Ziraat Mühendisi Özkan Aktaş mayıs ayında fındık bahçelerinde yapılması gerekenler hakkındaki sunumunda; Yapılan toprak analizi sonuçlarına göre, yazlık gübrelemeye devam edilmelidir. Yapraktan veya topraktan mikro besin elementi takviyesi yapılmalıdır. Özellikle içinde bor, çinko, demir, bakır, mangan, molibden gibi element içeren yaprak gübreleri tercih edilmelidir.

Ayrıca bu ayda yine hastalık ve zararlılarla mücadele çok önemlidir. Fındık kurdu, yeşil kokarca, fındık dalkıran zararlısı gibi en çok fındığa zarar veren zararlılarla mücadeleye bu ay başlanmalıdır. Aşağıda belirttiğimiz uygulamaları bu ay içerisinde yapmalıyız; Yazlık gübre uygulaması, fındık kurdu zararlısı ile mücadele, kozalak akarı ile mücadele, dalkıran ile mücadele içi feromon tuzakların asılması, yapraktan veya topraktan bitki besin elementlerinin verilmesi, dip sürgünü temizliği ve bahçe altı temizliği yapılmalıdır. Fındık kurdu yılda bir kez döl verir. Dolayısıyla zamanında doğru etken maddeli bir ilaçla bir kez ilaçlamak yeterli olur. Mücadele zamanı ise, 10 Ocakta yapılan dal silkeleme yöntemiyle 2 ergin fındık kurduna rastlanırsa, yine yeşil kokarca için 10 Ocakta 1 ergin yeşil kokarca görülmesi halinde ilaçlamaya karar verilir. Bahçedeki fındığın %50’sinin mercimek tanesi iriliğine ulaştığı dönemdir. Bu dönemde yapılan mücadele ile yumurta koyarak çoğalması da önlenmiş olur.

Ayrıca FINDIK kurduna yapılan ilaçlama ile yeşil kokarca da baskı altına alınmış olur. İlaçlama yaparken gerekli tedbir alınmalı, uygun alet ve ekipmanlar kullanılmalı. Kullanacağınız ilaçlar hastalık ve zararlıya etkili olmalı, ilaçların ruhsatlı olmasına ve son kullanma tarihine dikkat edilmelidir ” dedi.

VAKFIKEBİR TÜRKİYE ŞAMPİYONU VAKFIKEBİR TÜRKİYE ŞAMPİYONU

NOT: YAPACAĞINIZ TESPİT SONUCU HASTALIK ve ZARARLI YOKSA İLAÇLAMAYA GEREK YOKTUR. ANCAK BOR, ÇİNKO, DEMİR, BAKIR GİBİ MİKRO ELEMENT TAKVİYESİ TAVSİYE EDİLİR.