Vakfıkebir Büyükliman Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen konferansta konuşan Araştırmacı-Yazar İsmail Hacıfettahoğlu, “Kendi tarihini bilmeyen insanlara dünyanın hiç bir yerinde entelektüel aydın denmez” dedi.


 
Vakfıkebir Büyükliman Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından Trabzon Hamami Zade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve konuşmacı olarak Araştırmacı-Yazar İsmail Hacıfettahoğlu’nun katıldığı ‘Kuruluştan Kurtuluşa, Kurtuluştan Günümüze konulu bir konferans düzenlendi.
 Konferanstan önce bir açılış konuşması yapan Vakfıkebir Büyükliman Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Şentürk, “14 Şubat malum bizim için, Vakfıkebirliler için çok özel bir gün. Bu günü sevgililer gününden daha önemli kılan, Vakfıkebir’in düşman işgalinden kurtulduğu gün olmasıdır. 102 yıl önce ilçemiz bu gün, Büyükliman Bölgesi de dahil olmak üzere düşman işgaline son verildiği günün tarihidir. Allah bu millete düşman esareti ve düşman çizmesi altında ezilmeyi bir daha göstermesin İnşallah. Bu vesile ile aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, saygı ve minnetle anıyoruz ve bu millete bir daha karanlık günler göstermemesi için Cenab- ı Allah’a yalvarıyoruz” dedi.


 
ŞENTÜRK: “DERNEK BİR İHTİYAÇTAN DOĞDU”
Başkan Şentürk, Vakfıkebir Büyükliman Kültür ve Dayanışma Derneği’nin bir ihtiyacı ortadan kaldırmak için kurulduğuna dikkat çekerek, “Önemli bir ihtiyacı ortadan kaldırmak, bir beklentiye cevap vermek maksadıyla Vakfıkebirli hemşerilerimizle Trabzon’da yapmış olduğumuz istişareler, görüşmeler sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu vesileyle bazı arkadaşlarımızla bir araya gelip fikir alış verişinde bulunduk. Geçmişte bu yoldan yürüyen büyüklerimizle sohbetler ettik, onların da görüşlerini aldık ve nihayetinde Vakfıkebir’i Trabzon’da temsil edecek bir derneğin kurulmasına karar verdik. Bu anlamda, bu derneğin kuruluşuna katkı veren, emek veren, fikirleriyle katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
 
“VAKFIKEBİRLİ OLMAKTAN GURUR DUYUYORUM”
İnsanların çektikleri zorlukları bizzat kendilerinden dinlemek istediklerine vurgu yapan Şentürk, “Önce arkadaşlarımızla bir yol haritası çizdik. Vakfıkebir’in yetiştirdiği siyasetçilerle, iş adamlarıyla, esnaflarla bir araya gelerek onların da görüşlerini aldık. Bu sayede, Vakfıkebirli olup da Trabzon’da bulunan bir sürü insan varmış; bunu fark ettim. Bu ziyaretlerimizin dışında KTÜ’de okuyan öğrencilerimizle beraber kahvaltı ve Vakfıkebirli hemşerilerimizle sohbet toplantısı düzenledik. İstanbul’daki dernek vasıtasıyla Vakfıkebir Deregözü Okulu’na kitap yardımı aldık. Her zaman bir birimize sarılmalı ve birbirimizden haberdar olmalıyız. Bu günden itibaren de gençlere ve kadınlara yönelik faaliyetlerimizi artıracağız. Bu gecenin hazırlanmasında emek veren arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Ayrıca Vakfıkebir Kadim bir yerleşim yeri. Bununla da gurur duyuyorum. Özellikle yoğun programlarına rağmen bizleri şereflendiren AK Parti Trabzon Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Muhammet Balta’ya teşekkür ederim” dedi.


 
BAŞKAN BALTA:”AMACIMIZ GELECEK NESİLLERE YAŞANABİLİR BİR VAKFIKEBİR BIRAKMAK”
Konferansta bir konuşma yapan Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta, “Düşman işgalinden kurtuluşumuzun 102. Yılını kutluyoruz. 102 yıl önce kanlarını bu topraklara akıtarak bizlere vatan olmasını sağlayan şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Yerel yönetim olarak yaptıklarımızı zaman zaman kamuoyu ile paylaşıyoruz. Bu ilçenin bir imar planı olmalı; buna uymadan kalkınma olmaz. Bu konuda çalışmalarımızı yaptık. Amacımız, gelecek nesillere yaşanabilir bir Vakfıkebir bırakmak. Ancak bazı zorluklar da var. Ama hep birlikte bu zorlukları aşacağız. Çalışmalarımızı yürütürken hata da yapabiliriz; bazı insanlarımızı mağdur edebiliriz. Öğretmenlerimize diyorum ki; çektiğimiz zorlukların biraz da sorumlusu sizlersiniz. Öğretmenlerimiz aslında ellerinden geleni yapıyorlar ama; bizim aramızda bazı münafıklar var. Dolayısıyla bunu kırmamız gerekiyor. Bizler için bu çok önemli. Biz bunları aşmak için de çaba harcıyoruz. Zaman zaman söylüyorum; kaynak üretirsiniz, yollar yaparsınız, parklar yaparsınız ama kaliteli insanlar oluşturamazsanız yapılanların hiç bir anlamı olmaz. İlçemizin aynı zamanda kültürel ve sosyal dönüşüme ihtiyacı vardır. Bu konuda uzman olan herkesin desteğine ihtiyacımız var. Sosyolog, toplu bilimciler ve siyaset birlikte çözmemiz lazım. Kamu yatırımları ile Vakfıkebir’i tekrar Büyükliman’ın merkezi yapmak zorundayız. Aslında bu coğrafyanın hakim gücü olarak değil de; birlik ve beraberlik içinde büyümek istiyoruz. Bu kültürün ilçemize yerleşmesi lazım” ifadelerine yer verdi.


 
MİLLETVEKİLİ BALTA: “ÇOK DEĞERLİ BİR AĞABEYİMİZİ KAYBETTİK”
Konferansın başlamasından önce bir konuşma yapan AK Parti Trabzon Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Muhammet Balta ise, “Kurtuluşun 102. Yılında çok değerli Mustafa Sayın Ağabeyimizi kaybettik. Biz kendisinden razı idik, Allah da razı olsun. Hepimiz yaşayacağız o günleri. Önemli olan hoş bir sada bırakmak, arkadan güzel şeyler söylettirmek. 26 yıldır siyasetin içersindeyim. Kurtuluşun 102. Yılında bize bu ortamı sağlayan başta dernek başkanımıza ve çok değerli yönetim kurulu üyelerine teşekkür ediyorum. Trabzon’un en büyük ilçelerinden olan Vakfıkebir, dernekçilik açısından son sıralarda yer alıyor. Şu anda Trabzon’da bir, İstanbul’da iki ve Ankara’da bir olmak üzere dört derneğimiz var. Bu toplantının ilçemize yakışır bir şekilde daha kalabalık olması lazımdı. Ama başlangıç çok önemli. Buraya gelen insanları can- ı gönülden tebrik ediyorum. İnşallah gelecek toplantıda sayı çok daha fazla olacak ve birbirimize daha çok kenetleneceğiz” dedi.
 
“BU BAYRAĞIN ALTINDA YAŞAMAK İSTEMEYEN DÜŞMANIMIZDIR”
Trabzon Milletvekili Balta sözlerini şöyle sürdürdü: “102 yıl önce ecdadımız, dedelerimiz, analarımız, ninelerimiz bu toprakları bize vatan yapmak için her türlü çileyi çekmişler, aç kalmışlar, susuz kalmışlardır. Sınır koşumuz Suriye’den gelerek Türkiye’ye sığınan insanların daha iyi şartları var. Çünkü sığınacakları kos kocaman Türkiye Cumhuriyeti Devleti var. O zaman öyle değildi. Her taraftan vampirler ülkeye saldırmışlardı. Bazılarımız canlarını kurtarmaya çalışmışlar, bazılarımız vatanını kurtarmak için canlarını vermişlerdi. Bu toprakları bizlere vatan eyleyen, canlarını veren, kanlarını akıtan ecdadımızı, şehitlerimizi rahmet ve minnetle anmak istiyorum. Onların sayesinde hür ve özgür, dünyanın en demokratik ve özgürce insanların yaşadığı ülke olduk. Ecdadımız bize bu toprakları emanet etti ve torunlarım bu topraklarda yaşasın dedi. Bizler de diyoruz ki; siyasi görüşü ne olursa olsun, yeter ki şu al bayrağa hizmet etsin, onun altında yaşamak istesin, hepsi bizim kardeşimiz; bu bayrağın altında yaşamak istemeyen düşmanımızdır. Etrafımızda yüz yıl önceki düşmanlar yine Türkiye’yi boğmaya çalışıyorlar. Ancak şimdi eskisi gibi değil. Düşmanlarını kendi sınırları içersinde değil, sınırları dışında da yok ederek sınır güvenliğini sağlayan bir ülke haline geldik. Bu tuzakları bozacak olan bizim birliğimiz, kardeşliğimizdir. Geçmişten ders alıp, geleceği planlamak zorundayız”.
 
“GELECEĞİN ANNELERİNİ YETİŞTİRECEĞİZ”
Milletvekili Balta ayrıca, “Bizler kanaat önderleri olarak gelecek nesillere birlik ve beraberlik içersinde, kardeşlik duyguları içersinde yetenekli kişilerin elinden tutup bir yerlere getirmek durumundayız. Yıllardan beri ilçe içersinde büyüklerimize, ağabeylerimize karşı yapıcı eleştiriler yaptık; ama son 16 yılda siyasi ve bürokratik yönden, vatanına, milletine, bayrağına bağlı çok değerli bürokrat ve siyasiler yetişti. Farklı siyasi partilerden milletvekillerimiz var. Bunlar bizim için çok değerli. Bürokrat sayımızın bu kadar fazla olması yeterli mi? Hayır, yeterli değil. Daha iyisini yapmak zorundayız. Ama bir anda olur mu? Olmaz. Bulunduğumuz ortamda bir birimize ne kadar kenetlenirsek, bir birimize ne kadar güç ve kuvvet verirsek daha iyisini yapmaya hazırız. Burada, şimdi Ankara’da yıllarını vermiş, Ankara’da bize bir zenginlik bırakmış, kişiliği ile, kimliği ile çevre bırakmış olan  İsmail Hacıfettahoğlu ağabeyimiz var. O da konuşacak. Bunlar bizim zenginliğimiz, bir servet. Bizler de aynı duygularla gelecek nesillere böyle bir servet bırakmak istiyoruz. Aynı zamanda ilçelerimize ve Trabzon’umuza hizmet yönünden yatırımlar yapıyoruz. Vakfıkebir’imize de son dönemde hizmet yönünden birlik ve beraberlik içinde çok güzel şeylere imzamızı attık. Vakfıkebir’imiz ulaşım sorununu çözen ilçeler arasında ilk sırada. Allah razı olsun belediye başkanımızdan ve hizmet edenlerden.”dedi.

“EĞİTİM YÖNÜNDEN ALT YAPISINI TAMAMLAMIŞ BİR İLÇEYİZ”
Vakfıkebir’in eğitim yönünden alt yapısını tamamlamış olan bir ilçe olduğuna dikkat çekem Milletvekili Balta, “Fen Lisemize öğrenci yurdu yaptırdık. Bütün insanların, hayırseverlerin emekleriyle geleceğin annelerini yetiştirecek Kız Kur’an Kursu’nu yaptırdık. Nasıl ki Vakfıkebir İmam- Hatip lisesi mezunları Türkiye’nin dört bir tarafında çeşitli bürokratik mevkilere gelmişlerse, Kız Kur’an Kursu ile beraber de geleceğin annelerini yetiştireceğiz. Bu şehrin şeklini, şemalini değiştireceğiz. Ayrıca Yalıköy Belediye Başkanımız Ali Bayram Tanrıverdi döneminde devri yapılan dolgu alanına Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından Millet Bahçesi yapılıyor. OSB’de müteşebbislere arsa tahsisine başlandı. Dolgu imar planı tamamlandığında insanlarımızı denizle buluşturacağız ve turizm potansiyelimiz artacak. Belediyemiz tarafından yap- işlet- devret modeliyle yaptırılan Ramada Otelimiz var. Spor tesislerimiz var. Hekimoğlu tüm maçlarını Vakfıkebir’de oynuyor. Huzur var ilçemizde. Eksiklerimiz var mı? Elbet de eksiklerimiz olacak. Ama 15 yıl öncesiyle kıyasladığımız zaman her geçen gün daha ileriye doğru gidiyoruz. Uluslararası sınırları aşmış ihracat yapan firmalarımız var” şeklinde konuştu.


 
HACIFETTAHOĞLU: “KENDİ TARİHİNİ BİLMEYENE ENTELLEKTÜEL AYDIN DENMEZ”
Konferansa konuşmacı olarak katılan TBMM Başkanlık emekli Müşaviri, araştırmacı- yazar ve tarihçi İsmail Hacıfettahoğlu ise, kendi tarihini bilmeyen kişilere dünyanın hiç bir yerinde entelektüel aydın denemeyeceğini iddia etti.
Hacıfettahoğlu konferansa başlamadan önce şöyle konuştu: “Vakfıkebir’in 102. Kurtuluş yıldönümü için bu toplantıyı tertip eden kadirşinas dernek yöneticilerini kutluyorum. Yolları açık olsun, Allah hayırlı işler yapmalarını nasip eylesin. Böyle günler insanlar için, insan toplulukları için, devletler, kurumlar, kuruluşlar için çok önemli günlerdir. Bu günlerde insan, yaşanan olayları yeniden hatırlar, bunlardan ders çıkarır, istikballe ilgili çalışmalarını planlarlar. Tarih, toplumda pek fazla kıymet bulmayan bir bilim dalıdır maalesef. Ama dünyada kendi tarihini bilmeyen insanlara dünyanın hiç bir yerinde entellektüel aydın denmez. Bazı eksiklerimiz var. İnsanoğlu nisyan ile maluldür derler. Hafızası unutur. Bu tabii bir şeydir. Unutmanın çaresi tekrardır. Bu yıl dönümleri de onun için önemlidir. Şimdi biz, bu yıl dönümlerini zaman zaman kutluyor gibi yapıyoruz; fakat onun manasına, muhtevasına uygun olmayan şekilde bir takım faaliyetlerle geçiştiriliyor, özellikle bizim yakın tarihimiz. ‘Tarih tekerrürden ibarettir’ der bütün dünya tarihçileri, üzerinde ittifak ettikleri husustur. Tarih tekerrür eder. Şu anda yaşadıklarımız. Tarihi hadiseler yaşıyoruz. Etrafımızda cereyan eden olaylara baktığımızda hemen hemen 150- 200 yıllık bir geçmişi olan olaylardır. Özellikle 1. Dünya Harbi’nde de bu bölgenin yetiştirdiği ve Cihan Harbi’nde çok büyük hizmetler yapan büyük Şehit Ali Şükrü Bey şu an Boztepe’de yatıyor. Büyükliman’ın evladı olan Ali Şükrü Bey, Barbaros Hayreddin Paşa üzerine yazdığı bir makalede şu tespitleri yapmış: Bu önemli tespit günümüzde de aynen geçerliliğini koruyor. Ali Şükrü Bey der ki; ‘Tarihi, vak’a, olay itibariyle bizim kadar zengin olan bir millet daha var mıdır, bilemiyorum’. Fakat riyazi bir katiyetle (matematiksel netlikle) biliyorum ki; dünya milletleri içersinde maiyetini unutmuş bizim gibi bir millet yoktur’ örneklemesini yaptıktan sonra konferansına devam etti.