Çanakkale Zaferinin 107. Yıl dönümü dolayısıyla Vakfıkebir Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtına Kaymakamlık ve Belediye Başkanlığı çelenklerinin sunumunun ardından saygı duruşu ve istiklal marşının okunması sonrası günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından tören Cumhuriyet İlk-Ortaokulu konferans salonunda devam etti. Buradaki tören Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.

KOCA SEYİT’İN YALNIZ BİR TOP MERMİSİNİ DEĞİL, BİR MİLLETİN KADERİNİ SIRTLADIĞI YERDİR

"VAKFIKEBİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI AHMET İHSAN HACIFETTAHOĞLU İLE CANLI YAYINIMIZ" "VAKFIKEBİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI AHMET İHSAN HACIFETTAHOĞLU İLE CANLI YAYINIMIZ"

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Öğretmen Özlem Uslu yaptı. Uslu konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “bu gün Türk Ulusunun savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferinin 107. Yıldönümünü kutlamak, vatanı için canlarını hiç düşünmeden feda eden şehitlerimizi ve bir ölümsüzlük destanını hatırlamak için bir aradayız. Düşman kuvvetleri “Türkler donanmayı gördüklerinde tabanlarını yağlar, arkalarına bile bakmadan kaçar gider, biz de 5 çayımızı İstanbul’a karşı içeriz” demişlerdi. Yanıldılar, umdukları gibi olmadı. Donanmaları bozguna uğradı. Donanmalarıyla Çanakkale Boğazının geçemeyeceklerini anlayan düşman kuvvetleri bu kez topraklarımıza kadar girmeyi denediler. Zamanın tüm teknolojik imkânlarını ve zenginliklerine sahip olan düşman kuvvetleri unuttukları bir şey vardı o da birçok imkânsızlıkla boğuşan Türk Ordusu ölmeye hazırdı. 19 Tümen komutanı Mustafa Kemal Atatürk askerlerine “süngü tak” emrini verirken Türk Milletinin hafızasından silinmeyecek olan “ben size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimizi başka kuvvetler ve başka komutanlar geçebilir” sözünü söylemişti. Savaşın sonunda yenilmez sanılan güçlü İngiliz Donanması, ağır bir yenilgiye uğrayarak geri çekilmek zorunda kaldı. Çünkü silah, cephane, asker yeterli olmazsa da; Yahya Çavuşun kahramanca savaştığı yerdir Çanakkale, Koca Seyit’in yalnız bir top mermisini değil, bir milletin kaderini sırtladığı yerdir Çanakkale, Çelikten bir saldırıya, etten bir siperdir Çanakkale.”

Tören “Dur Yolcu” adlı şiirin okunması sonrası “Çanakkale Oratoryosu”nun öğrenciler tarafından sahnelenmesinden sonra, Çanakkale kahramanlık türküleri okundu. 3/A sınıfı öğrencileri tarafından “asker uğurlanması” yapıldı. Seyit Onbaşı’nın 253 kiloluk top mermisi kaldırılışı sahnelendi. “Çanakkale Geçilmez” gölge oyununun ardından hafta dolayısıyla çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi.