Toplantıya; İlçemiz Kaymakamı Dr. Hacı Arslan Uzan, Belediye Başkan Vekili Ali Bayram Tanrıverdi, İlçe Jandarma Komutanı J.Ütğm. Mert Oğuztarhan, İlçe Emniyet Müdür Vekili Merthan Çelikdağ, Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Yaşar Saral, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Altın, TSM Başkanı Dr. Ozan Önen, Nüfus Müdürü Gülizar Ocak, İlçe Müftüsü Şükür Küçük, İlçe İŞKUR Müdürü Halime Bayraktar ve Sosyal Hizmet Merkezinde görev yapan uzmanlar katıldı.

“KADINA YÖNELİK ŞİDDEETİN HER BİÇİMİYLE MÜCADELE”

Vakfıkebir Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Yaşar Saral tarafından yapılan sunumda; “Günümüzün en yaygın insan hakları ihlallerinden biri olan kadına yönelik şiddet; kadınlara fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik zarar veya ıstırapla sonuçlanan ya da sonuçlanması muhtemel bir ayrımcılık biçimi olarak ülkelerin öncelikli çözmesi gereken sorunlardandır. Kadına yönelik şiddet; kadınların onuruna, bedensel ve ruhsal bütünlüğüne, ailelere, toplumlara ve gelecek nesillere ciddi anlamda zarar veren bir olgudur. 2021-2025 yıllarını kapsayacak Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı doğrultusunda; Önümüzdeki beş yıl boyunca kadına yönelik şiddetin her biçimiyle mücadelede, mevzuatı etkin uygulamayı önleme ve erken müdahaleyi ön planda tutmamız gereklidir. Hizmetlerimizin sunumunda mücadeleyi temel yaklaşım haline getirmeyi, merkezi ve yerel düzeyde erişilebilir hizmet sunumunu iyileştirmeyi, çocuk yaştan itibaren şiddete yol açan tutumları ve davranış kalıplarını dönüştürmeyi,  şiddet mağdurunu güçlendirmeyi, şiddet uygulayanı rehabilite etmeyi hedefliyoruz dedi.”

“BU AMAÇLAR DOĞRULDUSUNDA UYGULAMALARIMIZ”

Vakfıkebir Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Yaşar Saral yaptıkları uygulamalar hakkında da bilgi verdi. Müdür Saral, SED uygulamalarımız; Kuruluşumuzda Sadece Kadın olduğu için Kadın Hizmet Biriminden aldığı Rehberlik hizmetleri, Toplumun tüm kesimlerine ulaşabilmek için eğitim- rehberlik faaliyetleri, Aile ziyaretlerimiz, KADES tanıtımı, Elektronik Kelepçe uygulamaları, Elektronik İzleme gibi uygulamalarımız vardır. Elektronik izleme; şüpheli, sanık veya hükümlülerin elektronik yöntem ve araçlar ile toplum içinde izlenmesini, gözetim ve denetim altında tutulmasını sağlayan, mağdurun ve toplumun korunmasını destekleyen kararların infaz edilmesinde kullanılan bir yöntemdir. Alo 183 Sosyal Destek Hattı, Kadın Konuk Evleri, ŞÖNİM Hizmetlerimiz vardır. Kadını Güçlendirmek ve şiddetle mücadelede yaptığımız çalışmalardandır. Şiddetle topyekün mücadele edilmesi amacıyla her birey sorumluluğunu yerine getirmelidir dedi.

“ŞİDDETE KARŞI SIFIR TOLERANS”

Toplantıda konuşan Kaymakam Dr. Hacı Arslan Uzan, aile içi şiddetin önlenmesi konusunda toplum olarak hepimize büyük sorumluluklar düştüğünü kaydederek, bu çerçevede İlçemiz özelinde çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi. Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan tarafından 1 Temmuz tarihinde 2021-2025 tarihlerini kapsayacak Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı’nın açıklandığını hatırlatan Kaymakam Uzan: “Devletimizin bu konudaki duruşu şiddete karşı sıfır tolerans ilkesidir. Bu doğrultuda ülke genelinde benzer toplantılar yapılmaktadır. Bizlerde Vakfıkebir olarak tüm sorunları, mevcut durumu ve yapılacak çalışmaları gözden geçirerek Kadına Yönelik Şiddet ile mücadele edeceğiz. Şiddeti önlemenin yollarından birisi de aile içi iletişimi güçlendirmek, aile bağlarını diri tutmak ve huzur ortamını sağlamakla mümkün. Bizler bireyi ne kadar iyi eğitebilirsek, bu konuda ne kadar çok farkındalık oluşturabilirsek, şiddeti önleme konusunda da o kadar başarılı olacağımızı düşünüyorum” dedi.

Toplantı, görüş ve önerilerin değerlendirilmesinin ardından sona erdi.