Trabzon Üniversitesi Vakfıkebir Meslek Yüksek Okulu ‘Etkinlik Kulübü’nün düzenlediği girişimcilik günleri etkinliğine CEMSAN ve Büyükliman Postası Gazetesi damga vurdu.



Trabzon Üniversitesi Vakfıkebir Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda düzenlenen ‘Girişimcilik Günleri etkinliğine, CEMSAN Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Üyesi Cemil Albayrak ile Büyükliman Postası Gazetesi İmtiyaz sahibi/Yazı İşleri Müdürü ve Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Ahmet Kamburoğlu konuşmacı olarak katıldılar.
 
CEMSAN Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Üyesi Cemil Albayrak, son yaşanan olaylarda şehit olanlara Allah’tan rahmet ve ailelerine de başsağlığı dileyerek başladığı konuşmasında ilk kez girişimcilik koltuğuna 19 yaşında oturduğunun altını çizerek, bir dünya markası haline gelinceye kadar yaşadığı serüvenleri paylaştı. Albayrak, dedesinin kiremit ustası olduğuna vurgu yaparak onun da bir girişimci olduğunu söyledi. Babası Cemil Albayrak’ın 1974-75 yıllarında şehre gelerek girişimci olarak işe başladığını, bir amcasının da Almanya’ya gittiğini ifade etti.


 
“BABAMIN KAFASINDA HEDİYE GELEN ISITICIYI ÜRETMEK VARDI”
Albayrak sözlerini şöyle sürdürdü: “Amcam, Berlin’de katıldığı bir fuardan aldığı ani su ısıtıcıyı babama hediye olarak gönderdi. Babamın kafasında ise hep bunu üretmek vardı. Sonunda ani su ısıtıcıyı hayata geçirdi. Ama babamı çok akıllıca görmezlerdi şehrin sakinleri. 1982 yılında ise şirketleşti. 2006 yılında da elektrikli soba üretimine geçtik. Ancak ham madde alanında dışa bağımlı idik. Özellikle Çin’den yayılan Korona virüs nedeniyle insanlar kendi kabuğu içersinde kendi üretimlerini yapmak zorundalar. Bunun için de ciddi girişimcilere ihtiyacımız var. Sizlerle ne kadar akraba bağımız olmazsa da tüm gençlik bu ülkenin mirasçıları. Sonunda her şeyimizi sizlere bırakacağız. Bu nedenle burada, değerli hocalarımızdan aldığınız bilgilerle girişimcilik ruhunu ortaya çıkaracaksınız. Çünkü kimse doğuştan girişimci değildir. Yeteneğinizi ortaya çıkarmanız gerekiyor. Şu anda en değerli ofis elemanlarım sizlerin arasından çıktı. Ama bunu onlar istediler, ben zorlayarak yaptırmadım” dedi.


 
“DESTEK ALMAK İÇİN İHRACAT YAPMAMIZ GERİYORDU”
Kardeşinin istihdamını altı ay daha uzatılması yönünde devlet desteğine ihtiyaçları olduğunu hatırlatan Albayrak, “İhracat yapmamız gerektiğini söylediler. O zaman Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yapılan satışlar ihracat olarak geçiyordu ve 2004 yılında ilk ihracatımızı yaptık. Böylece ihracat serüvenimiz başladı ve şuanda 65 ülkeye ihracat yapan bir firmayız. Şu anda 70 çalışanımız var. VEİTO adı altında bir markamız var. Bu markayı aslında talepler doğrultusunda yarattık. VEİTO, Vakfıkebir, Export, İmport, Transport, Organization demektir. Böylece tamamen bize has olan markamızı ürettik” şeklinde konuştu.
Albayrak daha sonra, öğrencilerin kendilerine yönelttiği soruları cevaplandırdı.
 
KAMBUROĞLU:”16. KURULUŞ YILIMIZ BİTTİ”
Büyükliman Postası Gazetesi imtiyaz sahibi/Yazı İşleri Müdürü ve Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Ahmet Kamburoğlu ise şu an yönettiği gazetenin tarihçesi hakkında bilgi vererek bu günlere nasıl geldiklerini aktardı. 1981 Vakfıkebir doğumlu olduğunu hatırlatan Kamburoğlu, şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine ve milletimize baş sağlığı dileyerek başladığı konuşmasında, “İlk, Orta ve Lise öğrenimimi burada tamamladım. Babam, 1978 yılında Vakfıkebir’de matbaa ve gazetecilik sektöründe iş hayatına atıldılar. İlk gazeteler basılırken kurşun harfler kumpasın üzerine elle dizilmekteydi. Günün şartlarında çok emek isteyen bir işti. 1978’den sonra bir müddet ‘Vakfıkebir Postası’nı çıkarttılar. Daha sonra ofset tekniği gelişti. Ancak ofsetin yüklü maliyetlerini Vakfıkebir’de kaldıramayınca 1991 yılında Trabzon’da bir ofset matbaa kurdular ve elde dizim işleri bitti. Böylece ‘HÜRSES’ adında bir gazete çıkarmaya başladılar. Bir süre sonra farklı sebeplerle o gazeteyi de kapatarak matbaacılık sektöründe devam ettiler. 5 Mart 2004 yılında da ben, Büyükliman Postası Gazetesi’ni kurdum. Gazetemiz 16. Yılını doldurarak 17. Yılına giriyor” dedi.
 
“BU GAZETEYİ ÇIKARIRKEN ÇOK YAŞLANDIM”
Babasının 14 Nisan 2017’de vefat ettiğinin altını çizen Kamburoğlu, “Babamdan kalan tezgahı şu anda Vakfıkebir’de devam ettirmeye çalışıyoruz. Babamla belki kafa yapılarımız uymamıştı ama öldükten sonra arkamızdan bir dağın kaybolduğu gerçeği ile yüzleştik. Hem başyazar, hem sorumlu yazı işleri müdürü hem de matbaanın sahibi pozisyonundayım. Ayrıca sektörde 5 personel istihdam ediyorum. Gazetecilik çok zor bir meslek. İyi haberlerle okuyucu karşısına çıktığınız zaman göklerde, olumsuz haberlerde sizden kötüsü yok. Ancak biz bu tepkilere alıştık. Bunun yanı sıra 1946 yılında Trabzon’da kurulan Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcılığı görevini de yürütmekteyim. İnternet üzerinden de yayınımız olmasına rağmen hem şahsen görsele çok fazla önem veriyorum. Çünkü görsel medya gelecek açısından tarihi vesikalar niteliği taşıması açısından çok büyük önem arz eder” ifadelerine yer verdi.
Ardından, öğrencilerden gelen sorular cevaplandırıldı.
 
DEMİRBAŞ: “BÜYÜKLİMAN POSTASI’NIN DOĞUM GÜNÜNÜ KUTLUYORUZ”
Trabzon Üniversitesi Vakfıkebir Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğretim Görevlisi Dr. Soner Demirbaş ise sunumların ardından öğrencilere ve katılımcılara hitaben bir teşekkür konuşması yaptı. Demirbaş, “Bu arada Büyükliman Postası Gazetesi’nin kuruluş yıl dönümünü de kutlamış olalım. Sağolsunlar, Sayın Kamburoğlu daha önce bizlere desteğini vereceğini söylemişti; kırmadılar. Kendilerine ve Cemil Albayrak Bey’e teşekkür ediyoruz” dedi.