Tarım Sigortası;  Dolu, fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, sel ve su baskınının ürünlerde neden olduğu miktar kaybı, teminat kapsamına alınmaktadır. TARSİM’den yapılan açıklamada fındık sigortası için son gün 28 Şubat olarak bildirildi.

“ŞUBAT, MART, NİSAN AYLARINDA DON RİSKİ OLABİLİR”

Başkan Muhammet Kılıç; “Özellikle orta ve yüksek kesimlerde yoğun kar yağışı ve soğuk hava dalgası etkili oldu. İlçemiz üreticilerinin büyük çoğunluğu fındık üreticisi, geçimini fındıktan sağlıyor.  Oradan elde ettiği gelir ile çocuk okutuyor, düğün yapıyor ve 12 Ay boyunca fındığın olmasını bekliyor.  Kış ayı bu yıl çetin geçiyor. Daha önceki yıllarda olduğu bibi özellikle Şubat, Mart, Nisan aylarında don riski olabilir,  Dolu vb. riskler oluşabilir. Bizlerde üreticilerimizin 12 aylık beklentilerinin boşa çıkmaması için üreticilerimize uyarıda bulunmak istiyoruz. Değerli fındık üreticilerimiz, Bu yıl kış mevsiminin zorlu şartlarda, soğuk ve yağışlı geçmesinden dolayı, meydana gelebilecek Don, Dolu, Fırtına, Yangın, Heyelan, Deprem, Sel-Su Baskını vb. gibi Doğal Afetlere karşı ürünlerinizi,  % 67 ‘yi bulan Devlet Destekli Tarsim Sigortanızı yaptırmayı unutmayın.  Başvurular 28 Şubat 2022 de sona erecektir. Tarım Kredi Kooperatifi, Ziraat Bankası ve Tarsim’e üye sigorta şirketlerinin yetkili acentelerine başvurarak ürünlerinizi güvence altına alabilirsiniz. Bildiğiniz üzere fındık bitkisi çiçek tozları yani Püsler Anterler içerisinde – 8 °C’ye kadar açılmış çiçek tozları ise  – 5 °C’den itibaren zarar görürler. Karanfiller ise -2 °C’den itibaren zarar görmeye başlamakta ve -16 °C’den itibaren de büyük ölçüde ölmektedir. Fındığın sürgün gözleri de -14 °C’den itibaren zarar görmeye başlamakta ve -22 °C’den itibaren de tamamen ölmektedir. Bu olumsuz durumlarla karşılaşmamak için mutlaka ürünlerinizi Sigorta yaptırın dedi.”

Başkan Muhammet Kılıç; “Sigorta poliçelerinde %67’ye varan devlet desteğinden üreticilerimiz yararlanmalı ve son tarihi beklemeden risk olan arazilerde poliçelerini yaptırmaları için uyarıda bulundu. Çiftçinin ödeyeceği fiyat dönüm başına verim, eklenen paket ve rakıma göre değişmekle beraber ortalama 50 lira gibi bir ücret yansımaktadır. Son yıllarda küresel iklim değişikliklerinin olumsuz etkileri bölgemizde de hissedilmektedir. Yıl boyunca sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi diğer tüm meyve türlerinde olduğu gibi fındıkta da fenolojik dönemlerin erken gerçekleşmesine neden olmakta ve bitkiler bu nedenle iklimsel koşullara daha hassas hale gelmektedir. Bu nedenle don tehlikesi bulunan alanlarda geççi çeşitlere yer verilmelidir. Tüm halkımıza, çiftçilerimize doğal afetlerden uzak, bereketli, sorunsuz bir yıl temenni ediyorum. Her alanda olduğu gibi tarımda da bilgiye ulaşmanın yolu eğitimden geçiyor. Tarımsal öğretimin 176’ncı yıl dönümünü kutluyor, çiftçilerimizi bilgiyle buluşturan Ziraat Mühendislerimize şükranlarımı sunuyorum dedi.”

POLİÇE BAŞLANGIÇ ZAMANI

Bu üründe teminat, bahçedeki ocaklarda bulunan dişi çiçeklerin (karanfilli tomurcukların) etrafını çevreleyen pulcuklardan ayrılıp, sap oluşturmaya ve ilk yaprakçıklar görülmeye başladığı dönemde ve her şartta poliçe başlangıç tarihinden yedi gün sonra, heyelan teminatında ise poliçe başlangıç tarihi itibarıyla başlıyor.