli yaban hayatı da sizleri beklemektedir. Yayla içinde konaklarsanız sabah kuşların cıvıltıları ile uyanmak sizi apayrı alemlere götürecektir. Yaylada görülebilecek doğal güzellikleri ne kadar anlatsak da az kalacağı için siz en iyisi bu yaylamızda bol bol fotoğraf çektirmeyi unutmayın dedi.